ugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać(...)kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podać placki z sosem i pomidorkiem
Gotowanie jest łatwenazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu(...)przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość
Food SquareZiemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną . Sos 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka(...)piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty. placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
O kuchni z uczuciemPlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę(...)mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym
Kuchnia co dniarozgrzewamy do 180 st. 5. Z papieru wycinamy kółka wielkości dna foremek, układamy papierki. 6. Do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne masy tak, żeby nie wystawały poza krawędź, placki ziemniaczane możemy wedle uznania posypać szczypiorkiem, ziołami etc.. 7. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut. 8. Po upieczeniu wykładamy, odczekujemy chwilę i lekko podważając krawędzie nożem wyjmujemy krążki(...)Montujemy burgery Emotikon smile placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark
Moje domowe kucharzenieCzas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 25 placków Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na placki ziemniaczane: 6 średnich ziemniaków 1 średnia cukinia 1/2 cebuli 2 jajka 3 łyżki parmezanu lub grana padano 5 łyżek mąki pszenno-orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego + olej rzepakowy do smażenia SKŁADNIKI na salsę pomidorowo-paprykową(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE placków ziemniaczano-cukiniowych: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy cukinię i cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym
kulinarnyJakaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując z ciasta cienki okrągły placek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrapiamy oliwą(...)czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera. Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzpół, następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne). Teraz tortille zawijamy formując z nich koperty. Tak przygotowane(...)placki z nadzieniem smarujemy pozostałą łyżką oliwy, układamy na blasze i wstawiamy na 3 do 5 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika tortilla jest gotowa do spożycia
Miód i pieprzplacki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli odrobina oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy owoce (w tym wypadku śliwki, najlepiej posypane(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć jeszcze trochę, tak żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przy teflonowej można w ogóle pominąć tłuszcz, przy zwykłej lepiej polać patelnię odrobiną oleju przy pierwszych placuszkach
Przepysznik - BLW i nie tylkojestem nieuleczalną naleśnikoholiczką. Uwielbiam naleśniki i placki w każdej formie i mam już na koncie naprawdę pokaźną liczbę wypróbowanych przepisów. Na początku byłam przeświadczona, że naleśniki to grube placki z jabłkiem, bo tylko takie jadało się w moim domu – moja mama nigdy nie nauczyła się smażyć cienkich naleśników. Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem w błędzie(...)wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych, prowadzony tym razem
Przepysznik - BLW i nie tylkodowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną. 2. Na dno blaszki włożyć jeden placek miodowy, posmarować powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym(...)mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą - u nas była wersja bez dodatków. Polecam
Kuchnia domowa AniPlacki z cukinii są lżejsze(...)bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;) Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia
Milion SmakówDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki(...)waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieKażdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał. Krok 4 Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania(...)układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok 7 Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy
CoolinarniePLczosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem dobrze wymieszać Sos podawać(...)plackami
W królestwie smaków Beaty