przekąski z tortilli z papryką SKŁADNIKI : 2 placki tortilli 150 g serka śmietankowego ze szczypiorkiem 6-8 liści sałaty 10 plasterków polędwicy papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Placki tortilli smarujemy dość grubo śmietankowym serkiem z dodatkiem szczypiorku. Następnie układamy opłukane i osuszone liście sałaty na które nakładamy polędwicę. Całość ciasno zwijamy w rulon, który owijamy w folię
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też(...)zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze. W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie obiadowe, nie wymagające dużo czasu spędzonego w kuchni. W sumie jego skład zależy
Mieszam w Garnkukolejna, szybka propozycja na Sylwestra :) Jeśli szukacie innych przepisów na Sylwestra to polecam wpis: Przekąski na Sylwestra oraz Sałatki na Sylwestra Tortilla z szynką i serkiem – Składniki: placek tortilli(...)średnicy ok. 25 cm serek chrzanowy lub śmietankowy typu Almette lub NaTurek ulubiona szynka (użyłam szynki z indyka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortilla z szynką i serkiem – Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem. Następnie na całej powierzchni nałożyć szynkę. Zwinąć w rulon. Pokroić tortille w paski o szerokości ok. 1,5-2 cm. Podawać na zimno z sosem
Kulinarne Przebojepapierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia . Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły . Ciasto pokroić na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. (najłatwiej podzielić na 4 i ponownie każdy
W kuchni bez szafekpiernikowo-jabłkowy* placek owsiany z domowymi powidłami i resztą jabłka~ *jabłko starte w środku placka Dzisiaj ostatnie przygotowania do świat :o W domu co chwila ktoś coś sprząta, gotuje, czegoś szuka...Trzeba zapiąć wszystko na ostatni guzik, mimo, że Wigilię spędzimy w skromnym - 3 osobowym gronie :) Jedziemy jeszcze z mamą na zakupy żeby uzupełnić potrzebne składniki do świątecznych
breakfast of dreamsgodzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy
ladykitchencebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane
Prosto i Smacznie z AnetąSKŁADNIKI (40-50 pierniczków, u mnie 50): -220g mąki (2 szklanki u mnie żytnia ryżowa i kukurydziana) - stewia w płynie (u mnie sporo, musi być
fitolarun.blogspot.commasę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową
Ciastka - domowe słodkościmargarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche(...)uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita
fitolarun.blogspot.comMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g
fitolarun.blogspot.comgładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem
Z Kuchni Do Kuchnipodziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be StrongNa wstępie! 1. Radzę jednak zrobić ciasteczka piernikowe dwa razy grubsze (24kcal) :D 2. Ciasteczka smakują przecudownie, gdy wpadną do kawy z mlekiem (a do tej
fitolarun.blogspot.com