obie papryki, pieprz i szybko wyrabiamy masę. Do garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy go. Masę mięsną dzielimy na osiem części i każdą z nich rozpłaszczamy na spory placuszek, w środek wkładamy ugotowane, obrane jajko i szczelnie obkładamy je mięsem tworząc sporą kulę, którą obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy
Rozpustne gotowanierodzynkami- nadzienie gotowe. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej. Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem
Rozpustne gotowaniemojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama
Rozpustne gotowanieplastrów (w zależności jakiej wielkości są jabłka). Ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy na grubość około 3-4 milimetrów i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym placuszku układamy jabłuszko i składamy na pół. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż się ładnie zarumienią. Wcinamy puki ciepłe, resztę wkładamy
Rozpustne gotowanieszklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy
Rozpustne gotowanieszklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy truskawkę, zlepiamy brzegi, delikatnie obsypujemy mąką, układamy na ściereczce i lepimy dalej :-) Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy aż wypłyną na wierzch, wyciągamy
Rozpustne gotowaniewkładamy do lodówki. Gdy ciasto już nam ładnie wyrosło przekładamy je na stolnicę, gdzie dzielimy je na 18 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy w dłoniach tworząc placuszek, nakładamy około łyżeczki powideł, sklejamy jak pączki i odkładamy sklejeniem do dołu. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki blisko siebie, bo w trakcie pieczenia buchty posklejają się
Rozpustne gotowaniedodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser. Odkładamy na około 20 minut
Rozpustne gotowaniekawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia
Rozpustne gotowanieciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które wałkuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na osolony wrzątek, często
Rozpustne gotowaniemiskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy. Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut
Rozpustne gotowaniemiskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć
Rozpustne gotowanieczasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki i równomiernie układamy na bułeczkach, dokładamy truskawki (najlepiej użyć truskawek mrożonych
Rozpustne gotowaniekruszonka. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem
Rozpustne gotowanieprzekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze
Rozpustne gotowanie