polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:495/582)

Torcik zaręczynowy 187

Wspaniałe ciasto czekoladowe przekładane czekoladowym kremem. Rewelacyjne w smaku, w miarę szybko się go przygotowuje, a jeszcze szybciej znika. Skorzystałam z przepisu S.Anastazji i  się nie zawiodłam. Może i Wy również upieczecie i pochwalicie się swoim wypiekiem na zdjęciu. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów proszę podzielcie się(...)następnie dodać wystudzone i ubite jajka. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Rum wymieszać z 1/3 szklanki wody i nasączyć ciasto. Podzielić krem na dwie części i przełożyć placki. Polewa 130 g margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka żelatyny W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę. Wszystko zagotować

O kuchni z uczuciem
Tort gruszkowo kajmakowy. 218

szklanki wody  5- 6 łyżek cukru kryształu Dodatkowo;  mała puszka kajmaku około 300ml  3 łyżki mleka  około 100 ml syropu z gruszek  płatki czekoladowe do dekoracji  Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane(...)najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. W garnuszku podgrzewamy kajmak z małej puszki razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie dekorujemy płatkami czekolady.   Smacznego!   Oryginał znajdziecie tutaj

Radość kipiąca uśmiechem.
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 173

równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które nie oślepia sztucznym blaskiem, ale oczarowuje naturalnością. Jest proste(...)stóp do głów, a nadmiar z apetytem zjeść znajdując przy tym inspiracje do nowych kuchennych eksperymentów. Czy może być coś piękniejszego?! W mojej domowej manufakturze kosmetyków powstały 2 czekoladowe maseczki na twarz - ta z płatkami jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie (stosować też;) oraz 2 peelingi - jeden do twarzy, drugi do ciała . Przygotowanie ich zabiera dosłownie parę chwil

KUCHARNIA
Sernik podwójnie wiśniowy 150

wiśnie z cukrem gotowane na sos spód: 160 g ciastek czekoladowych 60 g masła ciasto: 750 g sera półtłustego 4 jajka 2/3 szklanki cukru drobnego 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 cytryny 30 dkg wiśni sos wiśniowy: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny(...)gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik

wesoła kuchnia
Sernik Snickers 220

kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna   (100 g) 50 ml śmietanki 30% * zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła ** można zmieszać z innymi orzechami SPÓD: 1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny(...)warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki

Kto ugości moich gości?
3 bit owocowo-sernikowy 140

będzie 3 bit, ale w wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić(...)konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości. Studzimy. Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a następnie polewamy tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio się schłodziły i dadzą

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowo - migdałowe ciasto Madera 85

Przeglądałam książkę,  zapomnianą i wepchaną pomiędzy inne na długi czas.. Szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, przekładane masą wiśniową. Zanim go znalazłam,  wzrok mój padł na przepis pt "Madera". Nie powstrzymałam się. Zamiast czekolady - cytryna. Zamiast wisienek - cytryna. Ogółem całe to ciasto, to cytrynowa, puszysta, delikatna kompozycja. Nie żałuję zmiany koncepcji. Upieczone bez okazji, po prostu z potrzeby(...)pieczenia, wyrównujemy powierzchnię ( powinno być dość gęste ). Pieczemy w 170 stopniach,  około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wyrasta wysokie, powinno się ładnie zarumienić. Studzimy i polewamy lukrem cytrynowym. Aby zrobić kandyzowana cytrynę, którą wyłożymy na wierzch wypieku, zaczynamy od obrania jednej cytryny. Kroimy ją następnie w drobne cząstki. W małym rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak około

Kronika Piekarnika
Babka zebra z kisielem 128

mały cukier waniliowy 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g kisielu wiśniowego (typu gorący kubek, jednoporcjowy) 3/4szkl. oleju 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kakao Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 50g czekolady (u mnie gorzka i mleczna) Sposób przygotowania: Składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier(...)babkę na oleju (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/cytrynowa-babka-na-oleju.html), dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html),

Waniliowe Improwizacje
Karmelowy sernik na zimno 110

Puszysta i kremowa rozpusta na ciepłe, letnie wieczory czy popołudniową kawkę – ten sernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru(...)Gotową masę przelewamy na spód z herbatników przez drobne sitko, by pozbyć się grudek i odstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i polewamy go połową sosu karmelowego (resztę możemy zostawić do dekoracji). Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków tworzymy wzorki i wkładamy sernik do lodówki na przynajmniej godzinę. Dekorujemy według uznania. Gotowe! Drukuj

Mostek w kuchni
Karmelowy sernik na zimno 120

Puszysta i kremowa rozpusta na ciepłe, letnie wieczory czy popołudniową kawkę – ten sernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru(...)Gotową masę przelewamy na spód z herbatników przez drobne sitko, by pozbyć się grudek i odstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i polewamy go połową sosu karmelowego (resztę możemy zostawić do dekoracji). Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków tworzymy wzorki i wkładamy sernik do lodówki na przynajmniej godzinę. Dekorujemy według uznania. Gotowe! Drukuj

Mostek w kuchni
Sernik potrójnie czekoladowy (na zimno) 407

Czekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte.  Składniki na 1 średniej długości keksówke: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 tabliczka białej(...)wstawić do lodówki. Na drugi dzień po przygotowaniu, formę z sernikiem odwrócić do góry nogam. Delikatnie zdjąć papier. Przygotowany sernik ozdobić roztopioną czekoladą (pozostawionymi 3 kostkami). Kroić po stężeniu polewy.  Od lewej strony masa przed wymieszaniem z: gorzką, mleczną i białą czekoladą Od lewej strony: masa z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady oraz układanie herbatników Gotowy spód i schłodzone

Ugotować
Marysieńka 606

Wiem, że uwielbiacie warstwowe, ciekawe ciasta, dlatego dziś mam dla kolejne, pochodzące z przepisów siostry Anastazji. Delikatny czekoladowy biszkopt, klasyczny krem budyniowy a w środku wkładka orzechowa, brzmi pysznie, a jeszcze lepiej smakuje i do tego wygląda bardzo efektownie. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width

Cynamonowe szczęście
Sernik wysokich lotów 206

sernik jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na prawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki(...)Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.  Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się

MamaOskarka
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 232

Obłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy je z foremki Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę

U Fiolki
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 168

Obłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy je z foremki Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę

Fiolka w kuchni