weekendy gdy mam więcej czasu na celebrowanie posiłków. SKŁADNIKI na 12 placuszków 4 czubate łyżki kaszy manny Cenos, 100 ml maślanki, 1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego), 3 łyżki płatków orkiszowych Cenos, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, olej kokosowy do smażenia, owoce do podania, rozpuszczona czekolada WYKONANIE Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy
słodki bratekszklanka mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa) - szklanka mleka - szklanka wody gazowanej - łyżka cukru - łyżeczka sody - szczypta soli - 3 łyżki rozpuszczonego masła - słodkie dodatki (u mnie karmelizowana brzoskwinia i sos klonowy) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY być w temperaturze pokojowej. Wystarczy je zmiksować i smażyć placuszki na suchej, gorącej patelni. Podawaj w formie stosiku z ulubionymi dodatkami :) Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliprzekąskę, ale śniadanie ma być spokojne i już. Dziś zapraszam na kolejne pyszne i zdrowe placuszki tym razem ze zsiadłym mlekiem. 1/2 szklanki zsiadłego mleka 1/2 szklanki mąki razowej 1 jajko (białko i żółtko osobno) 1 łyżka siemienia lnianego 1 jabłko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu Ubijamy białko na sztywną pianę. Mieszamy ze sobą mleko i żółtko, wsypujemy
Cynamonowe szczęściePlacuszki, na które Was dzisiaj zapraszam, powstały z myślą o mojej córce. Obecnie jest na "diecie", choć zupełnie tego nie rozumiem, bo jest całkiem zgrabną i ładna piętnastolatką. Na szczęście nie "obraziła" się na jedzenie całkowicie, po prostu bardziej kontroluje to co je. A ja staram się jej w tym choć trochę pomóc, aby to nie były tylko sucharki(...)miodu 1 łyżka płatków migdałowych 1 jajko szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia A jak to zrobić: Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładka masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Niewielką ilość ciasta nakładać na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Placuszki smażyć z obu stron. Swoja wersję podałam
Kuchnia w opałachPlacuszki z poniższego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Zachęcam do usmażenia :) Będzie zaskoczeni, jak z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszną przekąskę na słodko. Składniki na porcję dla 2 osób (12 sztuk): 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej (90 g) 1/4 łyżeczki sody(...)oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na złoty kolor (najlepiej na małym ogniu). Po usmażeniu, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany Smażenie placuszków
UgotowaćPrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem. Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane. Zresztą charakteryzują się one wieloma pozytywnymi właściwościami, które(...)następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną. Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać
Di gotujerazu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru trzcinowego (lub cukru pudru) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 1 małe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej szczypta soli(...)potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno być gęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię
My Culinary Artwidok małych rączek moich dzieci, które z uśmiechem na ustach jedzą śniadanko przygotowane przez mamę. Dziś przygotowałam zdrowszą wersję naszych ulubionych jogurtowych placuszków. Przygotowałam je na mące ryżowej. Spróbujcie. Placuszki wyszły pyszne i puszyste. Do tego kilka czereśni z naszego drzewa i… Aż chciało się jeść i jeść… Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki(...)sody i wbijamy jajko, całość mieszamy np. widelcem. Następie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mleko (około 3 łyżki, mleko ma na celu rozrzedzić naszą masę, ilość będzie zależna od użytego jogurtu. Po nałożeniu na patelnię masa nie powinna rozlewać się zbytnio na boki) . Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki
Słodkie okruszkiPancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli zaś(...)jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto trochę postoi. Pankejki możemy
Poezja smakusłodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru 4 jajka 1 łyżeczka sody 4 morele 2 banany 25 dag rabarbaru 1/24 szklanki cukru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy
W kuchennym oknie Ewy/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, w tym te wytrawne ( klik ). Zawsze wychodzą one takie delikatne i można nadawać im rozmaitego smaku. Placuszki (akurat te) są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej. Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej. To kto dziś smaży placki(...)obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotujeCzemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka(...)cukru i śmietany oraz ze świeżymi borówkami. Są cudowne nie tylko ciepłe, chociaż z tej porcji niewiele zostało do wystudzenia. A powstaje z niej około 24 sztuk niemałych placuszków. Teraz, kiedy jesień już nie w progu, ale wsadziła już nie tylko stopę za próg, ale całą swą postać, warto wygrzebywać coraz więcej pomysłów na cieplutkie śniadania. Weekend tuż tuż
I tu będę miała takie tetradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami . Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - 5 jabłek - płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru
Pan i Pani Smith w kuchnispróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około 10g camemberta i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule
Moja Michalaskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami
Mania Gotowania