sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina(...)mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego użyłam kaszkę kukurydzianą, myślę, że nic na tym nie stracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa. Składniki: - 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej) - 2 średnie marchewki lub 1 duża
Smaczne Zdrowedługo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna i słuszną . Wykorzystując sporą ilość rwanej wieprzowiny(...)sera cheddar cudownie podkręcił smak. Nie bójcie się przygotować więcej tego przysmaku. Quesadillę można jeść również na zimno lub zawiniętą w papier do pieczenia odgrzać w piekarniku. Składniki: dowolne placki tortilli rwana wieprzowina ser cheddar sos barbecue Placek tortilli posmarować sosem barbecue. Na połowie powierzchni ułożyć plastry sera cheddar, a na nim kawałki wieprzowiny. Tortillę złożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaznajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami. Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek pół szklanki ciepłej wody łyżeczka ziół płaska łyżeczka soli kurkuma papryka słodka/ostra Przygotowanie(...)końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut. Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko siebie. Posyp i wklep
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpołączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 1/3 szkl cukru 200g masła 4 łyżki jogurtu naturalnego Mieszamy ze sobą mąki, cukier, kakao, sodę i kawę(...)dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru
Cynamonowe szczęściesprawdziły się następnego. .. Na drugi i trzeci dzień nadal są chrupiące. Pyszne... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 150g mąki orkiszowej typ750 (lub 120g pszennej) - 120g mąki kukurydzianej - 120g ciepłej wody - łyżeczka soli himalajskiej - 45g oliwy z oliwek - ulubione przyprawy, u mnie(...)przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy w piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15
Smaczne Zdrowestrefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii(...)drobną kostkę, dodajemy do cukinii razem z jajkami, ziołami i przyprawami. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Kukurydzę blendujemy i łączymy z mąką. Następnie mieszamy całość łyżką. Masa na placki powinna być dość gęsta, jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej mąki. Smażymy placki na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru
Życie zaczyna się w kuchniSoczyst e , chrupiąc e kawał ki kurczaka z plasterkami pomido rów, sałatą lodową i niezwyk łym sosem m iodowo-m usztard owym, a wszystko w przepysznym, pszennym placku - smakowita tortilla - inna niż wszystki e ł ącząca w sobi e słodko - pikantną kombinacje smaków , którą z pewnością warto spróbowa ć . Tortilla idealna dla osób lubiących lekko eksperymentować w kuchni i wielbicieli(...)Sosem Mio dowo - Musztardowym - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa
Słodka Stronawiedzą jak je wykorzystać. Mam nadzieję, że trochę podpowiedziałam. Zapraszam na omlet bez żółtek. Składniki na jeden duży omlet : 3 białka 1,5 łyżki maki (pszennej lub kukurydzianej) łyżka mleka łyżka cukru trzcinowego masło do smażenia / olej rzepakowy łyżeczka miodu banan / ulubione owoce Sposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wody. . Na patelnię wykładamy masę i smażymy na niewielkim ogniu około 2 minut. Po tym czasie omlet przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Na gotowy placek wykłądamy pokrojone świeże owoce - ja dodałam banany, ale można użyć również mus jabłkowy albo mrożone owoce. Całość polewamy ulubionym miodem. Smacznego! *Więcej informacji o diecie wątrobowej znajdziecie
Słodkie PrzyjemnościBezglutenowe naleśniki ze szparagami - danie, które zaskakuje prostotą i wybornym, niepowtarzalnym smakiem. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Danie, którego
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie
Kuchnia bezglutenowazwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml cukru 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny ewentualnie 100 ml gęstej śmietany Mąki, proszek(...)Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia. Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać
Ze smakiem bez glutenuSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.comPrzyszła pora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie, o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto(...)kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębekonem, jajkiem i awokado. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, po zjedzeniu takiej śniadaniowej quesillady będziecie czuć się najedzeni przez wiele godzin. Polecam! Składniki : 1 tortilla (pszenna lub kukurydziana) kilka plastrów zgrilowanego bekonu awokado 1 nieduże jajko Przygotowanie : Na nagrzanym grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni, jednak grill jest wygodniejszy, bo tortilla zapieka się od razu(...)niej już podpieczony bekon, awokado, a następnie delikatnie wbić jajko, aby się nie rozlało i nie wypłynęło z tortilli, posolić i popieprzyć do smaku. Tortillę złożyć na pół (rogi placka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można polać ulubionym sosem
Codzienne Gotowanie