Taka konfitura idealna jest do placuszków, naleśników, ze świeżą bułką na śniadanie czy do szkoły, pracy. Warto zatem nabyć pigwę i zajadać ją tym razem jako konfiturę. Zapraszam zatem na pyszne śniadanie. Konfiturę robi się błyskawicznie więc nie potrzeba dużo czasu aby powstała. Pigwa w błyskawicznej konfiturze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepołączenia, następnie krótko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 8 części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i lekko nacinamy nożem, tworząc kratkę. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe i rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na dość dużym ogniu, do zrumienienia. Gotowe smarujemy
cool and mintyprezentami (chyba jak każda). Myślę, że na Dzień Kobiet dobrym prezentem są kwiaty lub komplet biżuterii srebrnej . Jeżeli lubicie gotować, zróbcie swojej Kobiecie pyszne, słodkie śniadanie - pamiętajcie o dekoracji placuszków świeżymi owocami
MintTasteuwielbia moja rodzina. Prosto, pysznie z zaskakującym dodatkiem kabanosów, które wzbogacają całą potrawę nadając jej wyjątkowego smaku. Tak przygotowany sos pieczarkowy z kabanosami możecie też śmiało podać z makaronem, placuszkami ziemniaczanymi, a nawet jakąś kaszą. U nas dziś w wersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy To kto się skusi na taki obiad? Polecam spróbować. Miłego dnia Składniki
Słodkie okruszkiobracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się małe kratery. Naleśniki wychodzą raczej dość grube, puszyste (0,5 cm) i polecam smażyć je niezbyt duże. Wychodzą placuszki w stylu amerykańskich pancakes, których się nie zwija i nie składa. Podawać z bitą śmietaną i sosem truskawkowym lub z innymi ulubionymi dodatkami. Sos truskawkowy: Truskawki rozmrozić i gotować
Kuchcik gotujePyszne, łatwe do zrobienia, a do tego mają apetycznie złoty kolor Nie wymagają zbyt wiele pracy – po prostu kroisz składniki w kosteczkę, mieszasz wszystko razem i smażysz smaczne placuszki. Ten fajny przepis znalazłam na stronce Smaczne Dania ( filmik ), gdy szukałam pomysłu na danie z tego, co mam w kuchni, bez konieczności wędrówki do sklepu. Placki świetnie nadają się
Kulinarne S.O.S.ryzyko zachorowania na niedokrwienną chorobę serca czy obniża poposiłkową glikemię. Z gryki, oprócz dobrze znanej kaszy gryczanej produkowana jest także mąka. I to właśnie na jej bazie powstały poniższe placuszki. Bardzo smaczne, delikatne, puszyste, z bananowym akcentem. Składniki (1 porcja): 50 g mąki gryczanej (Jadłosfera) 1 jajko 1 średni banan 1 łyżeczka erytrytolu (Jadłosfera) 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam wersji
Zdrowie na języku :Pdawna. Była ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Kasza gryczana może być dodatkiem do drugiego dania, a także można z niej przygotowywać kotlety, placuszki, farsze do gołąbków i pierogów. A ze zmielonej kaszy gryczanej całej otrzymuje się mąkę gryczaną, którą można wykorzystać do wypieków. Co jeszcze warto wiedzieć o kaszy gryczanej? Niestety mimo licznych właściwości
Kuchnia MagdaLenyoprószoną mąką deskę, szybko wyrobiłam. Z ciasta odrywałam małe porcje ciasta. Zważyłam jedną porcję, ok. 50 g. I wg tego „wzorca” formowałam kolejne porcje ciasta na każdy pączek. Placuszki lekko spłaszczyłam, na każdym ułożyłam łyżeczkę konfitury. Zlepiłam brzegi bardzo dokładnie, żeby podczas wysmażania pączki się nie otworzyły. Wszystkie pączki przełożyłam na papier do pieczenia, przykryłam ściereczka i zostawiłam
Kuchnia u Krysipolecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananow o czekoladowe , aromatyczny chlebek bananowy , domowy kopiec kreta czy babeczki bananoffee z pysznym domowym karmelem. Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych . Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki
Ciastkozercywyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ). Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić. Odrywać kawałki ciasta o wadze około 60 g każdy, formować placuszek, na środku kłaść 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać nad nadzieniem, tworząc sakiewkę. Odkładać na stolnicę/blat posypany mąką, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na około
Opowieści z piekarnikaNadszedł czas na sprzątanie lodówki i wykorzystanie różnych resztek ze spiżarni. Trochę groszku mielonego i zapomniany ziemniak stały się podstawą dwóch różnych wegetariańskich dań: bezglutenowych placuszków oraz kilku cannelloni znalezionych w szafce. Składniki (na 5 cannelloni i 6 placków): Masa ziemniaczano-groszkowa 100 g mrożonego groszku duży ziemniak sól pieprz łyżeczka czosnku niedźwiedziego Cannelloni 5 dużych rurek cannelloni masa
Weekendy w domu i ogrodzierodzimą kuchnią meksykanów, przygotowane są z placków tortilla. U mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar. Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa
vaniliowoczekoladowasposób otrzymamy 15 porcji ciasta. Każdą z nich formujemy w kulkę, kładziemy na lekko oprószoną mąką stolnicę i pozwalamy ciastu odpocząć przez dwadzieścia minut. Następnie każdą kulkę rozpłaszczamy na placuszek, na jego środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, pączki powinny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata