Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra – dół). Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje). Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm ( zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się(...)robią się twarde, lepiej przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Za każdym przejazdem wałka odkleić górny arkusz w połowie i znów położyć – ułatwi to ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem
Moja DelicjaPlacek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można
pieprzny smaczekpolane syropem klonowym lub/i "smażonymi" wiśniami od mojej mamy - pyszności! Mąż miał ochotę na jakieś "inne śniadanie", więc szybko wymyśliłam Pancakes! Pierwszy raz robiłam takie placki, myślę że wyszły (skromnie mówiąc) idealne! ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie
Smakowy RajPół owsiane placki jabłkowe z ananasem* i rodzynkami; jogurt naturalny *w środku na na wierzchu Fajnie tak nie zamarzać w drodze do/ze szkoły
More food, love and dreamsdodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu : Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem. Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było widać farsz
W kuchennej krainiePlacuszki* z płatków ryżowych; z ananasem i gorzką czekoladą *, z płatków ryżowych i mąki ryżowej i ubitym białkiem Ile czasu ja się zbierałam za tego rodzaju placki :O i ten dylemat ubić białko, nie ubić, następnym razem spróbuję jeszcze bez, tym razem idealnie nie wyszły, ale będę z nimi jeszcze kombinować :P Z racji pieczenia bezy
More food, love and dreamswyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięmałych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser
Gosia gotujeplacuszki z ricottą z dodatkiem chia i domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym. Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje
SzczyptaSmaQBananowe placki z ciecierzycy; z gorzką czekoladą* oraz bananem *w środku i na zewnątrz Od niedzieli mój komputer postanowił się zbuntować i w ramach kaprysu wyłączał się co średnio 10min >.< Okazało się (dzięki pomocy D ^^) że ma jakiegoś złośliwego wirusa i jedynym rozwiązaniem było ponowne zainstalowanie systemu (znów xd) ale nie powiem, teraz działa idealnie, chociaż muszę
More food, love and dreamsniskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego patyczka
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną
Świat Domowej Kuchnioryginalnym przepisie jest podane, że należy go gotować ok. 10 minut. Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDanie na życzenie:) Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com