przyszły rok w końcu się uda, choć to odległe czasy i lepiej nie planować. W zamian za to, by umilić sobie jakoś ten smętny, deszczowy dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już(...)przekładamy na brownie. Widelcem mieszamy na kształt ósemki i posypujemy malinami, delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na ok 45 minut. Przestudzone polewamy białą czekoladą
Kuchnia w czekoladziePiernik przekładany to pyszne ciasto na święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem
Kulinarne Fantazje MarioliZbliżają się Walentynki i Tłusty Czwartek i muszę przyznać, że trochę czuję się bombardowana zewsząd tłustymi pączkami, faworkami, babeczkami, czekoladowymi rogalikami i lukrowanymi serduszkami. Wiem, że większość osób się ze mną nie zgodzi, lub wręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna(...)kroimy w plastry i dodajemy do sałaty. Z owocu granatu odkrawamy kawałek, z którego wyciskamy sok do dressingu, a pozostałą część owocu wyłuskujemy do sałatki. Posypujemy wszystko quinoą i polewamy sosem zrobionym z wymieszanego dżemu, soku z cytryny, oliwy i soku z granatu. Już możemy jeść, więc smacznego
Quinoa Raz!macie swojego ulubieńca. Nazwa: baton z kawałkami prażonych orzeszków ziemnych, prażonymi migdałami, kawałkami orzechów brazylijskich, kawałkami orzeszków pekan, ziarnami słonecznika, ekspandowanymi ziarnami komosy ryżowej i solą morską w polewie miodowej. Firma: Crownfield (Lidl) Skład: Orzechy brazylijskie – kawałki prażonych orzeszków ziemnych 20%, prażone migdały 14%, ziarna słonecznika 14%, syrop ryżowy, kawałki orzechów brazylijskich 12,2%, kawałki orzechów pekan 11,7%, syrop(...)batoniku. Batoniki nie są przesłodzone ale słodycz jest dość wyraźna. W wersji orzecha brazylijskiego naszym zdaniem najbardziej było czuć jednak słonecznik niż orzechy. W opcji migdałów z czekoladą dropsy czekoladowe dobrze uzupełniają całość. Wariant migdał z żurawiną został zdominowany przez słodko-kwaśną żurawinę. Ocena: Nowości z Lidla to smaczna, słodka przekąska, która jest sycąca. Myślałyśmy, że opcja z czekoladą najbardziej
Candy Pandasosiągnie temperaturę 37 stopni C wyciągamy z lodówki tort, kładziemy go na kratce, którą ustawiamy w brytfance (ja brytfankę wykładam folią, żeby łatwiej było ją sprzątnąć) i polewamy tort polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki. Tort lis - pomysł na dekorację Składniki na krem(...)tylkę Wilton 233 – najpierw jasny, a później pomarańczowy. Łodyżki wykonałam tylką nr 3, a listki tylką 352. Na łodyżkach ułożyłam kilka jagód. Oczy i nos lisa zrobiłam z chrupków czekoladowych. Ozdobiony tort wkładamy do lodówki. Tort lis - pomysł na dekorację Tort lis - pomysł na dekorację Tort lis - pomysł na dekorację
Trzeci talerzPierwszy raz zobaczyłam to ciasto w Coffee Heaven i od tej pory nie mogłam przestać o nim myśleć. Zawsze kiedy kupowałam kawę przyklejałam się do szyby
Mania Gotowaniakorzennych przypraw, pomarańczy, grzanego wina. Dziś mam dla Was coś na początek sezonu : krajankę piernikową , która przywodzi na myśl te piękne, Bożonarodzeniowe dni. Piernik , w którym ukryło się bogate czekoladowe przełożenie z dozą śliwki i orzechów. Ulubione połączenie sezonu; ) Mniejsza blaszka 22 x25 cm p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans(...)font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Nasączenie: 100 ml rumu + 200 ml mocnej, słodkiej herbaty Nadzienie: 1 słoik powideł śliwkowych lub dobrego dżemu porzeczkowego Polewa: 6 łyż ek cukru pudru 6 łyż ek przegotowanej wody 6 łyż ek masła 6 łyż ek kakao Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe
Domowe ciastahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z książki Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej: "Pysznie dla rodziny i przyjaciół". Książkę można nabyć na stronie empik.com
Di gotujeMusicie wiedzieć, że kocham Pascala i jego przepisy (może poza tym na suflet czekoladowy, bo nigdy mi się nie udał). Dzisiaj, więc odchodzimy od kuchni świata oraz tradycji i wracamy na własne podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego(...)słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę i mieszamy. Voila! Smacznego :) Zainspirowane: kuchnialidla.pl (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuDomowe batoniki bounty to niebo w gębie! Te oryginalne ze sklepu nie umywają się do nich. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest
Kuchnia MagdaLenyŚwięta bez piernika?! O nie nie! Tak być nie może! Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik! Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoCzas Przygotowania : 3 h Gotowe w : 4 h Ciasto jakie dzisiaj chcę zaproponować to moja wariacja jesiennych smaków. Połączenie wilgotnego ciasta, powideł śliwkowych, bezy i
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyjeszcze bardzo daleko, to u mnie dziś na deser babka. Dokładnie jest to babka gotowana, które robię bardzo często. Tym razem babka o smaku cytrynowym z kawałkami jabłek i polewą z białej czekolady. Babka bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna w środku, dosłownie rozpływająca się w ustach podczas jedzenia. Do jej zrobienia nie potrzeba piekarnika, bo jak sama nazwa wskazuje jest(...)czekoladą polałam babkę i posypałam wiórkami kokosowymi. Babkę schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html),
Waniliowe ImprowizacjeAjj, rozszalała się moja mama z przepisami na bloga! Razem z koleżankami z pracy szukają inspiracji wśród znajomych i co chwilę któraś z nich przynosi przepis
Ostra na SłodkoZapewne już zauważyliście, ale uwielbiam piec różnego rodzaju babki. Przygotowując każdy wypiek, a teraz także te nieco zdrowsze dokładam staranności zarówno do jego procesu powstania jak
Ciasta z tradycjami