Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia. 2 szklanki mąki pszennej 370 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki wody pół łyżeczki soli pół cebuli koperek 1 łyżka musztardy 150 g wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa(...)smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik
Bulliorozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy. Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć(...)pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają
królestwo garówplacek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski. Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie. Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno. Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół
Czerwona PorzeczkaSzybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę(...)wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem
MarciochaKucharzyOstatnio królują u nas wszelakie placki i placuszki. To szybki sposób na coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka(...)odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym
Kulinarne Inspiracjechwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier(...)części masy układamy na to delicje które namaczamy w alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Smacznego
kgwjanczewoNajlepsze placki ziemniaczane od zawsze(...)robiła moja babcia. Dzięki niej poznałam tajemne ziemniaczane receptury. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, więc stopniowo zaczęłam modyfikować babcine przepisy. Dziś dwa przepisy na moje najulubieńsze zielone i pomarańczowe placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane szpinakowe składniki: 3 duże ziemniaki 3 łyżki dokładnie zielonej
wegetalerzeUbijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam. Mleko gotuję, zestawiam(...)ognia i wsypuję mielone orzechy. Mieszam i studzę masę. Masło ucieram z cukrem pudrem na pianę i dodaję po łyżce masę z orzechami. Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą i odstawiam na kilka godzin w chłodne
Ciasteczkowy Potwórmożna pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze) 2 łyżki stołowe oleju 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki) olej do posmarowania placków i blachy Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier. W rondelku podgrzać(...)podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm. Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które(...)kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodzieZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc(...)rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku
Weekendy w domu i ogrodziedanie .Są bardzo sycące dlatego można podać je na obiad lub gorącą kolację a dodatek kapusty i słodkiej papryki nadaje im ciekawego smaku. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 12 placków 6 ziemniaków 2 cebule pół małej główki białej kapusty 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli olej do smażenia przepis Ziemniaki i cebulę(...)siekamy na drobno i dodajemy do masy ziemniaczano- cebulowej , wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, doprawiamy papryką słodką , pieprzem i solą , dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na rumiano . Placki podajemy na gorąco
Smakowite Daniatania i prosta propozycja obiadowa . Najlepiej smakują z sosem i dodatkiem surówki . Są pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na 14 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju do smażenia płaska łyżeczka soli pieprz przepis Obrane i umyte ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy(...)czasu do czasu mieszając. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajka , doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną cebulkę. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki . Placki smażymy na pozostałym oleju na rumiano z obu stron . Podajemy na gorąco
Smakowite Daniakolację. Podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym smakują przepysznie i są ciekawym daniem, które można przygotować ze składników znajdujących się w naszej lodówce . składniki na około 10 placków 15 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 20 dag wędliny szklanka przegotowanej wody 1 cebula 2 jajka szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka natki pietruszki olej do smażenia(...)uzyskania jednolitej konsystencji . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną cebulę, wędlinę oraz natkę pietruszki, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placki z obu stron na rumiano. Placki najlepiej smakują podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym
Smakowite Daniaplacki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarne