Szukacie pomysłu na świąteczny obiad, którego jeszcze do tej pory nie zrobiliście? To może zainteresuje was polędwiczka wieprzowa w śmietanowym sosie z whisky? Jeśli tak to dobrze trafiliście, bo to ekspresowy, pyszny obiad, który zadowoli każdego. Polędwiczki są kruche, delikatne i miękkie, mimo krótkiej obróbki termicznej. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g szynki parmeńskiej ulubiona mieszanka przypraw 200 g makaronu wstążki ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki 2 łyżki oleju + 2 łyżki … Czytaj dalej Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem
czarrna od kuchniSkładniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki) 1 marchewka 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 300 ml przegotowanej wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki posiekane natki pietruszki 1/2 papryczki pepperoni sól, pieprz olej(...)smażenia kurczaka Sposób wykonania: Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po podsmażeniu mięso przekładamy na talerz a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz startym drobno imbirem. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista. Dodajemy startą na dużych oczkach
Qchnia po prostuwspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula 3-4 ząbki czosnku łyżka koperku 1 szklanka bulionu mięsnego + dodatkowo 1/2 szkl ok 100 g śmietany 18% olej i masło do smażenia(...)minut. Dodać kurki, smażyć mieszając ok 7 minut. Dodać łyżkę koperku i szklankę bulionu, gotować na małym ogniu do czasu przygotowania mięsa - 10 minut. Oczyszczoną z błon polędwiczkę pokroić w cienkie plastry ( ok 7 - 8 mm), każdy plaster lekko ugnieść ręką, lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju z dwóch stron na złoto - po 3 minuty z każdej strony
Stare GaryPyszny sposób na polędwiczkę, na domowy obiad w fajnej, niecodziennej odsłonie to polędwiczka w kremowym sosie z sera pleśniowego, a do tego suszone pomidory. Wszystko się idealnie komponuje. Palce lizać. Polecam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmakaronu są też oczywiście krewetki . Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free: ) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili(...)błonek i pokrój w plastry a następnie w paski. Krok 3 Rozgrzej w woku lub na patelni łyżkę oleju sezamowego. Podkręć dość mocno ogień. Wrzuć na olej posiekaną polędwiczkę, często mieszaj. Wlej łyżkę sosu sojowego. Smaż 1-2 minuty. Zdejmij z patelni mięso. Wlej łyżkę oleju sezamowego, wrzuć na niego cebulę a po chwili czosnek. Smaż na ostrym ogniu około
Niedzielny kucharzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki podstawowe: 250 g polędwiczki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju z dodatkiem bazylii i czosnku, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki bazylii. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w niezbyt
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam
JejKuchniaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 młodej kapusty 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 puszka krojonych pomidorów posiekany koperek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Na patelni rozgrzać smalec i wrzucić kapustę, … Czytaj dalej Polędwiczki w młodej kapuście
czarrna od kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 450 g polędwiczki wieprzowej. Składniki marynaty: łyżka syropu trzcinowego, 2 łyżki oleju z dodatkiem bazylii, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w niezbyt grube plastry, lekko spłaszczam dłonią. Z podanych składników przygotowuję marynatę, polewam mięso, dokładnie
JejKuchniaPyszne połączenie smaków 🙂 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 25 dkg grzybów leśnych, u mnie mrożone odgotowane borowiki, ale mogą być kurki lub inne 1 cebula 3/4 szklanki śmietany (u mnie … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie grzybowym
czarrna od kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: polędwiczka wieprzowa (400-500 g), 40 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki, 120 ml śmietany 30%, 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej, łyżeczka musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz świeżo mielony, oregano, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Mięso myję(...)wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni. Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić). Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym. Całość zagotowuję, gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu warzywnego Krakus sól, pieprz placki: 500 g cukinii … Czytaj dalej Polędwiczka ze szpinakiem na plackach cukiniowych
czarrna od kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 150 g makaronu fusilli MALMA, 250 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie krojonych pomidorów, średnia papryka czerwona, bakłażan, duża cukinia, przyprawa do makaronu, sól, pieprz, cukier, łyżka masła, łyżka oleju, 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki, opakowanie mozzarelli, 20 g startego na małych oczkach sera Grana(...)Padano (opcjonalnie). Przygotowanie: Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w drobną kostkę. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie
JejKuchnia