Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki
Gosia gotujePlacki ziemniaczane to znane i prawie przez wszystkich lubiane danie z ziemniaków. Prostota wykonania i natychmiastowa możliwość ich zjedzenia zaraz po usmażeniu sprawia, że chętnie
Kuchcik gotujeMoja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś co tylko moja babcia potrafi zrobić tzw. "ciulim", nie wiem czy ta nazwa Wam coś mówi, bo pewnie
SMYKWKUCHNINie znam nikogo,kto by nie lubil plackow ziemniaczanych.Wiadomo,to przeciez jedno z ulubionych dan kuchni polskiej.Proste,tanie i pyszne.Tradycyjnie robimy je z surowych ziemniakow,startych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem
Buniabaje w kuchniKrakowie, więc zamiast mojego ognia korzystałam z opcji o nazwie piekarnik. Ale wracając do „historii” moskoli. Głównymi ich składnikami są gotowane ziemniaki, mąka, sól oraz opcjonalnie jajko. Dawniej Górale stosowali jeszcze mąkę owsianą lub żytnią, lecz placki były twarde. Obecnie istnieją jeszcze tak zwane moskole spiskie, czyli czysto ziemniaczane lub czysto mączne – wówczas pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej(...)Składniki: 6-7 średnich ziemniaków (ok. ½ kg – wybrałam odmianę „do pieczenia’ i był to dobry pomysł) Mąka pszenna Sól – do smaku wg uznania Pieprz – do smaku wg uznania 1 łyżka przyprawy „Suszone pomidory z czosnkiem” (opcjonalnie) Nieduża łyżka masła Dodatki: Masełko solone, masełko czosnkowo-tymiankowe, sos jogurtowy, chips z boczku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
Kate's Kitchenugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień i podgrzewać(...)grzyby zaczną się dusić dodać mleko i śmietanę, ciągle mieszając zagotować. Dodać przyprawy i gotować kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podać placki z sosem i pomidorkiem
Gotowanie jest łatweDzisiaj (chyba z tęsknoty, że nie mogę pojechać w tym roku, że tyle pracy, że nie dam rady, że jestem zła z tego powodu, ale jednocześnie
Garniec Magalie1 kg ziemniaków 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy jajko 1 szkl mąki nadzienie 250 g mięsa mielonego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz jajko 4
Gotowanie jest łatwena placki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy na gulasz 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
Gotowanie jest łatweobiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą(...)chwili dodajemy drobno pokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej
Czerwona Porzeczkaczosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Starłam drobno ziemniaki ( ja odlewam
potrawyregionalnewyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków ok. 100 g serka naturalnego sól pieprz suszony majeranek olej do smażenia Panierka jajko 2 łyżki mąki z ciecierzycy Ziemniaki, kaszę
Weekendy w domu i ogrodzieplacuszków :) Placki przygotowuje się prawie identycznie jak ziemniaczane, jedyna różnicą jest dodatek gotowanych ziemniaków których zawsze, ale to zawsze zostają mi z obiadu, a w ten, smaczny sposób zużywam je i nic się nie marnuje :) Składniki na około 10-12 placków: 4 średniej wielkości surowe ziemniaki około 3/4 szkl puree ziemniaczanego (najlepiej wczorajszego) około 4 łyżki mąki pszennej(...)smażenia 1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do surowych, startych ziemniaków dodajemy puree ziemniaczane, jajko, mąkę, starta cebulę oraz przyprawy. Mieszamy całość do połączenia się. 2. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzana patelnie wykładamy porcję masy i smażymy na rumiano z każdej strony (podobnie jak ziemniaczane placki) Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku
Gotowanie...to proste !Dzisiaj zapraszam na obiadek miłośników wszelakich placków ziemniaczanych. Można je robić na wiele sposobów, co pokazuję poniżej. Takich placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale
Gosia gotuje