Placki(...)jedno z dań, które przygotowuje dość często. Mogę zrobić ich więcej i zabrać jako obiad do pracy na dwa dni. W moim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją
Życie ze smakiemjajka i wszystko dokładnie zmiksować masę przelać do miski, dodać mąkę, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wymieszać na gorący olej rzepakowy kłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na najlepsze i najszybsze placki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa. Delikatnie chrupiące a zarazem miękkie i puszyste w środku. Przepis mojej mamy, babci i mój. Posypane dużą ilością cukru pudru, z ogromną ilością jabłek, pachnące. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem gorącej herbaty z cytryną. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jaja Łyżeczka cukru ½ łyżeczki sody(...)powietrza. Jabłka obieramy i kropimy w nieregularne kształty. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu placki zdejmuję na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Placki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli ktoś lubi można dodać 1 łyżeczkę cynamonu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo
Słodki Zakątekgram. Jeśli chcesz mieć wyższy tort użyj forem o średnicy 22-23 cm. Wstaw formy do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudź placki. Krem kajmakowy 750 g masła, miękkiego 300 g cukru 100 g wody 4 białka, 150 g 800 g kajmaku Dodatkowo owoce do dekoracji, np. physalis Ubij jajka na sztywną pianę(...)dodawać po łyżce masła cały czas miksując. Następnie dodaj kajmak po łyżce i zmiksuj wszystko na puszysty krem. Połóż pierwszy placek na paterze posmaruj grubo kremem. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając i posmaruj taką samą ilością kremu. Połóż na wierzchu trzeci placek, dociśnij i posmaruj tort kremem na wierzchu i boki. Resztę kremu włóż do cukierniczego rękawa zakończonego
codojedzeniaszybko, pysznie i różnorodnie. Co roku przygotowuje mnóstwo różnego rodzaju przekąsek, które idealnie nadają się jako szybka przegryzka. Takim daniem są właśnie mini tortille. Jeśli chcecie możecie sami upiec placki, ja jednak korzystam z gotowych. Do tego dwa szybkie i pyszne farsze i super danie gotowe Składniki: 8 placków tortilli farsz I: puszka tuńczyka, pół czerwonej papryki pokrojonej(...)oraz żółtego sera, musztarda francuska, pomidor pokrojony w cienkie plasterki Przygotowanie: Przygotowujemy farsz I: do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, paprykę, szczypiorek oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy czerwonym pieprzem. Placek tortilli smarujemy powstałym farszem i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na dwie części i odkładamy na półmisek lub wkładamy do miseczki. Na pozostałych plackach rozsmarowujemy musztardę, następnie układamy
Życie ze smakiemprzepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie jak te pierwsze, znajdą liczne grono amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki (ok. 400 – 500 g) dyni startej na średnich oczkach(...)gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną. Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meSkładniki: Placki: 800 g kiszonej kapusty 200 ml mleka 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz olek do smażenia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1 łyżka soku cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę kiszoną siekamy i chwilę obgotowujemy. Następnie studzimy(...)odcedzamy. Wrzucamy do dużej miski, zalewamy mlekiem i wbijamy jaja. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę cały czas mieszając. Doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przygotowujemy sos z podanych powyżej składników. Placki podajemy gorące, polane sosem czosnkowym
Qchnia po prostuTakie śniadanie albo dla niektórych obiad to trochę przypomnienie letnich dni, czemu? Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku. To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie. Jeśli pieczecie chleb(...)zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić" - można też wysuszyć i podzielić się z przyjaciółmi albo usmażyć z nadmiaru placki. Te są według pomysłu Doroty ale mam w zanadrzu jeszcze wymyślone przeze mnie więc spodziewajcie się przepisu wkrótce. Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieCałkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniez płatkami kukurydzianymi, zresztą moja rodzina i znajomi również. Nie żebyśmy byli ich wielbicielami, bo płatki w ogóle nie są wyczuwalne, ale po prostu ta puszystość i smak placka... Na blogu znajdziecie mnóstwo ich wersji, ponieważ są tak pyszne, że w moim domu często bywają na śniadanie, kolację czy też na (nie) zwykłą przekąskę. Niedawno prezentowałam placuszki(...)ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Di gotujetłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min do tzw. suchego patyczka". Wystudzić, ściąć ewentualną górkę i przekroić na dwa placki. Krem biały: Mocno schłodzoną śmietankę z oreo ubić mikserem (jak zwykłą bitą śmietanę). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę z białą czekoladą, odłożyć ok. 1/3 do dekoracji(...)resztę przełożyć do masy oreo i krótko zmiksować do połączania obydwu mas. Na pierwszy placek nałożyć połowę masy białej, rozkruszyć połowę ciasteczek. Drugą połowę kremu rozsmarować na drugim placku, ale od strony wewnętrznej. Nałożyć górny placek na rozkruszone ciasteczka (kremem w stronę ciasteczek). Krem ciemny: Mocno schłodzoną śmietankę z mleczną czekoladą ubić mikserem (jak w przypadku poprzedniej masy
My sweet a lifeWytrawne placki z dodatkiem kabanosa to świetna propozycja na udane śniadanie. Mam także gratkę dla osób, które nie lubią kaszy jaglanej, czy soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć bez lub z tłuszczem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaswojego menu przez restauratorów. My, Polacy, bardzo je lubimy. W mojej okolicy jest karczma, która słynie z placków ziemniaczanych, podawanych na różne sposoby. W weekendy żeby się do niej dostać, trzeba odpowiednio wcześniej zarezerwować sobie stolik. Tym razem postanowiłam przygotować placki ziemniaczane w nieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych(...)kroimy na mniejsze części. Serek kanapkowy miksujemy z łososiem na gładki krem. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z mniej więcej połowy małej limonki. Na dno upieczonych placków wykładamy kilka listków rukoli. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy środek ziemniaczanych koszyczków musem z łososia. Dekorujemy kawiorem. www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Smaki Na Talerzukolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować(...)będzie lekko napuszone dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ubijać dalej na puszystą, gładką i jasną masę. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto posypać cukrem pudrem, kroić. Smacznego Karpatka – przepis: Kwestia Smaku
Zasmakuj Kuchniśrodku. Farsz można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem wystarczy go nałożyć na placki, złożyć na pół i podgrzać. SKŁADNIKI / 4 porcje 4 placki tortilli (gotowych lub domowych ) 1 pierś kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku(...)grillową (lub zwykłą) i na dużym ogniu podsmażamy kurczaka z warzywami. Co jakiś czas mieszamy, skrapiamy limonką, wykładamy na talerz. Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Na placki tortilli wykładamy nadzienie, posypujemy serem i składamy na pół. Można też rozłożyć nadzienie na jednym placku i przykryć drugim. Lekko natłuszczamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obciążamy ciężkim talerzem
cool and minty