placki - 22990 przepisów (strona:438/1533)

Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 143

kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt.  Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy

Quinoa Raz!
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 138

godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .  Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki , posypujemy troszkę mąką , nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół

Mój Smak
Placki ziemiaczano-dyniowe z tymiankiem 172

Tegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków   140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić

Humanistka w kuchni
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 194

batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca(...)plany na wrzesień to:   Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę

Cooking Monster
Małe co nieco dla amatorów pizzy 308

pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu, aby nie wysuszyć pizzy. Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Jeśli lubimy pizzę na grubym cieście, to placek po rozwałkowaniu powinien mieć grubość około 5 cm. Brzegi należy mocno zwinąć i posmarować oliwą z oliwek. Wierzch pizzy smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy żółtym serem i ulubionymi dodatkami(...)następnie wkładamy do piekarnika. Sos pomidorowy Wspomniany wyżej sos, którym smarujemy surowe ciasto, to nic innego jak sos pomidorowy, który może posłużyć nam również jako dodatek do już upieczonego placka. Do przygotowania sosu potrzebujemy koncentrat pomidorowy, dwa ząbki czosnku, do smaku sól oraz cukier, oregano, bazylię oraz 1/3 szklanki letniej wody. Sos musi mieć taką konsystencję, aby łatwo dało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Diabelska pizza + personalizowana deska obrotowa do pizzy od My Gift Dna - pomysł na prezent! 131

czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, cząbrem i kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy  sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone

VioletoweKucharzenie
Placek śliwkowy z kruszonką. 442

rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami!    PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.           Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej 130 g mąki pszennej 650 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżka(...)cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
TORTILLA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ 140

jedna nie wytrwała by do dnia dzisiejszego :) Składniki: * placki tortilli * ser starty na tarce o dużych oczkach * świeży szpinak * papryka konserwowa pokrojona w słupki * ketchup Wykonanie: Placki tortilli posmarować cienko ketchupem, na połowie posypać starty ser żółty, na to ułożyć szpinak i paprykę konserwową. Tortille złożyć na pół i zapiekać w nagrzanym tosterze do sandwicha

Zrób to smacznie
Pizza z grzybami i dodatkami oraz "Rosół z kury domowej" 170

wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Cebulę pokroić w piórka. Malutkie cukinie przepołowić wzdłuż. Większe pokroić w podłużne plastry. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć plastry mozzarelli. Całość posypać piórkami cebuli i grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 163

mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ugnieć tłuszczykiem. Cebulkę pokrój i zeszklij na patelni(...)tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj z sosami albo

Kulinarna (nie)codzienność
Quesadillas z kurczakiem i serem 219

Ostre QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I SEREM to meksykańskie pieczone placki tortilli, które są szybkie i proste do zrobienia. Na pewno Wam zasmakują! Składniki: 4 pszenne tortille 1 pierś z kurczaka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 mała czerwona cebula 1 awokado 1 limonka 150 g tartego żółtego sera 3 łyżki oliwy(...)cebulą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z połowy limonki i przyprawiamy do smaku. Kolendrę myjemy, osuszamy, a następnie siekamy. Placki tortilli smarujemy awokado, układamy na nich paprykę, cebulę, kurczaka, posypujemy serem i kolendrą, a następnie przykrywamy drugą tortillą. Quesadillas pieczemy w 180 stopniach przez

Menmagazine
Miodownik z białą czekoladą 184

wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko(...)ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe. 3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy makaron 162

Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut.Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki.Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały. Krok 4 Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik.Gotuję do momentu aż wypłynie

Różowa kuchnia
quesadilla z pieczarkami 134

odrobiną masła, aż z pieczarek wyparuje woda, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeden placek tortilli kładziemy na posmarowanej tłuszczem patelni. Na placku rozkładamy pieczarki, ser żółty, posypujemy natką pietruszki, opcjonalnie jeszcze doprawiamy pieprzem caien i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Lekko dociskamy dłonią, gdy tortilla od spodu zrumieni się, przewracamy delikatnie na drugą

Domowy Smak Jedzenia
PODPŁOMYKI Z CIASTA PIEROGOWEGO MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 173

sobie piec,zresztą w ten czas i tak musieliśmy zimą palić w piecach ,które były w pokojach ,więc nie było z tym problemu.Mama ,na takiej kuchni piekła mi wspaniałe placki zwane PODPŁOMYKI dzisiaj, z ciasta PIEROGOWEGO,bo pierogi u nas musiały być często,tak je uwielbialismy z rodzeństwem,zwlaszcza mój brat.Robilo się wtedy więcej tego ciasta ,walkowało i wycinalo(...)się z  nią rozstać,by przypomnieć sobie czasy kiedy czułam się kochana i bezpieczna,czas który odszedł i ludzi których nie ma ,zapraszam!. krążki z ciasta pierogowego patelnia ********************************************* Placki wrzucić na gorącą patelnię,piec na małym ogniu na złoty kolor.Zjadamy od razu gorące z patelni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki