placki - 22990 przepisów (strona:566/1533)

Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 425

minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty ser lub pokrojoną w plastry mozzarellę, na to plastry pomidora(...)papryczkę chili. Ponownie posypujemy wszystko serem i przykrywamy drugim plackiem. Uważamy aby nie przesadzić z ilością dodatków, ser ma być w tym wypadku głównym bohaterem. Tortille dociskamy najlepiej talerzem i smażymy około 4-5 minut. Gdy jedna strona się przyrumieni, odwracamy quesadillę i podpiekamy drugą stronę. Gotowe placki układamy na talerzu i posypujemy przygotowanym wcześniej   fajitas

Mania Gotowania
TORT CHAŁWOWY 421

Tegoroczne święta obchodzimy dosyć skromnie, bo tylko w gronie najbliższych, jednakże nie obyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny.  Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki(...)sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C).  Wykonanie masy: Budyn gotujemy na mleku i studzimy. W 2 łyżkach koniaku namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy

Smaczne Zdrowe
Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym 1110

Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Meksykańskie burrito 234

już pisałam w poprzednich postach, przepis na placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka(...)ponieważ farsz nie może być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać z kwaśną śmietaną

Zgrabne Gotowanie
Maggiczne placki 611

przyznam, że nieczęsto jej używam. Jest tyle różnych przypraw i świeżych ziół, że wolę właśnie nimi dosmaczać dania. Ale czasami kilka kropli Maggi potrafi zdziałać bardzo wiele. A do placków, które zaproponuję Wam dzisiaj, jest po prostu konieczna i niezastąpiona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Torcik królewski 446

składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Zainspirowana w kuchni
Najlepsza mini pizza 121

oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat kuchenny i dzielimy na 8 części. Kolejno każdą część ciasta formujemy w kulkę, po czym podsypujemy ją mąką i wałkujemy na placek o średnicy 13-u centymetrów. Na raz najlepiej jest pracować z połową ciasta a pozostałą jego część uformowaną w kulki trzymać w tym czasie w lodówce. Każdy rozwałkowany kawałek

MeCooks
Pyszne półkruche paszteciki z kapustą 96

ciasto wciąż się kleiło możesz dodać więcej mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę. Następnie wyjmij, rozwałkuj na około 0,5 cm gruby wąski placek. Całą jego powierzchnię pokryj zimnym farszem. Zwiń w rulon – raz, dość mocno dociskając. Powstały walec pokrój na małe paszteciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj

Ogrodnik w podróży
Wątróbka w sosie śmietanowym: wyśmienite danie z polskiej kuchni 76

wątróbki. Warto także pamiętać, że to danie świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można podać je z chrupiącym pieczywem, które świetnie zanurza się w kremowym sosie, albo z delikatnymi plackami ziemniaczanymi. Możliwości są praktycznie nieograniczone, co pozwala każdemu kucharzowi znaleźć idealną kombinację smaków. Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym: pytania i odpowiedzi Jak długo należy smażyć wątróbkę, aby była idealnie

Ania i Marcin gotują
Sernik z powidłami i kakaowym ciastem 107

jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników 1,5 raza – dwie trzecie schłodzonego kruchego ciasta pokrusz na spód formy i ugnieć rękoma na równy placek. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie żółtka oddziel od białek. Zmielony twaróg wymieszaj z żółtkami, powidłami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wanilią

Via Gusto
Meksykańska zupa fasolowa jeden składnik cię zaskoczy 84

zupa nazywa się sopa tarasca. Jest pysznie kremowa. Zaskakującym składnikiem są przypalane pomidory i cebula. Dla mnie  zaskakujące jest też smażenie placka tortilli pociętego w paski na makaron. Podczas jedzenia przyjemnie chrupią. Zupa jest tak smaczna, że mój mąż skojarzył ją z kuligiem. Tak, z kuligiem. Podczas kuligów jadło się grochówkę. Ta zupa, mimo, że nie zawiera mięsa

AZgotuj!
Pinsa, czyli pizza dla leniwych podbija Polskę. Przepis na włoski specjał 114

zagniataj, następnie podziel na cztery części, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°C, włączając termoobieg. Rozciągnij ciasto pinsa i uformuj podłużny, owalny placek. Ciasto spłaszcz, ale go nie wałkuj. Ciasto może mieć nieregularny kształt i pęcherzyki powietrza. Końcówki brzegów ciasta powinny być tak cienkie jak w pizzy. Jeśli nie masz podłużnej, metalowej

Ugotowane pozamiatane
Ziemniaczane roladki z farszem grzybowym, pyszny obiad 84

się zezłoci. Przełóż zawartość patelni do miseczki. Po ostudzeniu, krótko posiekaj blenderem i dopraw pieprzem. Tylko tyle, żeby rozdrobnić ale nie zrobić z tego pasty. Z kulek ciasta uformuj placki, na każdym połóż plaster sera, farsz grzybowy i zroluj. Brzegi dociśnij i sklej. Następnie obtocz w bułce tartej lekko dociskając. Uważaj żeby ich nie miażdżyć. Przygotowane roladki ułóż

Ogrodnik w podróży
miodownik z masą grysikową i jabłkami 99

jajka 140 g cukru 3 -4 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w ok. 180 st. C na kolor miodowy, przez ok. 15 min. składniki na masę grysikową

Domowy Smak Jedzenia