dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię z olejem , wykładamy łyżką masę , lekko ją rozsmarowując , tak aby placki nie były grube ( takie by nie były chrupiące ) . Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Po zdjęciu z patelni , na chwilę układamy je na papierowym(...)ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Teraz już tylko sałata ze śmietaną jako dodatek lub sosik pieczarkowy i można zajadać . Smacznego Post Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyrobocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy na oleju(...)smażyć z 3 minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę musu porzeczkowego(...)przykrywamy ostatnim plackiem. Ja wierz polałam tabliczką rozpuszczonej czekolady. Smacznego
Cynamonowe szczęścieQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części(...)zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku
Moja DelicjaMieszamy do połączenia składników. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię zachowując odstępy (placki urosną). Smażymy na umiarkowanym (minimalna moc dużego palnika)ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając w nie wykałaczkę( powinna być sucha, ciasto nie powinno(...)oblepiać) Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożonym papierem do pieczenia. Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każdy placuszek nakładamy łyżkę ciepłych karmelizowanych jabłek
cool and mintyPropozycja na dziś to placki z pysznymi wkładkami. Lekkie ciasto jogurtowe i do tego orzechy i jagody(...)goji, czyli chrupiące placuszki. Podałam je z nawłociowym miodem ale tutaj pełna dowolność, co kto lubi. Zapraszam na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację. Na jaki posiłek najchętniej zajadacie takie placki? Placki z maślanki z jagodami goji i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 1-2 łyżeczki oliwy Ciasto robi się niezwykle prosto, w wodzie(...)obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony
I tu będę miała takie tezmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta nada plackom fantastycznego smaku i koloru. Danie proste, ale jakże pyszne. Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru spora szczypta soli 2 jajka(...)zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Z dodatkiem kilku truskawek też nie są złe. Czy próbowaliście szpinakowych naleśników z musem
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam placki i placuszki. Mogłabym je jeść praktycznie ciągle zarówno na śniadanie i kolację. Dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na ich zdrowszą wersję. Tym razem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek(...)masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Placuszki podajemy polane słodkim syropem daktylowym. Smacznego
Słodkie okruszkiwyboru). Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, ale jednak starać się nie przesuszyć ciasta. Jeśli mamy 1 tortownicę (jak ja), ciasto podzielić na dwie części i pieczemy placki jeden po drugim. A w zasadzie (pomyślałam(...)dopiero teraz, brawo ja), można je bez problemu potraktować jak biszkopt i upiec w całości, aby po ostygnięciu przekroić na pół. No ale co utrudniłam sobie życie, to moje Placki ostudzić. Ubić bitą śmietanę dodając cukier puder i rozprowadzić na jednym placku położonym na paterze. Na bitą śmietanę położyć drugi placek i na całości rozprowadzić polewę czekoladową. Wykonanie
gutfutplacek grubości papieru. Im cieńsze tym lepiej:) Wałkując podsypujemy często mąką aby ciasto nie lepiło się do powierzchni, na której leży ani do wałka:) Rozwałkowany placek odkładamy na bok do obeschnięcia. Im bardziej suchy tym lepszy ale nie może się kruszyć:) Powtarzamy procedurę z każdym plackiem. Gdy dany placek osiągnie odpowiednią
Ukojenie Podniebieniaoprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy(...)jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem i tak do końca, pamiętając, że ostatni kawałek ma pozostać nieposmarowany. Tak przygotowaną wieżę z placków zostawiamy na 10 minut, żeby masło troszkę stężało. Po tym czasie delikatnie, powolutku, wałkujemy na placek o średnicy 50 cm. Teraz dzielimy placek na 12 trójkątów, każdy nadziewamy
Rozpustne gotowaniemój). Naleśniki smakują rewelacyjnie, ale należy pamiętać o odpowiednim doprawieniu farszu. Inaczej mogą wydawać się mdłe i nijakie. Jeśli lubicie - idealnym dodatkiem jest dowolny sos - najlepiej ostry. Pycha! Placki naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: (na około 7-8 dużych naleśników(...)jajek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy 3 łyżki startego sera 2-3 łyżki majonezu posiekana natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki
Di gotujepergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś czas możesz namoczyć w wodzie. Wtedy powierzchnia będzie idealnie gładka. Każdy placek piecz osobno w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 13-17 minut. Ostudź placki. krem: Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem. W garnuszku podgrzewaj na małym ogniu cukier(...)ostudź. Ucieraj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj masę budyniową cały czas ucierając. Na dolny placek wyłóż połowę kajmaku następnie wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i wyłóż pozostały kajmak. Kawałki ciasta udekoruj orzechami. Smacznego
Niezły MłynekPrzekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu pozostawiając 3 czubate łyżki. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Wyjmij tort po godzinie, zdejmij obręcz i rozsmaruj krem wokół tortu. Udekoruj czekoladowymi jajkami
codojedzenia