placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:281/337)

KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 178

Ciekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto "Królewiec" 446

szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej czubata łyżka mąki pszennej cukier waniliowy 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki  20 g białej czekolady (opcjonalnie) 20 ml białej czekolady (opcjonalnie) ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec(...)dodajemy masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.  Masę lekko studzimy. Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa:  100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia

Słodka Strona
Kluski, kopytka-praktyczne porady 188

francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski(...)wycinać małe kluseczki. Kluski gotować z osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Podawać przypiekane lub ze skwarkami. Podstawowe ciasto na kluski śląskie: Składniki: 400 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Uwagi

Ciasta z tradycjami
Domowy jabłecznik 237

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tiramisu na biszkopcie 260

podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać kawę cappuccino, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały(...)miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Z gotowego kremu odłożyć około 4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki ( polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania ). Dolny blat biszkoptu lekko nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Podłużne biszkopty zanurzać

Opowieści z piekarnika
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 233

jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką(...)kulinarna artystka z Ciebie:) sowa_nie_sowa 2012/02/02 19:20:30 Slyvvia , efektowne to nie wiem, ale pyszne! To ciasto kruche wyszło super i w połączeniu z masą serowo-ziemniaczaną naprawdę świetnie smakowało! Ren-ya , w desperacji objawiają się różne talenty;) Jak Tobie wychodzą zawsze pierogi, to nie musisz nic kombinować:) Gość: Zuza, adtv137.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/02/02 23:45:21 aach

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pączki z nadzieniem adwokatowym 180

przestudzone!) 1 łyżka wódki lub spirytusu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Na nadzienie adwokatowe: 350 ml mleka 250 ml adwokatu 80 g cukru 6 żółtek 35 g mąki ziemniaczanej 35 g mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia pączków (1-1,5 l) pączki można ozdobić: 1) w wersji bogatej: rozpuszczoną białą czekoladą, chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami i skórką pomarańczową(...)oprószony mąką blat. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na 30-40 minut do napuszenia. Rada: Ciasto można też posypać z wierzchu i rozwałkować na placek grubości 2-2,5 cm. Następnie wyciąć kółka i te odstawić do napuszenia. Pączki smażymy partiami w rozgrzanym d 175 stopni oleju. Smażymy je z obu stron na złoto

Słodkie okruszki
Przekąski na imprezę – poznaj propozycje 94

osuszenia warzyw. Następnie pokrój paprykę i ogórka w paski. Tortillę posmaruj majonezem – pamiętaj jednak, aby nie nałożyć go za dużo, ponieważ w przeciwnym razie wypłynie podczas zwijania placków. Na każdej tortilli ułóż po 2 plastry sera żółtego, liść sałaty lodowej, paprykę oraz ogórka. Całość bardzo mocno zwiń i odłóż na bok, aby tortilla nieco zmiękła. Następnie pokrój wrapa(...)Kokosowe kuleczki A słodkie przekąski na imprezę? Będą i takie! Do przygotowania kokosowych kuleczek potrzeba: 200 g wiórek kokosowych, 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zagotuj mleko z cukrem w garnku, a następnie dodaj wiórka kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Gotuj tak długo, aż masa zrobi się gęsta, nie zapominając o mieszaniu. Z przestudzonej

Blog z Apetytem
Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą 88

wyjątkowe oprawy wyjątkowych okoliczności. Składniki biszkopta: proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm 4 jaja rozmiar L 1 szklanka cukru 4 czubate łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Całe jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy około 10 minut  - do momentu aż masa powiększy dwukrotnie objętość(...)czystej wódki  Składanie tortu: Spodni blat biszkopta wkładamy do tortownicy,  zapinamy obręczą i ponczujemy herbatą z alkoholem. Smarujemy całą powierzchnię konfiturą morelową.  Kładziemy kruchy kawowo - korzenny placek  i wykładamy na niego połowę masy śmietankowej.  Przykładamy drugą, środkową częścią biszkoptu,  ponownie solidnie ponczujemy, wykładamy cienką warstwę  konfitury morelowej i drugą połowę kremu śmietankowego

Kronika Piekarnika
Keto sernik raffaello 249

keto sernik czekoladowy oraz po więcej przepisów na keto słodycze bez cukru . Przepis na keto sernik raffaello Składniki 0,5 kg sera twarogowego 2 jajka 40 g mąki ziemniaczanej 90 g odżywki białkowej * 4 łyżki oleju ** (40 g) 2/3 szklanki wiórków kokosowych (60 g) szklanka mleka (250 ml) krem 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego (90 g) 30 g odżywki(...)Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) << A może coś keto na słono? Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej

WegePrzepis
Ciasto krówka bez pieczenia 186

przygotować kajmak. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj Przepis na ciasto krówka bez pieczenia Składniki 2 szklanki mleka (500 ml) opakowanie budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g) 3 łyżki cukru (36 g) kostka masła w temp. pokojowej (200g) szczypta soli 200-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzechów(...)przygotowania:  30 minut + 2-3 godziny chłodzenia Liczba porcji:  20 porcji (blacha o wymiarach 24 x 25 cm) Przygotowanie Do pół szklanki mleka dodajemy budyń , mąkę ziemniaczaną i cukier , a następnie całość dobrze mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozpuszczone w mleku składniki dodajemy do gotującego się mleka i całość intensywnie mieszamy, dopóki masa

WegePrzepis
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 373

łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem: 3 żółtka 150g cukru 250ml zaparzonej kawy 250ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych     Krem: 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka(...)średnich obrotach (jeśli masa się zważy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą

Mała Cukierenka
Przepisy na dania fit 168

smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. ZDROWA KOLACJA Tosty z batatów Składniki: 1 średni batat 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego(...)gram masła 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika 50 gram płatków migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Przygotowujemy dużą miskę. Masło kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu

Dajet
Gałuszki wg Aleex 233

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni
Środa: Domowe gnocchi z boczniakami 207

Domowe gnocchi to jedno z najpiękniejszych dań kuchni włoskiej. I polskiej, bo to przecież nic innego jak kopytka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 2 Gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Dlaczego? Bo bardzo trudno podać dokładną ilość mąki. Wszystko zależy od ziemniaków od rodzaju(...)przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. Krok 2 Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Rozbij jajko do miseczki, rozkłóć widelce i wylej na ziemniaki. Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp

Niedzielny kucharz