placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:10/73)

Placki z gotowanych ziemniaków 659

kleksem kwaśnej śmietany. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu) 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą) 1 jajko 1 łyżka śmietany 12 lub 18% sól, pieprz odrobina suszonego koperku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie. 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony(...)koperek. Wyrobić ręcznie. 3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok. 4. Podawać z gulaszem mięsnym lub kwaśną śmietaną. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z cukinią 213

Placki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Możecie je podać same, w towarzystwie sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego. Przygotowanie takich

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 209

mięso nie będzie rózowe. Dodajemy szparagi- pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie placków ziemniaczanych- znajdziecie tutaj

Smaki Edyty
Placki cukiniowo-ziemniaczne 231

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym  z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczane z sosem z maślaków 159

śmietanki 30% masło sól oraz pieprz Składniki na placki ( nie podaję ilości ponieważ zależą one od tego ile placków chcecie usmażyć): ziemniaki, starte na tarce o drobnych oczkach mąka ziemniaczana jajko sól oraz pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulkę oraz czosnek rumienimy na maśle. Gdy będą gotowe dodajemy grzyby i gotujemy je przez około 10 minut. Za każdym razem dodajemy(...)masło by grzyby się nie przypaliły. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilkę jeszcze wszystko razem gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski przekładamy odciśnięte ziemniaki, dodajemy jajko oraz mąkę. Ciasto powinno mieć w miarę zwięzłą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na blasze po 2 minuty z obu stron. Podajemy z sosem z maślaków, posypujemy pietruszką. Smacznego

Życie ze smakiem
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 196

domu w Żukowie (miasto w sercu Kaszub) i gotowała z dużymi wpływami kaszubskimi. Będzie tu też mix przepisów zasłyszanych przeze mnie i znalezionych z różnych źródeł. Dziś, na pierwszy ogień niech pójdą plince, czyli placki ziemniaczane. Tutaj tradycyjnie są jedzone ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona(...)delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto z Sierakowic! * kiedyś, będąc nad naszym pięknym Bałtykiem, w Jastrzębiej Górze (to Kaszuby Północne), zatrzymaliśmy się na tydzień u Sióstr Nazaretanek. Oczywiście gotowały genialnie! jak to tylko zakonnice

Posadzone i zjedzone
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi 189

Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją - 

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 204

rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska .  Chlebki są pyszne, lekko wilgotne  w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone 100 g mąki(...)gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej mąki. Podzielić na cztery części. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i przy pomocy rąk nadać kształt cienkiego placka o wysokości. ok. 1/2 cm. Nakłuć z góry widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż ładnie się przyrumienią.  Podać na ciepło z ulubionymi dodatkami

KUCHARNIA
Langosze 2115

Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym

Di gotuje
Kotlet ziemniaczany 154

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało

Eli Gotowanie
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 208

Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało wodnista pulpa ostudzony groch zmiksuj w robocie

Szybko Szybkowar
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 190

Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało wodnista pulpa ostudzony groch zmiksuj w robocie

Szybko Szybkowar
Placki ziemniaczane rosti/roesti 221

polskich placków, musicie to sprawdzić sami ;) ROSTI/ROESTI Składniki: - 600 gram ziemniaków - świeży rozmaryn - masło klarowane - pieprz biały - sól Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach przez 10 minut. Odlewamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy je ze skóry, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy - tak, by ugotowane części ziemniaków połączyły(...)masę. Formujemy placki - wielkości patelni lub mniejsze (jak moje) - i smażymy na rozgrzanym, klarowanym maśle do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Placki ziemniaczane 159

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego

Na moim talerzu
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 219

gębie.  Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka masła posiekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu, aby podać placki wprost z patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulkę(...)minut, aby oddały cały swój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka

Kulinarne Inspiracje