najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i dlatego są świetną propozycją dla cukrzyków. Właśnie poleciłam je mojej mamie, która choruje na cukrzycę, a czasami też chętnie sięgnęłaby po smaczne ciasteczko. Mam nadzieję, że jej posmakują. Jeśli ktoś jednak woli w wersji słodkiej(...)ciasteczka. Można do nich dodać ulubione bakalie i za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja do połowy ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki 1/4 szklanki oleju 1 szklanka otrębówpszennych, owsianych lub żytnich 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowgo 1 łyżeczka proszku
kuchnia doskiszklanki ricotty 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g stopionego masła 4-5 łodyg rabarbaru Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni 2. Tortownicę o śr ok 23-25 cm smarujemy masłem i wykładamy(...)rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy na cieście i wstawiamy
Słodki KompromisMłody człowiek, który jest niezdolny do popełnienia głupstwa, jest już starym człowiekiem. Paul Gauguin Składniki: 2 banany 50g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 200g płatków owsianych Woda Olej rzepakowy Cynamon do obtoczenia Kakao do obtoczenia Cukier trzcinowy nierafinowany do obtoczenia Przygotowanie: Kroimy banana na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy(...)troszeczkę wody, żeby dno garnka się nie przypaliło i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie jednolita papka. Płatki owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, cynamonie, kakao
Weganizm infantylnykoperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego 300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone na mąkę płatki owsiane czy mąka ryżowa) Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 5 minut posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu(...)zawiesinę ze skrobi, aby lekko zagęścić całość. Gotuj na pełnym ogniu przez 3 minut, co chwilę mieszając. Teraz wymieszaj danie z ugotowanym makaronem. Przed podaniem możesz posypać płatkami drożdżowymi oraz nasionami konopi. Do końca wakacji (31.08.2018r.) możesz skorzystać z kodu rabatowego upoważniającego do 10% zniżki na produkty nieprzecenione w sklepie EDENA ❤️ ▶️ KOD: ZNJ2018
Zdrowie na języku :Psoli 7 g suchych drożdży 4 łyżki cukru 80 g roztopionego masła 2 łyżki mleka 500 g czereśni Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu(...)części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy 4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Słodki Kompromishealthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Poranne trio sezamowe i wędzone tofu. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Młoda marchew z orzechową(...)autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Chipsy marchewkowe autorka: Olena
Weekendy w domu i ogrodziełatwo dostępnych mieszanek musli, to się załamałam: aromaty, barwniki, emulgatory, regulatory … Fujjj! Dzisiejszy dzień od rana nastraja mnie pozytywnie. Kocham moich chłopaków! Bez dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów(...)miodem, cukrem i olejem. Suche połączyć z mokrymi i starannie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć powstałą masę. Piec ok. 40 min, co jakiś czas mieszając. Płatki mają być suche, sypkie i mieć złoty kolor. Po tym czasie wyjąć, wystudzić, wymieszać z rodzynkami i zamknąć w szczelnych pojemnikach
zabawa smakiemmoim stole. A tu proszę w tygodniu chętnie je piekę taka przekąska do codziennej kawy, a jeśli połączyć przyjemne ze zdrowym to już wogóle super sprawa. Kolejne ciasteczka owsiane tym razem Mega chrupiące, a że uwielbiam jak mi coś chrupie:) więc polecam je bardzo. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia należy ustawić wg naszego piekarnika, pod koniec podanego czasu mogą(...)szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy
Kubki smakupodniebienie, chlebem polskim :) Przepis ze strony Moje Wypieki, autorstwa Tatter. Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrębów owsianych (dałam mąkę żytnią) 1 łyżeczka słodu (lub cukru trzcinowego) 15 g soli 300 ml letniej wody Przygotowanie: W misie miksera umieścić zakwas, dolać wodę i całość wymieszać do połączenia. Dodać mąkę(...)równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa), na dno wsypałam jeszcze płatki owsiane. Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia
Kocham..lubię..gotuję..piana z białek, jajka itp.). Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawagę złota. Tym razem mogłam jednak sobie pozwolić na stanie przy garnku przez dziesięć minut, i skwapliwie to wykorzystałam. Najpierw miałam zamiar przygotować pieczoną owsiankę, ale okazało się, że płatki owsiane wyszły... Sięgnęłam więc po ryżowe, i ugotowałam budyń z dodatkiem masła orzechowego. Jest w nim tylko odrobina syropu klonowego; jeśli wolicie zdecydowanie słodsze puddingi, dodajcie więcej. Ja jednak podałam(...)poranka. I muszę przyznać, że nie mogę się zdecydować, która wersja smakowała mi bardziej... Budyń ryżowy z masłem orzechowym i grillowaną gruszką Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego 100 ml maślanki dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy 1 gruszka Płatki ryżowe, mleko, wodę, masło orzechowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest pewien kłopot z granolą. Te obecne na sklepowych półkach nierzadko zawierają dużo cukru i tłuszczu, i choć wydają nam się zdrową alternatywą innych śniadaniowych płatków, wcale nią nie są. Granolę najlepiej zrobić w domu. Jest kilka plusów. Przede wszystkim wiesz, jakich składników używasz do jej zrobienia – możesz skomponować mieszankę bakalii, które akurat lubisz najbardziej, a cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem(...)przekąskę do pracy lub dla dzieci do szkoły. Granola dobrze się przechowuje – trzymaj ją w szklanym słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego
Roślinna - blog wegańskidać coś do pochrupania, postarajmy się znaleźć produkty o prostym składzie. Takie jak suszone jabłka, czy wafle orkiszowe. Możemy również w prosty i szybki sposób przygotować bardzo wartościowe ciasteczka owsiane. Większość przepisów na tego typu ciastka daje efekt bardzo twardych i ciężkich do pochrupania. Nie jest to złe, aczkolwiek nieco mniejszym maluchom możemy to ciut ułatwić. Nasze(...)gramów siemienia lnianego 50 gramów masła 1 jajko 15 gramów mąki tortowej (/typ 450) 15 gramów mąki kokosowej 15 gramów rodzynek 15 gramów żurawiny 30 gramów słonecznika 190 gramów płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (/można pominąć) Masło rozpuszczamy w rondelku Siekamy żurawinę i rodzynki. Banany miksujemy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki do bananów. Formujemy dosyć grube
Krupeczkitroszkę poczekać ;) Dzień dobry w poniedziałek! :) Składniki: 630g mąki pszennej 250ml mleka 125ml wody 25g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru płatki owsiane do posypania mleko do posmarowania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy(...)chleba. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 15 minut, aż chlebek trochę wyrośnie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy mlekiem, posypujemy płatkami i ponownie smarujemy mlekiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Trzeba pilnować czy wierzch chleba nam się za mocno
Czerwona Porzeczkaorzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Kompot jabłkowo - śliwkowy Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki(...)kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej
Moja smaczna kuchnia