jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem
W Moim Magicznym Domucukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć
Smakołyki Berenikijednolite. 4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe placuszki z dziurką. Smażymy partiami 3-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
My Culinary Artkruszynki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, funkcja termoobieg na 40 minut. Smacznego :) Rozczyn - zdjęcie od razu po przygotowaniu Rozczyn - wyrośnięty po 20 minutach Placuszek po upieczeniu
Wołowina od rekinadżemu. Trochę zniknęło go jeszcze pierwszego, a potem drugiego dnia gotowania - zanim zdążyłam skończyć, więc nie do końca wiem, ile dokładnie by było. Wykorzystałam go bowiem do zrobienia pysznych placuszków jaglano-serowych, o których napiszę w poniedziałek, a także na kanapki. Zuzia domagała się dokładki, tak jej smakował. Nie tylko jej :) Truskawki się niestety kończą. Rabarbar też. Jeśli masz możliwość
Anioszek w kuchnizwiązku z tym, że uwielbiam cukinię to dają ją do każdego dania do jakiego się tylko da. Po zrobieniu zupy i placuszków przyszedł czas na sałatkę. Z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami cukinia smakuje wybornie. A kiedy dołożyć do tego jeszcze smaczny czosnkowy sos, to już wogóle jestem w siódmym niebie. Składniki: 25 dag makaronu 2 ćwiartki wędzonego kurczaka
Pobite gary BarbaryUwielbiam śniadania i to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Najlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy dostawałam miłe
Mienta blogpatelni ceramicznej, która dość dobrze rozprowadza ciepło smażyłam 6 minut na jednej i 4-5 na drugiej stronie. Wyłożyłam je na papierowy ręcznik by odsączyć z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Placuszki świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z miodem lub syropem. Ja serwowałam, i polecam to zestawienie, polane słodziutkim miodem z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Biegnijcie jutro na poszukiwanie kwitnącego dzikiego
Pichceniomaniamąkę pełnoziarnistą. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się być zbyt rzadka - możemy dodać więcej mąki. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju - na złoty kolor. Placuszki układamy na talerzu, przesmarowując je kozim serkiem. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem zmieszanym z posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Taste Therapycukrem na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód. Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając, nadając mu owalny kształt. Gotowe umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podwojenia objętości. Jajko ucieramy
Pyszności Słodkościowoców! Z utęsknieniem wypatruję ich cały rok na drzewie w moim ogrodzie, a kiedy tylko się pojawią zaraz wskakuję na drabinę. Przygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko
Ostra na Słodkoleczo w wersji ekspresowej na passacie pomidorowej. Idealny, tani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. Spróbujcie. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki . Składniki: 2 duże cukinie 1 duża czerwona papryka 1 duża pomarańczowa papryka 1 większa cebula około 4 łyżki oleju 3 kiełbaski (u mnie złociste) 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie
Słodkie okruszkimiejsce. Pancaks smażyć na średnio rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem delikatnie posmarować tłuszczem. Najlepiej ciasto naleśnikowe na patelnię nalewać niezbyt dużą chochlą, wtedy placuszki będą równej wielkości. Pancakes obracać na drugą stronę wtedy, gdy jego powierzchnia będzie pokryta małymi kraterami. Kontrolować stan wysmażenia, aby nie przypalić. Zobacz również: Naleśniki ze szpinakiem Zielone naleśniki
Kuchcik gotujerozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) jednego dużego placka żebym mogła zrobić z niego pizze. Równie dobrze można robić małe placuszki i zrobić mini pizze ( i na imprezę jak znalazł ). Teraz zostaje już tylko posmarować placka sosem lub keczupem, posypuję startym serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja
Kuchnia Vikiwyciśnięty z: jabłek, ogórka zielonego, jarmużu i natki pietruszki. Zupa 13:00 Fasolka po bretońsku w wersji fit. II Danie 16:00 Placuszki z cukinią i kukurydzą. W tym sezonie wzięłam się ostro za cukinie (kupujemy ją w ogromnych ilościach) i odkrywam różne świetne dania. Kiedyś cukinia była robiona u nas w domu jako schabowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.com