masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika. Wstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.barwą wynikającą z żywienia się w sposób naturalny. W sposób zasadniczy różni się od tego najbardziej popularnego hodowlanego norweskiego. Chateau Souverain Sauvignon Blanc i wędzony łosoś z Alaski, z placuszkiem gryczanym, kremowym koperkowym serkiem i kiełkami zielonego groszku. Morning Fog Chardonnay, Wente i pieczony łosoś z Alaski zapieczony z chrupiacą ziołową kruszonką. Chardonnay Reserve, Sierra Foothills, Ironstone z alsakańskim łososiem
królestwo garówlepkie i słodkie. Następnym razem dodam kwaśne owoce dla przełamania smaku, bo po porcji takiego cudownie lepkiego i słodkiego śniadania potrzebowałam chwili by się otrząsnąć :D Składniki (ok 10 placuszków): - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 75 g rozpuszczonego masła - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli Mąkę i cukier przesiewam
Cook&Lovezrobić z mięsa z rosołu? Może placuszki z dodatkiem warzyw? Składniki: 2 duże ugotowane ćwiartki z kurczaka, np. z rosołu pół puszki kukurydzy po pół czerwonej i zielonej papryki szklanka startej młodej cukinii ze skórą posiekana natka pietruszki - pół pęczka 2 jajka 3-4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki przyprawa do kurczaka oregano olej do smażenia Mięso obrać
Czerwień i błękitKukurydziany omlet z sosem na bazie syropu klonowego Dziś polecam Wam pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu śniadanie. Uwielbiam najróżniejsze omlety i placuszki. Goszczą one na moim stole naprawdę często. Moje dzieci też się nimi zajadają z wielkim apetytem. Dzisiejszy omlet przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Ale żeby nie było tak zwyczajnie… podałam go z pysznym słodkim sosem
Słodkie okruszkizaczęło się ładnie kleić. Na tym etapie można skosztować i zadecydować czy dodajemy sól. Bierzemy ręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam
Szkrab Je SamSzybkie i bardzo proste placuszki serowe. Smakowały zwłaszcza małemu niejadkowi :) Inspirację znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Składniki : 3 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16 g + łyżeczka cynamonu 200 g twarogu 50 g mąki Wykonanie : Żółtka wymieszać z cukrem, dodać wanilię, twaróg oraz mąkę i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą serową
cucinareszklanki bułki tartej sól, pieprz twardy ser mozarella 10 plastrów wędzonego boczku Mięso mielone należy przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać. Uformować placuszki. W środek włożyć pasek sera. Zwinąć w podłużne kotleciki. Całość otoczyć plastrem boczku. Pieczemy 20 minut w 180st
Słodki Zakątekkaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniPrzepis na pyszne domowe tortille, dla tych, którzy cenią sobie jakość spożywanych potraw i unikają zbędnych konserantów i sztucznych dodatków Wbrew pozorom takie placuszki są bardzo proste do wykonania. Placki możemy przechowywać 2-3 dni zawinięte szczelnie w folię spożywczą, żeby nie wyschły. Można również zamrozić. Przed podaniem placki należy podgrzać na suchej patelni i nafaszerować ulubionymi dodatkami. Składniki
I LOVE LIFEMarchewkę obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Piątek - Szakszuka kalafiorowa Kalafior i jajko sadzone to pyszne połączenie, na przykład na letni
Chilli Czosnek i Oliwa