jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy Tutaj bazą obu kremów stanowił kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku 250 ml wody 250 ml mleka 200 g cukru 125 g margaryny(...)dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo. Całość wstawiamy w zimne miejsce
PatiGotujeJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu i dolewać resztę, gdyby polewa była za gęsta. Chwilę odczekać i równomiernie rozprowadzić ją na kremie. Na koniec skrobakiem piekarniczym z ząbkami wykonać imitację fal kroić po zastygnięciu polewy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne czekoladki, które świetnie pasują do domowej bombonierki :) W smaku są łudząco podobne do dobrych pomarańczowo- czekoladowych pralinek, które możemy dostać w sklepach. Są pyszne, zachęcam do zrobienia :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki(...)Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakukażdy z takich dni wart dopilnowania, by niczego nie zaniedbać. I gdzieś tam pomiędzy tymi chwilami wartymi absolutnego zaangażowania, myślałam o tych gruszkach :) O biszkopcie z masą czekoladowo - kawową, w której bym je utopiła, o ucieranym maślanym cieście. Skończyło sie na drożdżówkach. Pokaźnych, o solidnych gabarytach i wadze. Wypieczone wzorcowo, o dość zwartej strukturze ciasta. Sycące i naprawdę(...)około 20 minut, by jeszcze podrosły. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na rumiano, około 20 - 25 minut. Gotowe studzimy, posypujemy pudrem lub polewamy lukrem. Doskonałe na ciepło, chrupiące, z miekkimi gruszkami na cieniutkim, kremowym podłożu. Na drugi dzień, jak to z ciastem drożdżowym bywa, stają się bardziej zbite, ale nadal pyszne
Kronika PiekarnikaPrzepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki
Na Ciasteczkowych PapierachTo cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
Na Ciasteczkowych PapierachWiosna to truskawkowy sezon! Przez cały rok czekamy, by w końcu upiec ciasto truskawkowe, które zabiera nas w sentymentalną podróż w czasy dzieciństwa! Pyszny placek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosna to truskawkowy sezon! Przez cały rok czekamy, by w końcu upiec ciasto truskawkowe, które zabiera nas w sentymentalną podróż w czasy dzieciństwa! Pyszny placek ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Było już czekoladowe ciasto z cukinii zielonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), cytrynowe ciasto z żółtej cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/cytrynowe-ciasto-z-cukinii.html), więc teraz czas na ciasto pomarańczowe z białej cukinii. Ciasto robione podobnie do cytrynowego, ale z dodatkiem mąki kukurydzianej, skórki i soku z pomarańczy. Podobnie jak dwa poprzednie ciasta cukiniowe, również i to wyszło bardzo wilgotne(...)kawałki białą czekoladę. Mieszałam aż czekolada się całkowicie rozpuściła. Roztopioną czekoladę przełożyłam do rękawa foliowego, odcięłam końcówkę i również zrobiłam esy floresy na cieście. Ciasto schłodziłam w lodówce aż polewy zastygły. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeMurzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i
Ciasta z tradycjamiNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)umieścić w lodówce do stężenia kremu. podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy, czy aby nie będą(...)doprowadzamy ją do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z palnika i dodajemy do śmietanki połamaną na kostki białą czekoladę. Mieszamy. Gdy czekolada się roztopi dodajemy esencję miętową, ponownie chwilę mieszamy. Powstałą polewą napełniamy wgłebienia ciasteczek. Z podanych proporcji wyszło mi 15 ciasteczek, z tym, że robiłam je nieco większe, by ładnie odbiło się serduszko. Poza okresem Walentnkowym, wystaczy w ciasteczku zrobić zgłębienie
Smaki Na Talerzu