placki - 22990 przepisów (strona:773/1533)

Ciasto z Krainy Lodu 904

tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka

Dziś Ja gotuje
Langosze z hortexowym groszkiem 181

masła i  wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cząbru.  Podziel ciasto (gdy wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj  ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie.  Smaż   pierogi  na  złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy

Gotuj Sam!
Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski 153

prostokątnej lub 2 niewielkie blaszki na tartę. Analogicznie ciasto można przygotować w innym robocie kuchennym lub po prostu należy zagnieść je na stolnicy. Ciasto rozgniatamy równomiernie na blaszce tworząc „placek”. Nakłuwamy w kilku miejscach, żeby ciasto nam nie wstało. Pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze dokładnie szorujemy (można przelać roztworem kwasu l-askorbinowego

Kate's Kitchen
Japońskie naleśniki dorayaki z matchą 188

dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję. Rozgrzewamy suchą nieprzywierającą patelnię. Odmierzamy 1 łyżkę ciasta (15 ml) i wylewamy na patelnię kształtując naleśniki w kształcie niewielkiego okrągłego placka. WAŻNE: Naleśniki smażymy na bardzo wolnym ogniu, żeby nie straciły swego zielonego koloru. Jeśli ogień będzie za mocny, to zaraz zbrązowieją – nie wpłynie to znacząco na ich smak

Lamarida.pl
Mazurek migdałowy z bezą 208

szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Piecz przez 15 minut. Przygotuj bezę. Marcepan zetrzyj na tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką z limonki

codojedzenia
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 269

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 176

miski, dodać cukry, jajko, spirytus, cynamon, olej i stopniowo mąkę. Pokrojone w kosteczkę jabłka wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50-60 min. Placki smażyć na małym ogniu. Posypać cukrem pudrem. P.S. Dzięki spirytusowi nie "wciągają" tak tłuszczu

Kulinarne blogowanie
Czarna zupa z Kostaryki 168

suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta 1/2 czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mini mazurki nutellowe 219

składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać trochę mąką. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy cienki placek i wykrawać koła wielkości foremek do mini tart. Foremki na tartaletki posmarować tłuszczem, wylepić ciastem i nakłuć widelcem. Mazurki piec ok 20 minut w 180 stopniach. Warto przed włożeniem

Smakołyki Asi
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 195

cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli

Kubki smaku
Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl" 186

zdaniem makaronowi dodaje to uroku. Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na ok. kwadrans, a potem pokroić na wstążki. Wstążki rozrzucić na ściereczce i zostawić do wysuszenia na noc. Gotować w osolonym wrzątku. Na suchej patelni uprażyć słonecznik

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do pizzy i makaronu 219

sosu do pizzy dosypujemy cukier, mieszamy i próbujemy. Wedle uznania doprawiamy solą lub pieprzem.  Sos powinien być intensywny w smaku. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wtedy smarujemy przygotowane placki do pizzy. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Moskole z gulaszem 227

jajko, mąkę (tyle co by się ciasto mocno nie kleiło do rąk)  i podsmażoną na łyżce masła cebulę z majerankiem. Wszystko wymieszać, zagnieść ciasto w rulon i kroić placki.  Usmażyć na suchej patelni lub jeszcze lepiej na blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć

Gaździnka warzy
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 831

ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem kajmakowy: Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik. Krem śmietanowo-serowy: Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier

słodki bratek
Surówka z kalafiora, jabłka i natki pietruszki 266

się zjeść pół kwiatu kalafiora do jakiegoś ciekawego filmu, zamiast popcornu. Jeśli nie lubicie jego surowej wersji, nic nie szkodzi, gotujcie, parujcie, pieczcie lub przygotujcie sobie przepyszne kalafiorowe placki . A dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować, moja surówka z kalafiora z recepturą poniżej. Składniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka

Dietolog