podpłomyk - 204 przepisów (strona:2/14)

Kakaowe wafelki (z podpłomyków) 200

Dziś zapraszam Was na kakaowe wafelki (z podpłomyków) . Pyszne i proste w przygotowaniu. Skąd pomysł na przygotowanie wafelków akurat z podpłomyków? No cóż… uwielbiamy je chrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam. P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć(...)masą kakaową z tego przepisu. Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym

Słodkie okruszki
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 170

użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku.  Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół - może to być bazylia(...)plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę. To samo z gruszką (ewentualnie możemy jej nie obierać). Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary

Right Behind The Kitchen
Podpłomyki z zaatar 226

Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować(...)mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących się młynów, gdzie zboże mieli się przy pomocy kamienia. Mąka jest jakby cięższa, ale chleb z niej upieczony, baaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej. Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie

codojedzenia
Śniadanie z patelni 133

Weekend to najlepszy czas na zestawienie najlepszych przepisów na śniadanie z patelni! Moje ulubione to śniadanie wytrawne, najlepiej na podpłomyku z pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki(...)suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Omleciki biszkoptowe z cukrem pudrem Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki z oregano 145

Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą(...)awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Podpłomyki z oregano Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano woda szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy suszone oregano i sól. Składniki łączymy z wodą. Stopniowo dodajemy tyle wody, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki. Z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 110

Nadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej(...)książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe imprezy! Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli Składniki: pesto z rukoli -  przepis na pesto z rukoli na podpłomyki: 1 szklanka mąki pszennej woda szczypta soli ponadto czarnuszka do posypania suszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 178

weekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków. Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży. Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu  Małgosi.  Rodzinka stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze. Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca. Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie(...)cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie.  Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty  Składniki: na 2 placki średniej wielkości 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki wody duża szczypta soli 1/2 szklanki otrebów żytnich Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny

Gotuj Sam!
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 148

worząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni(...)pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot, jak to zwykle bywa przy braku glutenu. ;) Fajnym dodatkiem okazał się również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam

Food Square
Przepisy na Andrzejki 163

suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z koperkiem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem

Moja smaczna kuchnia
9 najlepszych przepisów na pieczywo z patelni 267

dobrego można przygotować na patelni? Szybkie, przepyszne i niedrogie pieczywo! Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy, które znajdują się na blogu, są proziaki, podpłomyki w kilku bardzo ciekawych i smacznych wersjach. Jest i flatbread! Zachęcam do wypróbowania każdego pomysłu, naprawdę warto! Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk(...)jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Moja smaczna kuchnia
Domowe podpłomyki – fit śniadanie na słono 163

Szukacie pomysłu na wytrawne śniadanie? To się świetnie składa, bo przygotowałam właśnie domowe podpłomyki z rozpływającym się w ustach masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym. Pożywne i sycące danie! Grzanki na śniadanie chodziły już za mną od dłuższego czasu. Nie chciałam jednak przepisu, gdzie z samego rana trzeba byłoby piec ciasto w piekarniku, dlatego zdecydowałam się zrobić domowe podpłomyki na suchej(...)patelni. Co ciekawe, podpłomyki mają dość neutralny smak, ale w połączeniu z ziołowym masłem czosnkowym i jajkiem sadzonym przepis po prostu zachwyca. Danie jest proste, szybkie, przepyszne, a do tego pożywne i sycące. Czego chcieć więcej? Szukacie inspiracji na śniadanie? Polecam: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Fit pancakes na bazie płatków owsianych Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono

A to pestka
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 125

puchate, a cienkie i chrupiące - ja jestem fanką właśnie takiego ciasta. Ciasto bez drożdży oczywiście nie jest prawdziwym ciastem do pizzy, tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza , szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme . To ciasto(...)rzodkiewek nie została zmarnowana :) Moja rzodkiewkowa, wiosenna pizza bardzo nam smakowała. Wiem, że są to smaki jak na pizzę nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis! Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 168

Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)ogórki kiszone, 100 g ricotty, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Podpłomyki z solą i kuminem 170

Podpłomyki to bardzo proste do przygotowania placki z kilku składników. Dawniej wypiekane były na kamieniu czy blasze jako próba dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Ja bardzo lubię ten wypiek jako dodatek do zup i sałatek. Świetnie smakują również jako przekąska do piwa czy wina albo do deski serów (zobacz poradnik Jak przygotować deskę serów ). PRZEPIS NA PODPŁOMYKI Z SOLĄ(...)KUMINEM Składniki na podpłomyki z sola i kuminem (ok 5-6 szt): ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży dodatki: 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska Jak zrobić podpłomyki z sola i kuminem: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski

Dorota Smakuje
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 157

mój pierwszy udział w Wypiekaniu na Śniadanie i jestem zachwycona. Już od dawna miałam w planach upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja upiec je w większym gronie. Cieniutki, rustykalny placek z bardzo lekkim nadzieniem zdecydowanie będę wypiekała częściej:) PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY PLACKI 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie(...)piórka, czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę i odstawić do „przegryzienia” na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki posmarować jogurtem i ułożyć odstane dodatki. Wsunąć do nagrzanego pieca i zapiekać 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć

Pieguskowa Kuchnia
Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem 105

Ostatnio na śniadanie zjadam się podpłomykami, tak mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, najlepsze na gorąco. Staram się wymyślać nowe pomysły z ich wykorzystaniem. Dzisiaj dzielę się przepisem inspirowanym kuchnią turecką. Jest to podpłomyk z ziołowym jogurtem z dodatkiem ostrej papryki i jajkiem sadzonym, które idealnie, jak się okazało, smakuje w połączeniu z wyrazistym w smaku i kremowym jogurtem. Zachęcam(...)wypróbowania, bo znalazły się i świeże zioła, czyli moja ulubiona natka z pietruszki. Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Składniki: 1/2 szklanki mąki woda 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego, bo jest gęstszy 1 jajko 2 lyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 szczypta suszonego tymianku 1 szczypta suszonego oregano masło do smażenia jajka 2 szczypty ostrej papryki w proszku

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 136

warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk świetnie smakuje z domowej roboty hummusem i chrupiącą cukinią.  Podpłomyki(...)hummusem i chrupiącą cukinią Składniki: na podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania