przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM Ilość
nietylkopasta.plJabłka w cieście - pyszny pomysł na szybkie śniadanie. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem pudrem, smaczne wspomnienie dzieciństwa. Do tego szklanka mleka
Smaczny zeszytkarmelizowanym jabłkiem. Raz, że wyglądają jak wykwintne danie, a dwa w smaku są petardą. Składniki: 600 g jabłek (obrane, bez gniazd i startych na drobnych oczkach) 3 jajka szczypta soli 450g mleka 30g cukru 380g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia karmelizowane jabłko 3 jabłka 4 łyżki(...)dowolnej wielkości. Smaż na złocisty kolor. Karmelizowanie jabłka Jabłka obrać i usunąć część nasienną. Pokroić na pół i jeszcze raz na pół, a potem w cienkie plastry. Patelnię rozgrzej, dodaj masło i podsmażaj jabłka z cukrem. Cały czas mieszaj, aż jabłka się skartelizują. Gotowe jabłka połóż na plackach. Zaglądajcie na mój
Niezły Młynekkarmelizowanym jabłkiem. Raz, że wyglądają jak wykwintne danie, a dwa w smaku są petardą. Składniki: 600 g jabłek (obrane, bez gniazd i startych na drobnych oczkach) 3 jajka szczypta soli 450g mleka 30g cukru 380g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia karmelizowane jabłko 3 jabłka 4 łyżki(...)dowolnej wielkości. Smaż na złocisty kolor. Karmelizowanie jabłka Jabłka obrać i usunąć część nasienną. Pokroić na pół i jeszcze raz na pół, a potem w cienkie plastry. Patelnię rozgrzej, dodaj masło i podsmażaj jabłka z cukrem. Cały czas mieszaj, aż jabłka się skartelizują. Gotowe jabłka połóż na plackach. Zaglądajcie na mój
Niezły Młynekwyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i na koniec posypuję
Wasze Przepisykolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – szakszuka – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji
nietylkopasta.plzapraszam na ciasto drożdżowe, które najlepiej komponuje się z jabłuszkiem lub śliwką węgierką. Czym umilić sobie filiżankę gorącej kawy czy herbaty, jak nie aromatycznym, świeżutkim ciast Artykuł Placek Drożdżowy z jabłkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjegotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 3-4 gofrów wytrawnych – 3-4 jajka – 1 łyżka masła – sól i pieprz – średnio
nietylkopasta.plgotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 4-5 gofrów wytrawnych – 4-5 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej – 1-2 jaja
nietylkopasta.plgotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta
nietylkopasta.plbłonnika, dożo białka i wszystkiego co najlepsze. Polecam na śniadanie, na deser, na obiad czy kolację. W pudełku do pracy czy szkoły tez będą znakomite, smażcie koniecznie. Placki orkiszowe z jabłkiem i brzoskwiniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
Jeść, by żyć w zdrowiugotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 2 porcje, ok 10-12 racuchów Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 7-8 g drożdży suchych (opakowanie) – szczypta soli
nietylkopasta.plskładniki: 200 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach (u mnie szara reneta) 100 g białego sera, zmielonego (ja zmiksowałam blenderem) 80 g mąki
Domowy Smak Jedzeniastronę http://sklep-sys.pl/. Tym razem w paczce znalazłam: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony Borowikowa z łazankami Koperkowa Kasza jęczmienna z pieczarkami Kasza gryczana z grzybami Ryż z jabłkami i rodzykami Placki ziemniaczane klasyczne Buraki suszone Włoszczyzna suszona Tak więc dużo kulinarnych eksperymentów przede mną :). Pierwszy do garnka poszedł barszcz ukraiński. A to jest moja wersja jego przygotowania - miało
Trufelkowogarach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog
Codzienna kuchnia niecodziennachcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody. Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice
Ugotowane pozamiatanewszelkie przyprawy korzenne. Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne z plastrami gruszki a nawet pomarańczy. W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy
Dzieje kuchennej Wiewiórywrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę
Cooking Monsterpachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórypokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce
Rozpustne gotowaniekolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli śmietana jest
Kuchenne Wariacjedomu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamawodnej wraca do poprzedniej formy. AAa, dzisiaj moja kochana mama obchodzi x-naste urodziny.To i śniadanie dla niej musi być.Aaaa, tort to swoją drogą *.* placki z karmelizowanym jabłkiem i sosem karmelowym
More food, love and dreamsWiększą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek. Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo przystroić kawałkami ciasta, wyciętymi foremkami, u mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem
Taste Of My Dayobrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać do jabłek, zamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera . Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać
kolorowotorcikowomawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta(...)gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane syropem klonowym. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam przepis na Apple Pie, czyli klasyczny placek z kruchego ciasta z jabłkami, który znany jest z wielu amerykańskich filmów :) Jest nie za słodki, nie za kwaśny - po prostu idealny. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru szczypta soli 60-70 ml lodowatej wody Składniki(...) obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 25 cm. Formę o średnicy 20 cm smarujemy dokładnie masłem. Wkładamy jeden płat ciasta i delikatnie przyklepujemy. Wykładamy jabłka
My Culinary ArtUwielbiam placuszki z jabłkami, można je jeść na śniadanie, kolacje czy też w ramach deseru między posiłkami. Ważnym elementem tych placków są ubite jajka oraz odrobina proszku do pieczenia, dzięki temu są bardzo leciutkie i puszyste. Najlepsze są podawane zaraz po przygotowaniu z cukrem pudrem bądź domowej roboty dżemem. Aby były smaczne po upieczeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu
To Musisz WiedziećRozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do pieczenia posmarować masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać(...)Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać (fot.2) . Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta (fot.3) , przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie. Nożem przebić ciasto
Świat CiastaRacuchy budyniowe z jabłkami Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać! Zamiast świeżych drożdży można
Blog z Apetytempieczenia Krem orzechowy 250 g wyłuskanych orzechów włoskich 250 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki(...)ciasta. Na jednym placku rozsmarowujemy jeszcze gorącą masę jabłkową. Masę jabłkową przykrywamy drugim plackiem, który delikatnie dociskamy do jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po kilku minutach, gdy masa jabłkowa wystygnie, na wierzchu drugiego placka rozsmarowujemy krem orzechowy, wyrównując wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Polewa
La grande e la piccola cuocajabłek cynamon do smaku (ok. 1/2-1 łyżeczki) cukier do smaku 1 łyżka masła Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości blaszek Przygotowanie: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu * W zależności od preferencji możesz uprażyć jabłka(...)użyć jabłek które łatwo się rozpiekają, jeśli jednak Twoje jabłka są z tych soczystych, trudnych do rozpiekania, możesz je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Pod koniec prażenia dodaj do takich jabłek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki wody. To spowoduje, że jabłka uzyskają konsystencję zbliżoną do musu. Pozostaw jabłka
Słodki Blog