Typowe racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem. Puchate, tłuste i napakowane jabłkami. Ja postawiłam przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tych popularnych placuszków. Użyłam w tym celu m.in. płatków owsianych, ksylitolu i oleju kokosowego. Dopełnieniem smaku był dżem śliwkowy bez dodatku cukru , który swoim słodko-kwaśnym smakiem wpasował się tu idealnie :) Oczywiście jak racuchy to na drożdżach - aromat był cudowny! :) Składniki
Zdrowie na języku :Pelastyczne ciasto. Pozostawić w misce przykryte ściereczką do czasu gdy podwoi swoją objętość. Zioła i czosnek wymieszać z olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich placuszki, a następnie zawinąć brzegi do środka i skleić. Obtoczyć bułeczki w ziołach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 170C. Wyrośnięte bułeczki
Czerwony Gupikjest bardzo lepkie, choć powinno się wyrobić. W razie potrzeby podsypać je delikatnie mąką. Z wyrobionego ciasta formować kulki i spłaszczać je na stolnicy/desce do krojenia obsypanej mąką na placuszki grubości około 1,5 cm. Przykryć i pozostawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej i skręcić palnik na niską temperaturę. Wyłożyć bułeczki i smażyć pod przykryciem przez około
Czerwony Gupikmąki, ale tylko tyle, by ciasto połączyć. Pozostawić je w misce wysmarowanej olejem na okolo godzinę, powinno podwoić swoją objętość. Podzielić ciasto na części i formować jeże: owalne placuszki zawijać na bułeczki (łączeniem do środka), wydłużyć noski, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nożyczkami delikatnie ponacinać wierzch jeża tworząc kolce. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180C
Czerwony GupikGotowane parówki wzbudzają we mnie odrazę. Ta forma jest o niebo smaczniejsza. Proporcje na 4 parówki = 8 małych parówek, czyli 16 placuszków. 8 małych parówek 1 szklanka kefiru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki kminku 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Kefir, mąkę, jajko i przyprawy wymieszać na jednolitą masę trzepaczką. Ewentualnie można dodać 1/2 łyżeczki proszku
Czerwony GupikWymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać masę łyżką i nakładać na patelnię zsuwając ciasto z łyżki drugą łyżką. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony, aż placuszki będą zwarte, dopiero potem delikatnie obracać na drugą stronę - najlepiej sobie pomóc drugim sztućcem. Podawać jako dodatek do obiadu lub same np. z sosem. marcelina
Czerwony Gupikdłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pięści, formować kulki i spłaszczać je na placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odległościach. Pozostawić do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. W wyrośniętych bułeczkach zrobić zagłębienia szklanką. Borówki można wymieszać z dodatkowym cukrem
Czerwony Gupikkobiece smutki tabliczką czekolady ;) Kakaowiec jest wiecznie zielony i owocuje przez cały rok. Owoce zrywa się i pozostawia na kilka dni do fermentacji. Suszy się je, pali i mieli. PLACUSZKI Z KAKAO Czytaj więcej
Kasia SarnaAkacja najbardziej smakuje mi na słodko, zwłaszcza w placuszkach, na które przepis wrzucałam ostatnio. Ze względu na swój groszkowy posmak można ją komponować także z warzywami i dodawać do dań obiadowych. TOFU Z KWIATAMI AKACJI Składniki: ♥ 1,5 szklanki kwiatów akacji ♥ kostka 180g tofu ♥ 3 rzodkiewki ♥ łyżka oleju ♥ sól, pieprz ♥ parę łyżek jogurtu sojowego lub wody Wykonanie: Tofu rozgniatamy widelcem
Kasia Sarnamniszkami. Niemal każdy spotkał się już z przepisem na "miód" z mniszka, wino lub kwiaty zatapiane w cieście naleśnikowym. / w tym miejscu przypominam swój przepis na pyszne placuszki: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/04/placki-z-mniszkiem-w-dwoch-wersjach-na.html / Oprócz kwiatów, możemy jeść także liście. Najsmaczniejsze są młode, nieduże listki, ponieważ zawierają najmniej goryczy. Ja lubię również te dojrzalsze, według mnie przypominają smakiem rukolę. Czytaj więcej
Kasia Sarnanieco problematyczne. Przede wszystkim ne chcę zabierać kanapek, bo są one dla mnie mało atrakcyjne. Nie przepadam też za jedzeniem "wczorajszym", więc przygotowywanie większej ilości kotletów czy placuszków, po to żeby móc je zabrać kolejnego dnia, odpada, a rano na takie gotowanie nie mam czasu Przeglądając Internet, nie znalazłam wielu inspiracji na wege-pudełka (jeśli wiecie gdzie szukać
Kasia Sarnakrótko wyrobić je rękami, a następnie podzielić na 16 równych części, każda po ok. 60 g. Dobrze jest pomóc sobie wagą kuchenną. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek, a następnie zwinąć w ciasny rulonik (patrz zdjęcie poniżej). Każdy paluch zanurzyć w zimnej wodzie, obtoczyć w mieszance ziaren i umieścić na blaszce wyłożonej papierem
Nastoletnie Wypiekanieziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam, bo są po prostu pyszne! Jogurt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spróbować z nią zaprzyjaźnić bo warto. A jak wiemy co polskie to najlepsze. Tak więc korzystajmy póki jest jej dużo w naszych ogrodach. Dziś mam dla Was greckie placuszki, są smaczne i szybko się robi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizostawiamy na 40 minut by wyrosło. Krok 4 Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach. Krok 5 Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchnia