polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:51/104)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM 194

pewno jest odpowiednie. Zamiast tradycyjnego kotleta, zaserwuj im kremowy, musztardowy sos i wspaniałą, soczystą polędwicę wieprzowę. To jest coś, co nie często gości na naszych polskich stołach, a szkoda. Jeśli spróbujesz danie z tego przepisu, myślę, że wrócisz do niego nie raz ;)  SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) 1 polędwiczka wieprzowa  - ok. 500 g 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej(...)łyżka musztardy delikatesowej 2 łyżeczki suszonego oregano masło klarowane 1 łyżka masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina soku z cytryny grubo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę pokroić na 2 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć. Na patelni roztopić masło klarowane i rozprowadzić je po całej patelni

Calzonella.com
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 148

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni z opcja góra i dół.  Gdy polędwiczki podczas smażenia nabiorą nam złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią do piekarnika na 20 minut. Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka. Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej

ClauditteMissCooking
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 141

ryż — też fajnie będzie się komponował ze śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu(...)wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmujemy, a polędwiczki odstawiamy do odpoczęcia na 10 minut i kroimy na plastry. Układamy je na purée i podajemy z połówkami śliwek oraz sosem śliwkowym.  * * Przepis powstał dla  Magazynu Kocioł

Food Square
Rolada z polędwiczki ze szpinakiem 119

natłoku pracy o tym zapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w sosie grzybowym i ziemniaki boulangère. Prawdziwym hitem były właśnie te ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w bulionie. Ale po wchłonięciu tego bulionu

Marder&Marder Manufacture
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 188

wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę(...)zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C podajemy gorące z krokiecikami smacznego

Luźna Kuchnia
Kurczak najlepszy pod słońcem 1198

papryki odrobina soku z cytryny (ja raz ścisnęłam cytrynę nad miseczką, więc wyszło tego nie więcej, niż 1 łyżeczka) Kurczaka należy oczyścić, odkroić tak zwane polędwiczki i każdy kawałek delikatnie roztłuc. W miseczce wymieszać sos sojowy z oliwą, kurczaka oprószyć papryką, włożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać (tak, by kurczak był całkowicie pokryty) i odstawić na minimum 1 godz

Ratunku obiad
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 119

przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: • 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana(...)Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju

To co kocham
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem 162

ładnie i tak elegancko.... J Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis na pyszne polędwiczki z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Niebo w gębie .... Palce lizać...           Składniki: polędwica wieprzowa ok. 350-400 g Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki(...)chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował.   Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki. Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano.        Moje polędwiczki udekorowałam gałązkami rozmarynu. Przez środek przetknęłam gałązkę rozmarynu

Kuchnia u Krysi
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 180

łyżki śmietany - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy(...)pieprzem. Zamarynowane nóżki rozkładamy i smarujemy szpinakiem. Na szpinak układamy polędwiczkę i zawijamy roladkę którą wkładamy w siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut. W między czasie gotujemy ryż. Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki Belzebubki 133

Polędwiczki Belzebubki Jednym z najcenniejszym gatunków mięsa wieprzowego jest polędwiczka, która jest bardzo delikatna i szlachetne. Szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna. Składniki na marynatę: ·        2 łyżki sosu sojowego ·        1 łyżka octu jabłkowego ·        2 łyżki przecieru pomidorowego(...)Zalewa z ananasów ·        Pieprz Dodatkowo: ·        Polędwiczka wieprzowa ·        Olej do smażenia ·        Puszka brzoskwiń ·        Puszka ananasów ·        Papryka czerwona ·        1 łyżka

Kulinarna Chwila
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 124

się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego(...)sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 122

się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego(...)sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 1 posiekana marchew Prażone nasiona sezamu do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Oczyść polędwiczki

Niedzielny kucharz
Polędwiczki w sosie jogurtowo musztardowym 163

pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka - 150 g jogurtu naturalnego - 3 łyżeczki musztardy miodowej Oczyszczone z błon polędwiczki d zielimy na  cztery kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem, nacieramy obficie olejem i odstawiamy(...)chwile na ogrzany półmisek i na tym samym tłuszczu szklimy cebule z papryką. Na warzywa wykładamy polędwiczki, podlewamy niewielka ilością   (ok.1/2 szkl. )przegotowanej ciepłej wody i wstawiamy przykryty rondel do nagrzanego ( 180 stopni ) piekarnika na 20 minut. W tym czasie robimy sos. Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać jogurt i musztardę. Wszystko dobrze zmiksować

Kulinarne przemyslenia
Stir-fry z polędwiczką, szparagami i dymką 107

zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój(...)dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj polędwiczkę i obsmaż ją dokładnie z każdej strony. Dopraw odrobiną soli i zacną ilością białego pieprzu. Dodaj szparagi i dymkę ze szczypiorkiem (zostaw około 1 – 2 łyżek szczypiorku na koniec). Smaż około 3 minut, następnie dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Smaż kolejne 2 minuty często mieszając

Moja pasja smaku