białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości
Smakołyki Berenikibudyniu śmietankowego (bezglutenowego proszku; można użyć innego smaku) 1 łyżka cukru (opcjonalnie; w zależności od dodatków) 150g melona (bardzo dojrzałego i miękkiego) 1-2 łyżki soku z cytryny (aby placki nie były mdłe) Dodatkowo: masło lub olej do smażenia Melona obrać, pokroić w kostkę i podusić widelcem. (Melon nie musi być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego(...)dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe). Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami
Di gotujewersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie
Mama Gotujejeśli z jakiegoś powodu nie dodajemy fety, musimy dodać więcej soli). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, a gdy składniki się połączą od razu przystępujemy do smażenia placków (ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed smażeniem – gdy będzie czekało zbyt długo – warzywa puszczą wodę). Na dużej patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię(...)łyżkę ciasta i rozpłaszczamy tworząc placuszek – smażymy w partiach po 4-5 placków z obu stron na ciemno-złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Do placków podajemy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli. Post Warzywne placuszki z botwinką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWyjątkowo lekkie placki, które świetnie się sprawdzą na śniadanie lub lekki obiad. Połaczenie jogurtu naturalnego z typowym ciastem na placki sprawia, że są bardziej kremowe i ciekawsze w smaku. Dodanie świeżych truskawek już do ciasta na etapie smażenia sprawia, że puszczają sok i ich smak lepiej rozchodzi się po całym placku. Oczywiście - podajemy też z truskawkami. Truskawek nigdy
Milion Smakówmną te placki chodziły i chodziły od jakiegoś czasu. Widziałam(...)blogu u Oli w sensie takie pieczone w piekarniku, a że u mnie z robieniem czegoś schodzi, bo zawsze do głowy wpadnie coś innego to mi zeszło. Placki są pyszne, ja dodałam jeszcze marchewkę. Nie mają dużo tłuszczu, są chrupiące, lekkie, dla mnie rewelacja :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka
kruche babeczkiPlacki kukurydziane są bardzo wdzięcznym produktem do przygotowywania szybkich wrapów. Delikatny kremowy serek, wyrazista ryba, lekko słodka papryka i chrupiące orzechy.... pycha! Gorąco(...)polecam! Składniki: 4 plaski tortilli opakowanie białego serka typu Philadelhia szklanka posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki nasion słonecznika główka salaty masłowej strąk czerwonej papryki płat wędzonego pstrąga łososiowego Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka. Orzechy prażymy na suchej
Pyry na Gazcały placek). Gotowe chrupiące kawałki kurczaka (u mnie z dnia poprzedniego) kroimy w paski, a następnie układamy na sałacie (nie na całej tortilli, ale jedynie na jej połowie, placek musimy później złożyć). Następnie na kurczaku układamy plastry pomidorów. Całość znów posypujemy startym serem i polewamy delikatnie sosem czosnkowym. Tortillę składamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej
Słodkie okruszkiradosny widok Radość jest tym większa, jeśli na śniadanie podaję kolorowe i pyszne placuszki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów – delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny. Te małe placki zawsze znikają z talerzy dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie i Wy, polecam. Delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny (u mnie Cenos) Delikatne jabłkowe placuszki z kaszy manny(...)mieszamy, aby olej połączył się z masą. Na koniec do masy ścieramy małe (obrane) jabłko i dodajemy cynamon, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Na małym ogniu smażymy placki (1 łyżka masy) z obu stron na złoto. Przed każdym nałożeniem placuszków mieszamy masę. Placuszki podajemy z jogurtem i np. maczkiem truskawkowym (naturalna posypka). Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkifolią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego [ ja wycinałam przykładając talerzyk i ze skrawków wyszedł jeszcze 9 placek(...)Każdy placuszek ciasta posmarować miękkim masłem i układać jeden na drugim. Ostatniego placka nie smarować.Brzegi placuszków delikatnie złączyć ze sobą lekko ściskając, aby masło nie wypływało.Stosik placków rozwałkować na koło o średnicy ok. 70 cm. Przeciąć koło na 12 - 16 części. U podstawy układać nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić do wyrastania pod przykryciem
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw. Osobiści wolę je od klasycznych ziemniaczanych. (około 15 sztuk) 1 cukinia 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate) 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Umytą(...)posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę, żółtka i na końcu dodaną pianę z białek. Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem). Placki smażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujedrożdży, musisz najpierw podpiec samo ciasto. Kulę ciasta rozwałkuj na okrągły placek i posmaruj go oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Placek ułóż na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez 3-5 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjmij z piekarnika, ułóż na cieście pomidory, sery i bazylię i wstaw
Chilli Czosnek i Oliwawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wiem, wiem - podobne placki już niedawno były ( klik ). Ale są naprawdę przepyszne i mogłabym je jeść codziennie. Tym razem tą lekkość, puszystość i cudowny zapach wzbogaciłam o cebulę. Zrobiłam też większą porcję i podałam je z salami, które podkreśliły ich już i tak rewelacyjny smak. Teraz to dopiero smakowały! Chociaż poprzednia wersja też(...)zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem i cebulą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać z salami
Di gotujerazu wiedziałam, że są pyszne. I wcale się nie myliłam - już po 15 minutach miałam je na swoim talerzu. W końcu jestem miłośniczką wszystkiego co z sera/z serem... Placki są zadziwiająco delikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się(...)pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujekładę kulkę ciasta i rozwałkowuję na wielkość patelni, aby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję olejem. Po rozwałkowaniu na placku robię wgniecenia palcem, patelnię smaruję olejem i kładę placek. Patelnię stawiam na gazie i smażę focaccie pod przykryciem na średnim palniku na nie wielkim płomieniu przez około 8 minut tak żeby spód się zrumienił (długość smażenia zależy(...)wielkości płomienia). Następnie górę placka maluję olejem i przewracam na drugą stronę i również smażę pod przykryciem około 6 minut tak żeby spód się zrumienił – focaccia jest gotowa. Focaccia czosnkowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chleb