placki - 22990 przepisów (strona:444/1533)

Tortilla z łososiem 183

kremowym serkiem chrzanowym możemy podać na kolację lub jako przekąskę na uroczystości rodzinnej, święta, sylwestra lub nowy rok. Są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu. Składniki: 4 placki tortilli 200 gram wędzonego łososia w plastrach 300 gram kremowego twarożku sałata 2-3 łyżki chrzanu tartego Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Twarożek przekładamy do miski, dodajemy chrzan tarty, doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Każdy placek tortilli  smarujemy twarożkiem, na środku układamy  umyte i osuszone listki sałaty, na sałacie układamy plastry łososia, zwijamy w roladki. Przed podaniem  roladki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na liściach sałaty, dowolnie dekorujemy

Bajeczna Kuchnia
Cebulak 186

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach

Gotuj z Rumcajsem
Czekoladowe brioche 240

wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń

codojedzenia
Pierogi z dynią. 161

puree z dyni , starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej 121

było coraz bardziej... Nad czym ubolewa... Pierwsze zdjęcie - z niechcianą lampą błyskową. Drugie - bez lampy, za to mimo, że w samym oknie słabe... :( Na zdjęciu jest też taki duży placek - sprawdzałam jak się będą smażyć takie placki a'la omletowe, bo w planach mam to samo (nie wiem czy na jogurcie, ale bez miodu) na śniadanie, wypełniony jajecznicą

Kolorowy Przepisownik
Piernik z galaretkami 255

miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem

Smakołyki Asi
Dorsz w panierce z brokułu 244

brokuł ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na bułce tartej robimy placki z przygotowanej masy, układamy filety, przykrywamy plackami masy i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 180

odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach(...)Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.  Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.  Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).   Dekoracja ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Piernik staropolski-dojrzewający 205

stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Mokhrakula....? 196

Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula  danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Gotowanie...to proste !
Mazurek kajmakowy 182

Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka. Mazurka najlepiej przyrządzić

Bajeczna Kuchnia
Sernik Anastazji - gotowany wg Siostry Anastazji 211

jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną wodą. Wierzch polałam białą czekoladą

Pychotkaaa
Ciasto wiśniowo-budyniowe 168

cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę(...)Margarynę utrzeć dodając stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń, a na koniec sok z cytryny. Ciasto wiśniowo-budyniowe: Na trzy części ciasta wyłożyć uprzednio przygotowaną piankę wiśniową, przykryć pozostałymi plackami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasta z pianką przełożyć masą budyniową. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
Placki z serkiem ricotta 164

Kolejne już placki, tym razem na bazie delikatnego serka ricotta. Są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Obłędnie smakują z dżemem lub frużeliną. Przepis Nigelli Lawson z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 duże jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy(...)sól i mieszamy, aby powstała gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i szpatułką bardzo delikatnie mieszamy z masą serową. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placki smażymy na złoto i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego

MyCookBook.pl
Cebularze 148

lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu, ale naprawdę warto go zainwestować, aby móc cieszyć się tymi pszennymi plackami w domu :) Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Z dodatkiem masełka lub serka naturalnego po prostu niebo w gębie! Cebularze należy przechowywać pod przykryciem(...)następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać). Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy cebularze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je resztą roztrzepanego jajka i na wierzchu układamy cebulę z makiem (ok. 2-3 łyżki

MyCookBook.pl