zmrożony kluch, dlatego od czasu do czasu należy zrobić przerwę i przemieszać je łyżką, by lepiej się mieliły. Gotowy deser przekładamy do naczynia. możemy przyozdobić np. bitą śmietaną, polewą owocową lub czekoladową, rurkami waflowymi, herbatnikami, owocami o innymi składnikami. Moja wersja poniżej
Taste Of My DayCiasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej
Z miłości do słodkościklasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio * 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe Przygotowanie: Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około(...)dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy. Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie jajka. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem
Słodkie okruszkiKostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku! Składniki: Ciasto czekoladowe: 2/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy *** *** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu czekoladowego *** *** Tak powstałym sosem polewamy wierzch ciasta *** *** Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA
Blog z Apetytempszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia margaryna 200 g jaja 5 szt cukier puder 1 szklanka mleko 50 ml sok z połowy cytryny Dodatkowo: Polewa dekoracyjna biała Helio gwiazdki żółte kuleczki czekoladowe Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Wbijamy jaja, dodajemy mleko(...)cytryny oraz miękką margarynę.Miksujemy składniki. Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewamy białą polewą i obsypujemy żółtymi gwiazdkami i czekoladowymi kuleczkami na przemian
Różowa kuchniaorzeszki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Gdy już mamy przygotowane kuli na nadzienie trzeba je oblać w czekoladzie. Wybór polewy zależy od naszego gustu. Wybrane pastylki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja oblałam swoje praliny w trzech różnych polewach. Owocowe kulki oblałam polewą deserową i białą, a kulki nugatowe oblałam polewą mleczną. Potem(...)możemy lub nie ozdobić praliny. Ja przyozdobiłam praliny białą polewą i wiórkami kokosowymi, ale ozdoby to kwestia smaku :). Sposób przygotowania łamańca czekoladowego: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 1 sztuka Aby przygotować czekoladowego łamań ca nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i można do niego dodać cokolwiek chcemy. Ja resztę rozpuszczonych pastylek wymieszałam ze sobą (wszystkie trzy rodzaje). Masę czekoladową
Projekty ze smakiemroli głównej - proszę uprzejmie. Wszystkiego będzie w nadmiarze. Przerost i formy i treści. Elementy sezonowe również obecne - w czekoladzie zatopiłam borówki. A potem podtopiłam je w gęstej polewie. Wybrałam ciasto intensywnie czekoladowe o bardzo miękkiej strukturze. Owoce utrzymują się na jego wierzchu, dzięki odpowiedniej gęstości. Równie gęsta polewa dopełnia całości. Smak wypieku intensywnością dorównuje brownie. Przepis dla tych, którzy(...)mleka cukier waniliowy lub cynamonowy 200 gram cukru 100 gram czekolady mlecznej 50 gram czekolady deserowej ( użyłam gorzkiej z suszonymi jagodami ). 1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód Polewa: 90 gram czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleczka zagęszczonego ( ewentualnie zwykłego mleka ) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Opłukane i wysuszone borówki lub jagody posypujemy łyżką budyniu, odkładamy. Czekolady rozpuszczamy
Kronika Piekarnikałyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną(...)środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewamy polewą, czekoladą lub lukrem. U mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada, a na wierzchu czekoladowe chrupiące kuleczki. Smacznego
Słodkie okruszkiklasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe Przygotowanie Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około(...)dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy. Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie jajka. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem
Słodkie okruszkiwyjęciu frużeliny z lodówki wymieszaj ją z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Wykonanie polewy malinowej: Dżem malinowy podgrzej w garnuszku. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj, by nie było grudek. Przestudź, a następnie włóż do lodówki, by polewa(...)zgęstniała. Składanie tortu: Ułóż czekoladowy blat na paterze. Posmaruj go 1/3 kremu malinowego. Przykryj drugim blatem i posmaruj drugą częścią kremu. Ułóż ostatni czekoladowy blat i posmaruj boki tortu resztą kremu (trzecią częścią kremu). Boki tortu obsyp czekoladowymi okruszkami (zrobionymi z odciętej "górki" czekoladowego ciasta). Możesz zrobić mały rant z okruszków, by polewa malinowa nie spłynęła. Oblej tort
Mania Wypiekaniaszklanki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Polewa 15 g musu kokosowego 40 g gęstego jogurtu kokosowego 1 łyżeczka czarnego kakao Sposób przygotowania Ciasto czekoladowe Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka(...)ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (wliczając całe ciasto czekoladowe): Wartość energetyczna: 238 kcal Tłuszcz: 22,8 g Węglowodany: 4,9 g Błonnik 0,8 g Białko 6,1 g Do zrobienia powyższego przepisu
Modern Cave GirlMoim zdaniem ten sernik jest przepyszny, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki(...)serowa: 1 kg sera "Mój Ulubiony" 100 ml śmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem
Kolorowy PrzepisownikOdstawić do wystudzenia. Przygotować polewę zalewając żelatynę zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier, kakao umieścić w garnuszku i zalać winem. Wymieszać z winem i kiedy się zagotuje zestawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria(...)SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino
https:KKuchniaMniamniego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo można ozdobić płatkami czekoladowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. Smacznego :) W rondelku rozpuścić masło i cukier Białka ubić na sztywna pianę Pozostałe składniki wymieszać ze sobą Na sam koniec dodać ubite białka i całość delikatnie(...)sobą wymieszać Lukrowanie i dekorowanie płatkami czekoladowymi Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Ugotowaćsmaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą 1 szklankę mąki wraz(...)stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciem