placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:273/337)

Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 221

odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. To samo można zrobić jeszcze wygodniej (i ja tak robię to najczęściej, choć Chińczykom najwygodniej w dłoniach – mają wprawę, robią setki bao dziennie): wywałkowany placek zostawiamy na stolnicy i mamy wolne obie dłonie – lewa obraca bao i przytrzymuje je, prawa robi falbanki. Poszukajcie na Youtube filmów pod hasłem ‚bao folding’ i ‚bao wrapping’ albo(...)mandarynki – patelnia o średnicy 28cm z pokrywką 2 ogromne porcje dla żarłoków albo 4 mniejsze, po 5szt. bao CIASTO 250g mąki pszennej T500-550-650 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 140ml wody NADZIENIE 250g łopatki wieprzowej lub chudego, surowego boczku albo mieszanka

Karo in the Kitchen
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 228

Składniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 239

Składniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Piegusek brzoskwiniowy 179

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy ocet(...)której piekł się biszkopt makowy, ok 35 min. w temp. 170 st. C Masa budyniowa: 5 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 750 ml mleka 1 kostka masła (200 g) Mleko zagotowujemy zostawiając ok 1/2 szklanki, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem). Żółtka ucieramy

Cynamonowe szczęście
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 189

połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm: ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo(...)twarda skorupka. Śmietanę ubić na sztywno. Budyń roztrzepać (można mikserem lub trzepaczka rózgową), dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem połączyć. Upieczone ciasto przekroić na 3 równej grubości placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem porzeczkowym. Ułożyć na nim drugi placek i delikatnie docisnąć. Na drugi placek równomiernie wyłożyć jabłka. Przykryć trzecim plackiem i również lekko docisnąć. Górę ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ze śliwkami 142

Poszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł

niecodziennikpary
Puszyste placuszki 195

Zaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć

Plate of Joy
Ciasto ze śliwkami i budyniem 144

chce się do nas wprowadzić. A to się nie skończy dobrze... :) Trzeba będzie więcej czasu w kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)niech stygnie w formie! Wyjmujemy je z formy dopiero jak ostygnie! No i jak już wyjmiemy to w połowie wysokości kroimy wzdłuż na pół. Tak żeby otrzymać dwa placki. Smarujemy środek budyniem (dość obficie, sporo go mamy) i z powrotem składamy. I górę smarujemy budyniem. Ale tak naprawdę obficie, żeby gruba warstwa była. Dla ozdoby (i w sumie smaku

Marder&Marder Manufacture
Oczy carycy 166

kilka kawałków po imprezce to nieszkodzi bo smakuje również dwa dni po:) Wykonanie : Ciasto jasne : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne :  6 żółtek  2 jajka  6 łyżek cukru  4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka proszku(...)mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń.  Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas

cucinare
Oczy carycy 177

kilka kawałków po imprezce to nieszkodzi bo smakuje również dwa dni po:) Wykonanie : Ciasto jasne : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne :  6 żółtek  2 jajka  6 łyżek cukru  4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka proszku(...)mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń.  Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas

cucinare
Pleśniak 170

należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można(...)żółtek 200 g masła zimnego 2 łyżki śmietany Składniki na masę z białek 5 sztuk białek 220 g cukru drobnego 2 łyżki budyniu waniliowego lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Dodatkowo 430 g agrestu 110 g czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera

SprawdzonaKuchnia.pl
KUKUŁKA CIASTO Z "PRĄDEM" 96

Ciasto mąka pszenna 170 g mąka ziemniaczana 30 g ciemne kakao 15 g cukier 210 g 6 jajek Masa śmietankowa śmietana 30 % 1 litr serek mascarpone 500 g cukier puder ok. 100 g żelatyna 2 łyżki + odrobina wody cukier waniliowy 5 g Poncz woda 250 ml wódka 125 ml cukier 100 g kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki czekolady(...)niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach.  Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem

Smaczne moje
Orzechowiec 139

przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię . Składniki: (na blaszkę 35x 25cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy sól KREM ORZECHOWY: 1 litr mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ(...)dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Dodać zmielone orzechy i dokładnie zmiksować. SKŁADANIE: W blaszce ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować kajmakiem, wyłożyć 1/2 kremy, wygładzić, przykryć drugim plackiem, który również naponczować. Pokryć do nutellą, pozostałym kremem, wyłożyć ostatnim blatem, polać resztą ponczu. Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt