placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:265/314)

placki ziemniaczane z resztkami warzyw po wyciśniętym soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 168

Składniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe racuchy 195

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort jagodowy z roladkami 189

Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jagód w żelu lub konfitury jagodowej  (klik) 1 łyżeczka(...)Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji

VioletoweKucharzenie
Migdałowa szachownica 845

przesianego kakao. Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 2 żółtka 110 g cukru ( 0,5 szklanki ) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego Polewa czekoladowa: 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół(...)spirytusu. Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe placki, następnie wymienić środkowe placki - powinno powstać jedno ciasto biało - czarno - białe i drugie czarno - biało - czarne: Odłożyć około 5 łyżek kremu ( do posmarowania wierzchu i boków ). Pozostały krem podzielić

Opowieści z piekarnika
Placek z jagodami i kruszonką 150

Nie ma co się oszukiwać najlepsze do robienia są ciasta, które robi się migiem. Miałam w lodówce jagody i to już wystarczyło by zrobić szybkie i

Kubki smaku
Tort czarno-biały 210

oleju + 50 ml zaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej Polewa kakaowa: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2 łyżki(...)wykończenia. Masę dzielimy na cztery równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty

Poezja smaku
Tort "kwiatek" 155

tort musiał być prosty i mało skomplikowany. W ten oto sposób powstał tort "kwiatek". Składniki; Biszkopt; x2 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie;  Jajka rozbić i i oddzielić zółtka od białek (jajka powinny być dobrze schłodzone). Białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier(...)były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym

Radość kipiąca uśmiechem.
Lasagne z cukinii 104

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Nie ma co się ograniczać jedynie do lecza lub placków . Można też zrobić z niej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny(...)alla norma Makaron z masłem szałwiowym Tarta z bobem Szwedzkie klopsiki Zobacz też najnowsze przepisy Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Artykuł Lasagne z cukinii pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Ciasto z truskawkami i kruszonką – proste i pyszne 73

Ciasto z truskawkami to punkt obowiązkowy na liście wypieków w maju i czerwcu. Jestem prawdziwą truskawkoholiczką, więc przygotowuję różne rodzaje ciasta – na biszkopcie, z kremem, drożdżowe. Jednak ten placek z kruszonką jest jedną z wersji, których wracam najczęściej. Ciasto z truskawkami i kruszonką – ulubieniec całej rodziny Ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowuję co najmniej 3 razy(...)hours Porcje 1 forma 25 x 30 cm Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Ciasto 200 g masła 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 130 g cukru 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka 80 g mąki pszennej 60 g masła

Na-talerzu.pl
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 203

przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym(...)rabarbar trochę odparuje z wody. Odstawić, ostudzić. Budyń waniliowy: 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym) 20 gr mąki pszennej 20 gr mąki ziemniaczanej 3 żółtka 30 -50 gr cukru waniliowego Z 300 ml, 100 ml odlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, cukier, mąki, zmiksować np. blenderem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 88

przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym(...)rabarbar trochę odparuje z wody. Odstawić, ostudzić. Budyń waniliowy: 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym) 20 gr mąki pszennej 20 gr mąki ziemniaczanej 3 żółtka 30 -50 gr cukru waniliowego Z 300 ml, 100 ml odlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, cukier, mąki, zmiksować np. blenderem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 83

przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym(...)rabarbar trochę odparuje z wody. Odstawić, ostudzić. Budyń waniliowy: 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym) 20 gr mąki pszennej 20 gr mąki ziemniaczanej 3 żółtka 30 -50 gr cukru waniliowego Z 300 ml, 100 ml odlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, cukier, mąki, zmiksować np. blenderem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 157

przepyszne, nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym(...)rabarbar trochę odparuje z wody. Odstawić, ostudzić. Budyń waniliowy: 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym) 20 gr mąki pszennej 20 gr mąki ziemniaczanej 3 żółtka 30 -50 gr cukru waniliowego Z 300 ml, 100 ml odlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, cukier, mąki, zmiksować np. blenderem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się

moj przepis na
Aromatyczna tarta z burakami 185

Końcówka wiosny zobowiązuje do wykorzystywania różnych zasobów piwnicy i szafek. U nas wciąż sporo buraków czerwonych. W lodówce znalazł się kawałek zapomnianego, ale wciąż zdrowego chrzanu

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 212

drogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/  tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski(...)niezbędne, aby móc obłożyć go masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort

W kuchni Karmel-itki