Placki najczęściej przygotowujemy z mąki pszennej, czasem z owsianej. Ja od jakiegoś czasu chętniej sięgam po owsianą, ale odmiana zawsze jest mile widziana. Tym razem postawiłam więc na mąkę z ciecierzycy. Choć ciecierzyca nie jest nowością w mojej kuchni, to z mąki z ciecierzycy korzystałam pierwszy raz. Mąka z ciecierzycy Mąka z cieciorki otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy(...)mąki z ciecierzycy - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania placuszków będziesz potrzebować: szklankę mąki z ciecierzycy, szklankę jogurtu naturalnego, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, gruszkę, jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli, 2 garści malin. 1. Żółtka wymieszaj z jogurtem, następnie dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym wszystko
Z notatnika dietetykaJabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem(...)Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka
Kraina Miodem PłynącaTobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać by trzeba. Chociażby ze zwykłej przyzwoitości. Robię wtedy placki. składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)michy wlej mleko. 2. Mąkę,jajo,proszek i cukier wrzuć do michy. Wymieszaj.(możesz ubić białka i delikatnie wmieszać do masy by uzyskać bardziej puszyste placki) 3. Obierz jabłko/banana. Zetrzyj lub drobno pokrój. Dorzuć do michy. 4. Jeśli masz - dorzuć drobno pokrojoną czekoladę. 5. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. (!) uwaga! te z bananami są przypaleniogenne ! *Przepis przetestowany
U FiolkiTobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać by trzeba. Chociażby ze zwykłej przyzwoitości. Robię wtedy placki. składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)michy wlej mleko. 2. Mąkę,jajo,proszek i cukier wrzuć do michy. Wymieszaj.(możesz ubić białka i delikatnie wmieszać do masy by uzyskać bardziej puszyste placki) 3. Obierz jabłko/banana. Zetrzyj lub drobno pokrój. Dorzuć do michy. 4. Jeśli masz - dorzuć drobno pokrojoną czekoladę. 5. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. (!) uwaga! te z bananami są przypaleniogenne ! *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchnicukrem. 7. Podziel ciasto na 6-7 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5cm. 8. Na środek każdego drożdżowego placka ułóż porcję jabłek (ok. 1 łyżki) i dokładnie zlep. 9. Układaj bułeczki zlepieniem do dołu i palcami uformuj nosek jeży. 10. Płytko i pod kątem przecinaj ciasto przy pomocy nożyczek
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazu posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą(...)gęstością, aby nadmiernie nie ściekało z jabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania
Kulinarna PokusaPlacek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka(...)posmarowanej olejem. Na powierzchni ciasta wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki (opcjonalnie). Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni
Smaki Nataliinich nic zepsuć, a w praktyce… No właśnie! Placki ziemniaczane z pewnością do tej grupy należą. W końcu ile razy czytałem na internetowych forach lub w prywatnych wiadomościach prośby o przepis na chrupiące placki ziemniaczane … Wegańskie placki ziemniaczane Niektórzy zadają sobie pytanie, czy placki ziemniaczane bez jajek są w ogóle możliwe do zrobienia. Oczywiście(...)Pokochaj Olej Rzepakowy . Szukasz więcej inspiracji na klasyczne, ale zweganizowane dania? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne wegańskie naleśniki , gofry bez jajek i mleka oraz racuchy z jabłkami . Artykuł Wegańskie placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanroku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru. Placek ze śliwkami to wyśmienity pomysł na podwieczorek, można się nim delektować w towarzystwie ulubionej kawy. składniki na tortownicę 26 cm nadzienie 1 kg śliwek węgierek
Smakowite Daniaplacki są nadziane jabłkiem, śliwkami i bananem. Z poniższej porcji można przygotować około 12 sztuk . Placuszki jogurtowe z owocami Składniki: 210g (lub nieco więcej) mąki pszennej 350g jogurtu (lub kefiru, lub zsiadłego mleka) 2 jajka 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko) Wykonanie(...)owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki lub niezbyt duże kawałki - składniki wymieszać, aż osiągną gładką konsystencję, nieco rzadszą niż przy tradycyjnych racuchach - jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco więcej mąki, choć niezbyt dużo, żeby nie zaburzyć delikatnej struktury placuszków; najlepiej usmażyć "próbny" placek, a jeśli będzie np. zbyt delikatny, dodać więcej
Smakołyki Berenikicukru. Prosty przepis na syrniki i ich wyśmienity smak sprawiają, że te placki serowe są bardzo popularne w naszej części Europy, m.in. na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Białorusi. Placuszki z sera możesz podać na śniadanie lub deser, podobnie jak racuchy na maślance i placki jogurtowe z jabłkami . Syrniki podawaj polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Przepis(...)cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było, ale uważam, że dzięki temu placuszki z twarogu są jeszcze lepsze. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba i rosyjskie placki serowe na stałe wejdą do Twojego kulinarnego repertuaru. Rosyjskie placki z sera znane są pod nazwą syrniki lub twarożniki. Syrniki - rosyjskie placki z serem proporcje
Cztery Fajery23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1h. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
O kuchni z uczuciemPlacuszki z jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Złożone z łatwo dostępnych składników, a przede wszystkim szybkie w wykonaniu
Alle Dobre!Racuchy, placki. Te nie mają w sobie drożdży, ale zrobione na jogurcie naturalnym są przez to bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja dokonałam drobnych modyfikacji. Przede wszystkich dodałam do placków pomidora zamiast klasycznego jabłka. I wyszły całkiem dobre. Z podanych proporcji wychodzi 8 placków. 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwony GupikPyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5
Ala piecze i gotuje