zdrowe i smakowite. Polecamy Wam MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE sprzed paru miesięcy z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony: TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI I SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO Składniki: Krewetki tygrysie 250 g Duża cukinia Garść pomidorków koktajlowych
Niedzielny kucharzPomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania. Były kulki ziemniaczane , była sałatka a ostatnio przyszła pora na schab w owocowym sosie. Schab w sosie pomarańczowym z tahini 600 g schabu lub polędwiczek wieprzowych olej łyżka miodu sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml) 30 g tahiny 2 łyżki posiekanej kolendry sól, pieprz ryż basmati do podania
Dzieje kuchennej WiewióryObiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam. Lidunia wielkie dzięki za ten dar lasu, lepszego prezentu nie mogłam dostać. :-) 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 30 dkg podgrzybków 15 dkg pieczarek sól, pieprz kolorowy pieprz cytrynowy przyprawa grecka
wesoła kuchniagotuj kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty , aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby posól i popieprz do smaku. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonytowarzyszą nam najczęściej jakieś dzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajbardziej delikatne i miękkie żeberka jakie udało mi się przygotować. Tym razem zrobiłam je z azjatyckim sosem, ale możesz przygotować te żeberka w różnych wersjach, na przykład w sosie barbecue czy w miodzie. Podobne przepisy na pyszne obiadowe dania: – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – kotlet schabowy
nietylkopasta.plPolędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim
wesoła kuchniasmaczne. Tym razem przedstawiam smażone bez tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego(...)gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi. Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy w miseczce i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami. Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :) Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 400 g pieczarek 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżeczek masła pieprz, sól 1/2 cebuli natka pietruszki Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami(...)masła. Kładziemy polędwiczkę i smażymy ją z każdej ze stron po ok. 8 minut nie ruszając mięsa na średnim ogniu. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem. Na osobnej patelni smażymy nasze pieczarki obrane i pokrojone wcześniej w dowolną kostkę z 3 łyżeczkami masła i cebulą o chwili aż nam się ładnie składniki zarumienią. Musztardę łączymy z śmietaną dodając
W Moim Magicznym DomuPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak(...)zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie
Martyna CooksPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak(...)zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie
Martyna Cookspodane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka (lub w innym kolorze) kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty) Marynata: 2 łyżki oliwy(...)świeżej szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii Wykonanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę). Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm. Paprykę pokroić
zadanie-gotowaniepiekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody
W SMAKNieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki
DefinicjaSmakuPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak(...)zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce na płasko i przekrawamy prawie
Martyna Cooks