 Podpłomyk z serkiem wiejskim i szynką 174
Podpłomyk z serkiem wiejskim i szynką 174przygotowania ciasta na pizzę jest krótki, to jednak czekanie na wyrośnięcie już niekoniecznie… Nie zawsze mam tyle czasu na to, ale smak na pizzę jest. Wtedy ratuje mnie podpłomyk- szybki, pieczony placek z mąki i wody, który stanowi świetną bazę dla przeróżnych dodatków, podobnych jak te na pizzy. W tym przepisie, aby podkreślić rustykalny charakter placka, dodałam podobnie nawiązujące
Smaczna Strona Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 160
Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy 160którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z racji swego kształtu - placki, podpłomyki, naleśniki, czy inne tego typu podobne rzeczy. Kształt był tutaj bardzo istotny, bo przypominał słońce. To święto nazywano maslenicą. Później na zachodniej części naszego terytorium nastąpił, dość agresywny, napływ kultury
Kryzysowa Książka Kucharska Piadina - włoska tortilla - włoski chlebek 171
Piadina - włoska tortilla - włoski chlebek 171produkcji najlepiej użyć smalcu bo to on nadaje plackowi takiej listkowości, olej ani masło tego nie uczynią. Jeśli jednak z jakiś powodów nie jecie smalcu, użyjcie oleju. Piadina - włoski podpłomyk. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Flammkuchen (tarte flambee) 197
Flammkuchen (tarte flambee) 197Wczoraj był Światowy Dzień Pizzy, ale ja zamiast tradycyjnej pizzy upiekłam tzw "pizzę alzacką", którą akurat z pizzą nie ma wiele wspólnego, bo to raczej podpłomyk, ale pizze przypomina. To flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – "tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też
Bernika - moj kulinarny pamietnik Inspiracje talerzowe #2 195
Inspiracje talerzowe #2 195ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html
Na moim talerzu Podpłomyki 186
Podpłomyki 186Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników
Na moim talerzu Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 179
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 179Piadiny, czyli przypominające meksykańskie tortille lub nasze swojskie podpłomyki pszenne placki pochodzące z prowincji Emilia-Romania we Włoszech. Klasyk włoskiego street foodu, a dla mnie pyszna propozycja na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak ciepłych placuszków z ulubionymi dodatkami wynagradza wysiłek. Dodatki mogą być dowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec
Chilli Czosnek i Oliwa Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 189
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 189miesiącu Amber w swojej piekarni zaproponowała nam Tarte Flambée (w tłumaczeniu bezpośrednim - podpłomyk). Jak podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z rejonu Kochersberg położonego na północnym-wschodzie Alzacji, a popularność zdobył w XIX wieku. Tradycyjnie przygotowywały go bogate rodziny wiejskie, które stać było na piec do pieczenia chleba. Flàmmeküeche (w wersji niemieckiej) zwykle piekło się
Weekendy w domu i ogrodzie Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 214
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 214gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone
Quinoa Raz! Tarte Flambée 209
Tarte Flambée 209myśli, zajęła ręce, czas goi rany, wspomnienia pozostają. Tarte Flambée zaproponowane przez Amber , to można powiedzieć taki rodzaj Alzackiej pizzy. Ciasto musi być jednak cieniutkie! a dzięki temu placek - podpłomyk smakuje wybornie. W Alzacji tarte flambée podaje się zazwyczaj na dużej rustykalnej drewnianej desce. Tradycyjnie używa się sera munster, ale można też wykorzystać gruyere czy tomme, albo inny dobrze topiący
Moje Małe Czarowanie Soczewica z kalafiorem w pomidorach 149
Soczewica z kalafiorem w pomidorach 149miękkie. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Danie można posypać posiekaną natką z pietruszki. Podajemy solo lub z podpłomykami
Moja smaczna kuchnia Domowy makaron pietruszkowy 164
Domowy makaron pietruszkowy 164rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia. Powtarzam jednak makaron. Tym razem
365 dni dookoła kuchni podpłomyki placki z blachy. 310
podpłomyki placki z blachy. 310zapomniał kupić pieczywo?? Mając w domu mąkę, olej i grill możemy przygotować podpłomyki. Ciasto przygotowuje się bardzo podobnie, jak na pizze bez dodatku drożdży. Pieczone na grillu są genialne, smakują jak u babci. Dużo lepsze od tych pieczonych w piekarniku czy na patelni. Składniki 1 szkl mąki pszennej około 80 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek
Kulinarne pyszności Molki Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 240
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 240szacunkiem dla natury. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy
Kulinarne przygody Gatity