powiedzieć — gofrożki są w pytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy, bitą śmietanę, polewę owocową lub czekoladę oraz oczywiście lody (w końcu to lodziarnia). Ja wziąłem orzechowego z lodami o smaku solonego karmelu, a mój towarzysz wiśniowo
Food Squarebardziej, że ciasto rośnie duże i możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem, lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao(...)malutkie kawałki. Kremówkę podgrzewamy, a gdy będzie niemal wrząca, zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 1-2 minuty, a po tym czasie zaczynamy mieszać, aż polewa się połączy. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posypką. Post Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumuffin): 2,5 tabliczki czekolady deserowej Kostka masła Szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 6 jajek Polewa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem, do tego dodaję czekoladową masę i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam
Pause Gotowanie!czubate łyżeczki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 3,2% 25 g orzechów laskowych 25 g migdałów 100g czekolady mlecznej dodatkowo czekoladowa posypka Sposób przygotowania placka: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. W oddzielnej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i drobno(...)formy do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy w formie. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofali mleczną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPyszny “ Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie “. Spód sernika to takie mini brownie. Nie jest bowiem kruchy i chrupiący, lecz taki bardziej wilgotny i mocno czekoladowy. Idealnie komponuje się słodyczą samego ciasta. Sernik waniliowy z ziarenkami z laski wanilii i domowym ekstraktem waniliowym, wykończony polewą ze śmietany z cukrem. Lasek wanilii, z których wyskrobuję ziarenka, nigdy nie wyrzucam. Przecięte
Moja Delicjaladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe(...)szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju. Podobnie niektóre nieużywane już maszyny… ciastkożercy
Ciastkozercysię sięgnąć po kolejny kawałek - to ciasto bez masła i cukru, więc można, a wręcz należy, pozwolić sobie na dekadencką rozpustę. Cudowny czekoladowy otulacz na chłodne i szare popołudnie. Oczywiście można je dekorować, ubrać w polewę - co kto woli; ja z tego zrezygnowałam - miałam ochotę na mezalians w najprostszej formie. I po raz kolejny przekonałam się
KUCHARNIAkonsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady
Rozpustne gotowaniemasy czekoladowej. Wymieszać do połączenia. Masa czekoladowa nie może być gorąca, powinna przestygnąć lekko - ma być ciepła. W osobnej misce, roztrzepać jajka z jogurtem - nie ubijać tylko wymieszać do połączenia. W czystej misce przesiać suche produkty- mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać. Masę jajeczna wymieszać z czekoladową masą, dodać suche produkty(...)odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę porządnie schłodzić - można zostawić na noc w lodówce. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem na puszysty krem. Przekrojone ciasto przełożyć ubitym ganach, przykryć drugą częścią ciasta. Polewa (też ganache, ale nie ubijane mikserem). W tym celu - Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać czekoladę -odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpracy. Efekt całkiem przyjemny ... zarówno dla oka jak i dla podniebienia. Sernik jest bardzo delikatny w smaku , kremowy , śmietankowy A mleczna polewa podkreśla jeszcze ten smak i dodaje słodyczy. Spód : 150 g kuleczek czekoladowych np. Nesquik 100g masła Kuleczki rozdrobnić na proszek, masło stopić . połączyć razem. Powstałą mieszaninę wysypać na spód foremki. Masa serowa : 1kg sera na sernik(...)dodawać kolejno po jednym jajku. Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować . Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód. Piec ok godziny w 180'C Mleczna polewa : 100 g masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mleka w proszku Masło z wodą i cukrem rozpuścić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i wsypać mleko
Malinowa KawiarenkaSkładniki na polewę z czekoladą 100 g czekolady (jedna tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej do wyboru) 50 g masła Dodatkowo: 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy(...)blat nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę masy. Na masę układamy warstwę pokrojonych truskawek. Na krem kładziemy drugi blat czekoladowy, który też nasączamy ponczem. Następnie nakładamy kolejną warstwę kremu i truskawek. Całość przykrywamy trzecim blatem i również polewamy go ponczem. Polewa z czekolady Gotowy tort dekorujemy polewą z czekolady. W rondelku podgrzewamy masło, ale tylko tyle, żeby się rozpuściło
Gotujemy i jemySkładniki na polewę z czekoladą 100 g czekolady (jedna tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej do wyboru) 50 g masła Dodatkowo: 30 dag dojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy(...)blat nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę masy. Na masę układamy warstwę pokrojonych truskawek. Na krem kładziemy drugi blat czekoladowy, który też nasączamy ponczem. Następnie nakładamy kolejną warstwę kremu i truskawek. Całość przykrywamy trzecim blatem i również polewamy go ponczem. Polewa z czekolady Gotowy tort dekorujemy polewą z czekolady. W rondelku podgrzewamy masło, ale tylko tyle, żeby się rozpuściło
Korniszonkiczekoladowo- waniliowych smaków jest to najlepszy przepis. Nie ma idealnych świąt bez tej babki! Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady polewa
Mango PapajaCiasto Czekoladowy Gagatek jest bardzo smacznym i efektownym wypiekiem, który świetnie sprawdzi się na każdej większej czy mniejszej rodzinnej uroczystości. Składa się z biszkoptu kakaowego, biszkoptu kokosowego i kremu budyniowego z kajmakiem czekoladowym. Z pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Jak przygotować ciasto Czekoladowy Gagatek? Dla początkujących ciasto może wydawać się trudne i skomplikowane, ale postępując zgodnie z przepisem wszystko(...)kremu czekoladowego. Biszkopt kokosowy smarujemy z jednej strony 2 łyżkami dżemu i tą posmarowaną stroną kładziemy na kremie. Wierzchnią część biszkoptu również smarujemy dżemem. Rozsmarowujemy 1/3 kremu czekoladowego. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu kakaowego nasączonym kawą. Rozsmarowujemy ostatnią część kremu czekoladowego. Na wierzchu układamy biszkopty. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Studzimy przez 10 minut
e-PrzepisyKulinarneSernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia . Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni
Smakołyki Bereniki