Klasyczne połączenie smaków - kruchego ciasta, masy serowej i jabłek z galaretką. Pyszne, wbrew pozorom robi się szybko. Składniki (duża blaszka): Ciasto: 550 g mąki tortowej 250 g masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka (w oryginale 4 żółtka) aromat waniliowy Masa serowa: 600 g twarogu (w kostce lub osełkach) 3 jajka 3/4 szklanki(...)smaku agrestowym sok z jednej cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć z ognia i do jabłek dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać
Kuchnia domowa AniPlacki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki
Smaczna Pyzamojego dzieciństwa. Często moja mama robiła nam na śniadanie lub na kolację. Jedliśmy z dżemem, ze śmietaną lub cukrem pudrem. Teraz ja raczę swoje dzieciaki plackami. Przygotowałam je z jabłkami, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce i posypałam cukrem pudrem. Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam. Składniki 450 ml kefiru 4 łyżki cukru(...)kryształu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę wymieszaną z sodą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką -rózgą. Ciasto powinno być gładkie. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto. Na każdy placuszek nałożyć kawałki pokrojonego w plasterki jabłka. Smażyć
O kuchni z uczuciemJuż sam zapach placuszków z jabłkami przywodzi na myśl ciepłe wspomnienia. Babcia smażyła je nam (mnie i mojemu rodzeństwu) zazwyczaj na kolację, jednak teraz kolacji często w ogóle nie jemy. Kiedy po pracy kończę przygotowywać jedzenie, jest to zwykle raczej obiadokolacja i na nic więcej nie mamy już ochoty. Dlatego placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu(...)niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić to na zapas, np. przy talerzu placków posypanych delikatnie cukrem pudrem. Mmmmm. Pycha! Placuszki z jabłkami porcja dla 2-3 osób Będziemy potrzebować: 1,5 szkl. mleka 2 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany
Ratunku obiadOstatnio mam 'fazę' na placki na kaszy mannie, zrobiłam je więc znowu, tym razem z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz świeżą żurawiną, bo akurat jest na nią sezon więc warto wykorzystywać to, co sezonowe. Tak samo jak placki z jabłkiem i serkiem wiejskim , są grube i treściwe, no i wartościowe- zawsze to nie mąka, hihiii😜 W przepisie(...)jabłkami były jaja, tu ich nie dodałam, ponieważ ciasto i bez nich fajnie się skleja i nic się nie rozpada. Choć jajko dodaje wartości więc jeżeli masz pod ręką, to można dodać, jeżeli nie, to spokojnie placki wyjdą i bez jaj😉 No i czy wiedzieliście, że żurawina nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej? Ciekawe, prawda?! około
Kraina Miodem Płynącamargaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki piec ok 20 minut w 180 stopniach, ostudzić. Masa serowa: Do garnka przełożyć masło i cukier, podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy(...)gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao
Smakołyki AsiSkładniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny *** Mąkę mieszamy(...)foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie
Blog z Apetytemsmakuje najlepiej. Może dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne placki z jabłkami . Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ale tak, by słodycz nie była zbyt(...)intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru. Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm): 100 g rabarbaru 125 g mąki orkiszowej typ 1850 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli ktoś lubi słodko, powinien dosypać więcej) 2 jajka łyżka spirytusu 150 ml mleka 80 ml wody 2 łyżki oleju do smażenia Rabarbar dokładnie umyć, obrać
Weekendy w domu i ogrodziedodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i wsiąkł trochę w jabłka, by stały się sprężyste. Placek nie może się przypalić. Podawać gorące z surówką. ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Zachęcam
Weekendy w domu i ogrodzieciężko było się zdecydować po które sięgnąć. Bez obaw mimo suszy jaka panuje od dłuższego czasu, każdy znajdzie coś dla siebie. Najchętniej to byśmy jedli szarlotki i wszelakie placki z jabłkami. Jednak ja mam inną propozycję, mniej pracochłonną i na pewno dużo lżejszą. 0,5 l mleka 3 średnie jabłka 4 białka jaj stewia do posłodzenia
Dieta moja pasjanieuleczalną naleśnikoholiczką. Uwielbiam naleśniki i placki w każdej formie i mam już na koncie naprawdę pokaźną liczbę wypróbowanych przepisów. Na początku byłam przeświadczona, że naleśniki to grube placki z jabłkiem, bo tylko takie jadało się w moim domu – moja mama nigdy nie nauczyła się smażyć cienkich naleśników. Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem w błędzie i w wieku
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiam placki z jabłkami i mogłabym jeść je przynajmniej raz w tygodniu, ale czasem przydałaby się jakaś odmiana. I like apple pancakes very much and could eat them at least once a week every week, but sometimes it’s a good idea to change something. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ~14 placków): 1 szklanka ananasa pokrojonego
SandraFrej.comJabłkowe placki na maślance z masłem i cukrem trzcinowym( i większa ilością cukru*.*) Już prawie weekend. Przepis: 60g mąki 70ml maślanki małe jabłko starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy, sól, cynamon +masło i cukier do podania Jajko miksuję z maślanką dodaję jabłko i miksuję. Następnie dodaję przesianą mąkę
More food, love and dreamsJabłko koimy w dość grube plastry. Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę, sól, cynamon i cukier i lekko je ubijamy. Tego cukru dajemy według uznania, ja dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka
Dieta moja pasjabogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały, że ewentualnych osób, które mogłyby to przekazać jest bardzo mało. Jedną z ciekawszych opcji jedzenia placków ziemniaczanych to z dodatkiem jabłek i śmietany. Śmietana nie bardzo pasuje do fast-foodu, dlatego zrobiłem łudząco podobny sos z ziaren słonecznika, tyle, że gęstszy i znacznie lepiej się zachowujący w kontaktach(...)najlepiej czymś posypana) - ziemniaki - mąka - słonecznik łuskany - olej - jabłko Słonecznik zalewamy wrzątkiem. Po godzinie miksujemy go z małą ilością oleju i wodą, którą regulujemy gęstość naszego sosu. Doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, Dodajemy trochę mąki i formujemy placki, które smażymy na patelni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach
Kryzysowa Książka Kucharska