Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 300 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw. Składniki 400 g selera korzeniowego 1 duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Przygotowanie Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno(...)seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny. Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając. Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor. Podałem z jabłkową śmietaną
R'n'G KitchenPrzygotowując placki ziemniaczane na sposób irlandzki nieźle się poparzyłam. Chwila nieuwagi i gotowe. Ale cóż, jakaś ofiara musi być ;) A wracając do dania, to było bardzo dobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych ziemniaczanych. Przepisów znalazłam mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych
zadanie-gotowaniepozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko(...)puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem. Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
Smiling Shrimpciepłym miejscu do czasu, aż luźna masa podwoi swoją objętość. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i zmniejszamy ogień na średni. Wykładamy po łyżce masy starając się uformować okrągły, gruby placek. Po 3-4 minutach przekładamy na chwilę na drugą stronę i krótko smażymy. Recipe Notes Placki można odgrzewać, np. grillując lub podpiekając na suchej patelni
Kucharzycaplacek pieczemy osobno. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaPlacek imbirowy z jabłkami Tortownica o średnicy 26cm: 150g masła 80% 175g brązowego cukru 2 łyżki miodu wrzosowego 225g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 150 ml mleka 1 jajo 2 jabłka gloster zielone sok z 1/2 cytryny W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać(...)mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy. Placek imbirowy z jabłkami SMACZNEGO
peggiwkuchniwylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy brzegi i środek wyciskając małe rozetki. Dekorujemy wiśniami kandyzowanymi
Bajeczna KuchniaPlacki, naleśniki , pankejki mogę robić i jeść na śniadanie na okrągło. Tym bardziej, że za każdym razem można robić ich inną wersję. Wszystko zależy tylko od wyobraźni i tego na jaki smak ma się akurat ochotę. U mnie dzisiaj była zdrowa wersja cukiniowa z posmakiem orzechów. PANKEJKI Z CUKINI Ą I ORZECH AMI Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (np.ry(...)kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki
Bon appetit mon amietaki dzień, że nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni ale też nie chcemy wyciągać zupki w proszku. Wtedy pomagają nam szybkie przepisy na nieskomplikowane dania. Właśnie takie są placki kukurydziane – wystarczy wymieszać składniki i usmażyć. Nadają się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Można je podawać z potrawami mięsnymi jak i wegetariańskimi lub z łyżką śmietany(...)konserwową i mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy pieczemy placki na rozgrzanej patelni z oliwą
MohiellaMieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. 4. Smażymy placki na teflonowej patelni (ja używam oleju kokosowego, pięknie pachnie i nie przypala placków tak szybko) * raz masło zastąpiłam oliwą z oliwek i placki też były pyszne, dlatego myślę, że można użyć też oleju roślinnego, kokosowego itp. Mmm Pycha!!! Kliknij lubię to. P.S. Zawsze staram się podawać źródło
NA MOIM TALERZUczosnek nadaje się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby szczypiorek. I my właśnie przygotowaliśmy placki ziemniaczane z tymi zielonymi pędami. Troszkę inne placki ziemniaczane, bo bez jajek :) Potrzebujemy: 500 g ziemniaków 2 łyżki posiekanych pędów czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy(...)ścieramy je na tarce. Dodajemy posiekane pędy czosnku, posiekana natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Takie placuszki mogą stanowić dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek. Smacznego
Marder&Marder Manufacturezdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Układamy liście świeżej
Pyry na GazDobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka • 3 jajka • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru brązowego • 2 szklanki mąki zaczyn • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki dodatkowo • 2 jabłka • 1 łyżeczka cynamonu • cukier puder • olej(...)pojemniku,dolać mleko i łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z przygotowaną masą zostawić już nie mieszać Na oleju smażyć placki podawać posypane cukrem pudrem
W królestwie smaków BeatySzybka w wykonaniu i ulubiona przystawka mojego lubego. Roladki idealnie nadadzą się również jako II śniadanie do pracy. Składniki 2 placki tortilli 150 g serka śmietanowego z ziołami albo ze szczypiorkiem (np turek) 1/2 pęczka koperku 200 g łososia wędzonego w plastrach(...)tacki) kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie serkiem. Na ser układamy kawałki kapusty pekińskiej (ja wykrawam twardą część z środka). Na kapuście układamy wędzonego łososia i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Ja układam sałatę i łososia gdzieś do 3/4 wysokości placka, Resztę zostawiam posmarowaną tylko serkiem, dzięki temu roladki się nie będą
Piekielna Kuchnia PatiCukiniowe placki karobowe z mąki gryczanej , smażone z jabłkiem, z miodem kochana mama zrobiła(...)niespodziankę i kupiła cukinię <. 3 karob już dawno tkwił u mnie w szafce, ale prawdę powiedziawszy nie podbił mojego serca, do chwili gdy ostatnio odkryłam, że w takich plackach mi smakuje :D zapowiada się cudowny dzień
More food, love and dreams