zrobiły się z tego małe chlebki. Jak je przygotować? -3 kubki mąki pszennej TYP650 -3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik i płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki(...)minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi lekko uklepując. Wstawiamy na 18 minut do piekarnika
BaRepasSkładniki : Spód: 1 szklanka daktyli 2 szklanki wrzatku 2 szklanki płatków owsianych Krem 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka kokosu Miod Do dekoracji Jagody goi Przygotowanie Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem. Wykladamy
Szkrab Je Samjest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji(...)domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem. http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/02/sniadaniowe-bueczki-z-patkami-owsianymi.html 2. Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem. http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/buki-pszenno-krupczatkowe-z-sezamem.html 3. Bułki pszenno - orkiszowe. http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/11/buki-pszenno-orkiszowe.html 4. Bułeczki krupczatki. http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/bueczki-krupczatki.html Smacznych inspiracji życzę
Izabelawkuchniśniadania. Smaczne, zdrowe, szybkie i pożywne śniadanie. Przygotowanie takiej owsianki zajmuje dosłownie chwilę, wstawiamy pojemnik do lodówki a rano mamy już gotowy pyszny i syty posiłek. Składniki: * pół szklanki płatków owsianych * 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego * 3 łyżki nasion chia * opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego (ja pominęłam) * na wierzch do posypania według uznania: kokos, rodzynki, jabłko, orzechy, inne(...)dowolne owoce Wykonanie: Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli zabieramy ze sobą do pracy do pojemnika lub słoika. Posypać dowolnymi dodatkami
Zrób to smacznieSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki wody 2 łyżki siemienia lnianego 2 jajka 3 łyżki mąki (u mnie żytnia) 5-6 suszonych daktyli 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego mango (mogą być dowolne owoce) Sposób przygotowania: Płatki owsiane i pokrojone daktyle zalewamy wodą. Dodajemy siemię lniane, jajka, mąkę, miód. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy
Prosto i Smacznie z Anetąsię nieznanego a tymczasem posmakowały mi! przepis wg własnych możliwości szafkowo-lodówkowych na podstawie przepisu z "Ziarna" Dominiki Wójciak. Owoce pod kruszonka z migdałów i płatków owsianych, z chia owoce: 2 szkl. owoców(...)jagodowych (ja uszczupliłam w końcu zasoby zamrażarkowe i wykorzystałam resztkę mrożonych malin, jagód i truskawek) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego kruszonka: 120 ml płatków owsianych 80 g mielonych migdałów po 2 łyżki syropu z agawy i oleju kokosowego (ja zastąpiłam masłem) szczypta soli Składniki kruszonki mieszamy, zagniatamy i chłodzimy w zamrażarce ok 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu nie zawierają ani mąki, ani tłuszczu :) Mają za to dodatek płatków owsianych, dlatego są świetnym pomysłem na przekąskę dla ucznia. Dodatkowo są obłędnie pyszne, w swojej konsystencji leciutko gumowe, idealne...mmmmmm. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 2 białka 200g zmielonych orzechów lub (pół na pół orzechów i migdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku
WYSPA SZCZĘSLIWAcalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 dojrzałe banany 6 pełnych łyżek płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka mleka 1-2 łyżeczki pasty jagodowej LiQberry około 1 1/2 łyżki chrupiącej gryki z melasą i migdałami Przygotowanie Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy w miseczce. Do garnuszka wlewamy mleko(...)gotujemy. Następnie dodajemy płatki owsiane, gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dodajemy przygotowane wcześniej banany. Całość dokładnie mieszamy, gotując jeszcze około 1-2 minuty. Bananową owsiankę przekładamy do miseczki. Studzimy. Na wierzch owsianki dodajemy 1-2 łyżeczki pasty jagodowej (u mnie jedna czubata łyżeczka). Całość posypujemy dowolnie chrupiącą gryką. Podajemy. Szybkie, smaczne i pożywne
Słodkie okruszkibased on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód* 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi owocami(...)Przygotowanie Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam
Słodkie okruszkismak lata w postaci moich ukochanych, małych fioletowych owoców. Spróbujcie, polecam. Choć nie jest to najbardziej fotogeniczne śniadanie, to rekompensuje to smakiem. Składniki: 2 dojrzałe banany 6 pełnych łyżek płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka mleka 1-2 łyżeczki pasty jagodowej LiQberry około 1 1/2 łyżki chrupiącej gryki z melasą i migdałami Przygotowanie: Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy w miseczce(...)garnuszka wlewamy mleko, gotujemy. Następnie dodajemy płatki owsiane, gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dodajemy przygotowane wcześniej banany. Całość dokładnie mieszamy, gotując jeszcze około 1-2 minuty. Bananową owsiankę przekładamy do miseczki. Studzimy. Na wierzch owsianki dodajemy 1-2 łyżeczki pasty jagodowej (u mnie jedna czubata łyżeczka). Całość posypujemy dowolnie chrupiącą gryką. Podajemy. Szybkie
Słodkie okruszkiminerałów takich jak : magnez, wapń, fosfor, mangan. Zapomniała bym napisać że jest polecany przy odchudzaniu :). Będziemy potrzebować: 400 g jogurtu naturalnego 150 g malin 100 g jagód 40 g płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu Jeżeli nie mamy nasion chia możemy przygotować koktajl bez nich. Link do filmu z przygotowania: Koktajl jagodowo malinowy z chia(...)www.youtube.com/watch?v=rb5AVmoqVqI Przygotowanie: Do pojemnika wsypuję płatki owsiane, nasiona chia i rozdrabniam blenderem. Następnie do pojemnika dodaję maliny, jagody, jogurt, miód i całość dokładnie miksuję. Koktajl jest gotowy, przed podaniem możemy go udekorować nabitymi na wykałaczkę malinami i jagodami. Koktajl jagodowo malinowy jest gotowy, podaję go od razu po przygotowaniu.. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeUwielbiam wszystko, co słodkie, co zresztą po mnie widać... Ale - jeżeli już muszę zjeść coś słodkiego, to dlaczego nie zrobić czegoś zdrowszego? Tak oto powstały te pełnoziarniste muffiny z płatkami owsianymi. W świątecznej wersji, korzenne i z Palmą z murzynkiem. Można je upiec albo przekazać dalej w formie prezentowego słoiczka :). Pełnoziarniste korzenne muffiny Składniki (na 12 babeczek): Szklanka mąki(...)pełnoziarnistej (najtaniej w dyskoncie w kropki ;) ) Szklanka płatków owsianych BŁYSKAWICZNYCH! 0,5 szklanki cukru pudru (lub trochę mniej) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika (kolejne składniki w wersji prezentowej - wypisane na bileciku) 2 jajka kubek (250 g) jogurtu naturalnego (lub szklanka maślanki) 1/3 szklanki roztopionej Palmy
Kuchnia w szuwarachkolorowym i bardzo smacznym posiłkiem. Taka owsianka na start daje mnóstwo energii na resztę dnia. Spróbujcie. Nocna owsianka chia z dodatkami i... ukochany urwis :) Składniki: 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód * 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi(...)owocami Przygotowanie: Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie
Słodkie okruszkinajmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można dodać łyżkę lub dwie miodu wtedy musli będzie słodsze Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach) 50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej) 50 g suszonych śliwek Wykonanie: Na blachę do pieczenia(...)wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 min. Po 10 min. musimy całość przemieszać Śliwki kroimy na małe kawałki. Jak podpieczone składniki przestygną dodajemy do nich żurawinę i śliwki, całość mieszamy Musli trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku
IMPRESJA SMAKUkokilki.Jabłka należy obrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu.Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.Można je podawać z gałką lodów lub bez ;)Obie te wersje
Lawendowe Niebo