 Przepis dnia: Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 172
Przepis dnia: Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 172składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się ze sobą. Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Składniki: 250 g polędwiczek z kurczka 2 kapusty bok choy 250 g pieczarek ½ szklanki mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebulka lub szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki(...)tartego imbiru Szczypiorek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie paski, wyłóż na rozgrzany olej. Smaż aż mięso się zezłoci. Ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Krok 2 Umyj a następnie przekrój na połowy kapustki bok choy. Na tę samą patelni, na której smażyły się
Niedzielny kucharz Polędwiczki po debreczyńsku 157
Polędwiczki po debreczyńsku 157wiem jak to się stało,że nie podziliłam się z Wami tym przepisem. Ale już to naprawiam. Każdy kto sróbuje tego dania czeka na kolejny raz. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa około 30- 40 dag. 10 dag. wędzonej słoniny 30 dag. kiełbasek debreczyńskich( można użyć innej kiełbaski np. bankietowej) 1 średnia cebula 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów krojonych sól,pieprz(...)papryka łagodna 200 ml.śmietany słodkiej 18% lub 30% WYKONANIE: słoninę kroimy w drobną kostkę,smażymy, polędwiczki kroimy w krążki 4 cm. delikatnie rozbijamy,smażymy na rozgrzanej słoninie na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbaskę pokrojonę w centymetrowe kawałki, następnie dodajemy krojone w kostkę pomidory, dusimy do miękkości mięsa, dodajemy zahartowaną śmietanę, gotujemy do zagęstnienia sosu
Kuchnia Beaty Makaron penne z polędwiczką wieprzową i leśnymi grzybami 136
Makaron penne z polędwiczką wieprzową i leśnymi grzybami 136Dziś wyjmujemy z zamrażarki nasze zapasy leśnych grzybów i robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:). 200g makaronu penne 300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną
Szefowa kuchni Bigos mięsny 140
Bigos mięsny 140Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw. Składniki: 500 g cebuli 4 ząbki czosnku 250 g kiełbasy zwyczajnej 250 g kiełbasy schabowej 150 g wędzonego boczku 200 g polędwiczki wieprzowej 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonego sumaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek. Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym, kaparami
R'n'G Kitchen Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 109
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 109taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych planów życiowych A teraz do dzieła: Składniki SZYNKOWAR 1,4kg perliczki 400g polędwiczek drobiowych czubryca majeranek (najlepiej świeży, ale suszony też się sprawdzi) 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 100ml wody (może być gazowana) 1 łyżeczka żelatyny pieprz(...)sól (do smaku, tyle ile uważamy za słuszne) Wykonanie Perliczkę rozbieramy z mięsa. Mięso z piersi (bez skóry) i polędwiczki drobiowe kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach
Tajemnice Smaku Dorsz z chili 175
Dorsz z chili 175papryczki chili. Miało być ostro, a chyba wyszło średnio, bo nikt w domu nie narzekał 😉 Dorsz z chili - przepis na 3 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 3 polędwiczki z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, szalotkę, papryczkę chili, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku. 1. Papryczkę, czosnek i szalotkę posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę(...)wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej podsmaż posiekane warzywa, dodaj przyprawy, po czym wszystko zblenduj. 3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 4. Do naczynia żaroodpornego włóż polędwiczki z dorsza, na wierzch wyłóż pastę paprykową i przykryj papierem do pieczenia. 5. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 25 minut
Z notatnika dietetyka Tortilla z indykiem, awokado i mango 175
Tortilla z indykiem, awokado i mango 175piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą. Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni . SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej 200g polędwiczki z indyka 1/2 awokado 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki kremowego twarożku sałata świeża kolendra świeży rozmaryn oliwa sol, pieprz Do przygotowania każdej potrawy ważne(...)bardziej funkcjonalnych i nowoczesnych patelni, z jakimi miałem styczność. Powłoka nieprzywierająca idealnie się sprawdza do smażenia bez dodatku tłuszczu, przez co tortilla wyszła aromatyczna i idealnie chrupiąca. PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z indyka myjemy osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Awokado i mango obieramy ze skórki
kulinarnyJa Wieprzowe polędwiczki w prawdziwkach i suszonych pomidorach 189
Wieprzowe polędwiczki w prawdziwkach i suszonych pomidorach 189przygotowane polędwiczki idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Można podać je z kuskusem, ryżem czy też z tym co lubicie. Idealna propozycja na świąteczny obiad. Przy tej potrawie jest mało pracy więc będzie czas na spędzenie go z gośćmi a nie stanie przy garach. Tak więc jeśli już myślicie nad świątecznym menu to może ta propozycja przypadnie Wam do gustu(...)Danie podałam na pięknym talerzu Ambition z serii Dotty . Wieprzowe polędwiczki w prawdziwkach i suszonych pomidorach
Ewa w kuchni Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 187
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 187wybierzecie się tam w niedziele musicie uzbroić się w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw(...)wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim
KuchniaWeDwoje.pl Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - warkocz aromatu i smaku 281
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - warkocz aromatu i smaku 281Polędwica wieprzowa zamarynowana, w cieście francuskim schowana. Mięso ciastem otulone w piękny warkocz zaplecione. Składniki: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego, 1 duża polędwiczka wieprzowa, 1 jajko, marynata: 3 łyżki teriyaki, 2 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu, 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej, ½ łyżeczki(...)curry. Przygotowanie: Polędwiczki oczyszczamy z zbędnego tłuszczu i błonek, płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników (podane w składnikach). Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem, albo specjalnego sylikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc. Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy
Moniki Smakołyki Wtorek: Chrupiące nuggetsy w panierce migdałowej 159
Wtorek: Chrupiące nuggetsy w panierce migdałowej 159kochają dzieci” . Dzisiaj polecamy Wam bardzo prosty sposób na chrupiące nuggetsy, podpatrzony i sióstr Hemsley . Polega na tym, że mięso – może być kurczak, ale świetnie sprawdza się polędwiczka z indyka – panierujemy w mielonych migdałach. Nam nie zdarzyło się trafić na mielone orzechy w sklepie, ale do żaden problem, bo wystarczy wrzucić orzechy do miksera i po chwili(...)soleniem nuggetsów. Nuggetsy najlepiej smakują z pieczonymi frytkami. Przepis na chrupiące nuggetsy wchodzi w skład pięciu lanczy z zestawu “Najprostsze menu na tydzień” . Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Świeże warzywa
Niedzielny kucharz Krem z dyni i ciecierzycy 160
Krem z dyni i ciecierzycy 160minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Zupę można podać z „wkładką”. U mnie to polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i musztardzie. Polędwiczkę kroję w plastry i ugniatam dłonią. Smaruję musztardą i polewa sosem sojowym. Odstawiam na trochę – gdy mam czas, leży w marynacie nawet całą
Kucharzyca Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 205
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 205spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem To menu jest pełne pieczonych warzyw, które możesz upiec za jednym zamachem w niedzielę. Pamiętaj(...)będą potrzebowały więcej czasu, a te bardziej miękkie – jak brukselka – tylko chwili w piecu (po prostu stopniowo dokładaj je do piekarnika (i uważaj by się nie poparzyć). Polędwiczki też możesz upiec razem z warzywami. Jedno pieczenie – a trzy dania gotowe. W pozostałe dni możesz jeść tak jak do tej pory, albo ugotuj wszystkiego więcej, część zamroź
Niedzielny kucharz Polędwica lub comber z jelenia w grzybach 318
Polędwica lub comber z jelenia w grzybach 318półplasterki. Podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby i razem przesmażyć. Dodać jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wlać wodę lub bulion i dusić pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Polędwiczkę oczyścić, wykrawając wszystkie ścięgna i błony, osuszyć. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Połowę cebuli przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na niej polędwicę. Przykryć pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy polędwiczkę, czy schab. Ja wbijam w mięso termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie, wyjmuję je. Mięso wyjąć na półmisek i odłożyć na kilka minut, aby „odpoczęło”. Do sosu dodać śmietanę. zastawa
królestwo garów