syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji. Nadziane może być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem; chaczapuri(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Z nadzienia uformować 4 kule jednakowej wielkości. Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej formować okrągły placek, pomagając sobie wałkiem. Na każdym placku położyć kulę sera i zawinąć w ciasto jak na filmiku. Chaczapuri możemy upiec na dwa sposoby: w rozgrzanym wcześniej piekarniku - ok. 20 minut w temperaturze 210-220oC na suchej patelni
Przepisy na domowy ser i chlebkroimy w drobną kostkę. Kabanosy kroimy na plasterki. Po całej tortilli robimy "esy-floresy" z sosu czosnkowego, a następnie z ketchupu. Następnie na tortillę układamy plastry żółtego sera (, aby pokryły całość placka). Na połowę tortilli rozkładamy resztę składników: kabanosy i paprykę, całość posypując prażoną cebulką. Na koniec układamy liście sałaty i składamy tortillę w pół. Tortillę smażymy na patelni(...)grillowej z obu stron na małym ogniu do chwili, aż ser zacznie się topić (zlepiając placek w jedną całość), a tortilla uzyska charakterystyczne grillowe paski. Podajemy od razu, np. w towarzystwie małych pomidorków. Smacznego By Magdalena beta calories 2656 fat 192g protein 176g carbs 55g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkipikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia na nogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy(...)gniazdo nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka i paprykę z cebulą, znów posypać serem. Zawinąć w zamknięty rulon (jak krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe
Pełny talerzPlacuszki mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Takie śniadanie w towarzystwie cudownie kwaskowatego i prozdrowotnego dżemu od razu daje nam moc pozytywnej energii. Takiej, że Łooo! PLACKI Z RICOTTY 500 g sera ricotta 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szkl mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik olej(...)proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą formować niewielkie placuszki i obtaczać je w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z lubionym dżemem, cukrem pudrem. Artykuł PLACKI Z RICOTTY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię posiłki na słodko. Często więc robię różne naleśniki, placki czy gofry. Nie lubię jednak nudy w kuchni, więc staram się wymyślać coraz to nowe przepisy, połączenia składników itp. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki waniliowe z jabłkiem. Są to delikatne placuszki na serku waniliowym z kawałkami jabłka. Można je zaserwować zarówno dorosłym jak i dzieciom. Oto przepis: (adsbygoogle(...)patelnię formując placuszki. Placki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można podać z dowolnymi dodatkami typu dżem, konfitura, bita śmietana, twarożek, cukier puder itp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki np.: placki z białego sera (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/placki-z-biaego-sera.html), placki
Waniliowe ImprowizacjePlacki z cukinią miały niełatwą historię... Zaczęło się tak, że babcia przysłała mi "cukinię"... myślę sobie... tyle cukinii, mmmmm... zrobię placki! Jak się jednak okazało - to była dynia (chociaż babcia nadal utrzymuje, że to cukinia)! :) Skorupa, bo nawet nie skórka, twarda jak skała(...)środku pestki (typowe dyniowe) - oprócz braku okrągłego kształtu - pełna morfologia dyni :) Nasze nastawienie na placki było jednak tak silne, że Gosia pobiegła " do pana" na pobliski stragan i kupiła trzy cukinie właściwe :) tak więc placki z cukinii... tadammmm!!! Placki z cukinii z serem feta i sosem czosnkowym Składniki na placki: 3 duże cukinie 1/2 szklanki
Gary Bez dnagotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g(...)Smażyć (pojedynczo) na rozgrzanym (i głębokim) oleju z obu stron. Układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu. Wierzch placków posmarować sosem czosnkowym, śmietaną, posypać serem i ulubionymi składnikami. (*) Placki można podawać z dowolnymi dodatkami i sosami. Osobiście dołożyłam szynkę, prażoną cebulkę i sos pomidorowy
Di gotujebyło pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili(...)się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy na tarce żółty ser i na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron
Marder&Marder Manufacturecukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemySkładniki: 12 plasterków sera żółtego ( dowolny ) 4 placki do tortilli 1/2 opakowania sera gorgonzola ser mozarella wiórki szczypiorek dowolny ulubiony serek do smarowania pieczywa np. Almette mix sałat z rukolą i roszpunką 2 ząbki czosnku 1 sos do sałatek ziołowo paprykowy ( te takie mini sosiki do rozrobienia na oleju) 4-8 plasterków balerony gotowanego, lub innej dowolnej(...)ulubionej szynki Przygotowanie: Mix sałat mieszamy z sosem do sałatek i 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na placki do tortilli nakładamy serek do smarowania, na to dowolna kolejność układania pozostałych składników :) Zawijamy jak na tortillę, i owijamy w folię aluminiowa i wkładamy do piekarnika na ok 30 min,. temp. 200 stopni. Smacznego
ClauditteMissCookingmiodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego tymianku 1/4 szalotki 1 garść rukoli świeżozmielony pieprz sos miodowo - musztardowy 1 łyżeczka miodu(...)myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka. Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się zarumieni
DefinicjaSmakujeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie. W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki(...)zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii
Chilli Czosnek i OliwaPlacki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko(...)wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plSkładniki – porcja dla jednej osoby: 1 placek pszenny, łyżeczka masła, 1 jajko, plaster sera żółtego, 2 plastry pomidora(...)liść sałaty, sól, pieprz. Krok 1 Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy jajko z dodatkiem soli i pieprzu (tak jak jajecznicę). Krok 2 Na patelni grillowej podgrzewamy placek pszenny, układamy na nim ser żółty, jajecznicę, pomidory oraz sałatę. Całość zawijamy, podgrzewamy na łączeniu się brzegów. Smacznego 28 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Coś bym zjadłajakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec. Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;) Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem
SzczyptaSmaQ