placuszki - 9092 przepisów (strona:441/607)

Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 174

śmietanką i owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :) SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków) 1 szkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej) 1 jajko 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia

Kto ugości moich gości?
Wytrawne muffiny cukiniowe, Super size me 249

Cukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo ,  zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować  jako dodatek do obiadu ,  szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym ,  faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego!     Super size

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym 167

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym Składniki: ciasto: - 600 g twarogu półtłustego - 2 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru waniliowego sos: - czarne jagody pasteryzowane (u mnie Polska Róża) - 2 łyżki cukru trzcinowego dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym

Kuchnia co dnia
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 148

ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części  i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami

AZgotuj!
Mini naleśniki z jagodami wg N. Lawson 155

Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód  skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru

AZgotuj!
Placuszki z cukinii 101

Wyborne placuszki. Przepis chyba zna każdy. Ale ja podaje swój. Niech i mój blog ma coś greckiego...  1 cukinia starta na dużych oczkach pół łyżeczki  soli pieprz jajko oregano ząbek czosnku 2 łyki mąki  pół kostki prawdziwej greckiej fety olej do smażenia  Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Posolić. Odstawić. Po 30 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać

AZgotuj!
Jak samemu zrobić mleko (napój) sojowe? 142

jest naprawdę świetny. To mleko smakuje i wygląda podobnie do tego, które można samemu przygotować. A jest znacznie tańsze.  Dlatego to mleko jest świetnym dodatkiem do owsianki, placuszków itd. 2 łyżki mąki sojowej szklanka przegotowanej wody łyżeczka miodu akacjowego szczypta soli Soję wsypać do szklanki , zalać przegotowaną wodą, dodać miód i sól. Dobrze dodać miód o najłagodniejszym aromacie. Sól

AZgotuj!
Knedle z truskawkami 288

godz. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz, ale tym razem krótko. Wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką podzielić na małe części. Tak, aby po zrobieniu placuszka w środku można było zamknąć truskawkę. Knedle odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować dodając cukier według smaku. Wodę zagotować z niewielką ilość soli. Po wrzuceniu do wody knedle będą utrzymywać się

https:KKuchniaMniam
Placuszki ryżowe z cukinią 454

Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu

https:KKuchniaMniam
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 322

Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać

https:KKuchniaMniam
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 338

fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką

https:KKuchniaMniam
Owsiane placki śniadaniowe 193

Ostatnio trochę eksperymentuję ze śniadaniami, wielką inspiracją są dla mnie blogi o tej tematyce. Czego tam się nie znajdzie ;D. Poniżej placuszki z płatków owsianych i serka wiejskiego, z dodatkiem świeżych owoców. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Corner With Recipes
Placki z cukinii i ziemniaków 585

grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok.  Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Placki z cukinii / kabaczka 177

Bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Wymieszać z mąką i otrębami. Doprawić ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić, aż otreby nasiąkną i spęcznieją. Formować płaskie placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać koniecznie z keksem śmietany

Atlas Smaków
Knedle ze śliwkami 189

miejsce uzupełniamy mąką pszenną i ziemnieczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy

Atlas Smaków