placki kukurydziane - 500 przepisów (strona:16/34)

Greckie placuszki z pora i szpinaku 167

oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym.  Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek, drobno posiekanych pęczek natki pietruszki, drobno posiekany pęczek koperku, drobno posiekany 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej 2 jajka mąka do obtoczenia sól, pieprz oliwa do smażenia(...)Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi wpisami. Polecam również inne greckie placuszki warzywne: Placki z pomidorów Placki z cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
OMLET INACZEJ: rolada! 210

No uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i

fitolarun.blogspot.com
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 194

ziarenek jałowca ok. 2-3 łyżek mąki kukurydzianej (bezglutenowo, jeśli chcecie zagęśćcie sos inną mąką lub wcale) 1/3 szklanki cydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia   Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości - na oko - placka ziemniaczanego:). Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem(...)pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny i smakowy). Mieszaj, duś do miękkości żeberek, na koniec zagęść mąką kukurydzianą - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 112

gryki, z dodatkiem masy dyniowej i serwuje z ciepłym mlekiem. Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody. Aby ze zbitej mąki nie utworzyły się kluseczki trzeba mieszać wodę łyżką. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też(...)dań, gdyż przy odrobinie fantazji mogą z niej powstać różne kluski, farsze, placki, placuszki. Gdy zdecydujecie się na polentę, od razu zróbcie podwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej * 1 łyżka masła pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych

Słodki Kompromis
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 157

użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki.  Tortille:350 g mąki kukurydzianej, sól, czosnek, łyżka oliwy. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie

Z miłości do słodkości
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 142

ziarenek jałowca ok. 2-3 łyżek mąki kukurydzianej (bezglutenowo, jeśli chcecie zagęśćcie sos inną mąką lub wcale) 1/3 szklanki cydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem(...)może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny i smakowy). Po kilku minutach dodaj musztardę, miód, podlej cydrem. Mieszaj, duś do miękkości żeberek, na koniec zagęść mąką kukurydzianą, ewentualnie ponownie dopraw do smaku – smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placki z kukurydzy 165

Kukurydziane placuszki to idealna propozycja dla osób, które nie mają na przygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek. Składniki:  2 puszki kukurydzy 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki

Pobite gary Barbary
Delicja jabłkowo-serowa 116

połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony

Wiem co jem
Pancakes 150

Oczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii

Jaglusia
domowe nachosy 118

mąki orkiszowej 35 g masła 175 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką orkiszową oraz solą. Dodajemy miękkie masło i rozgniatamy palcami. Następnie wlewamy gorącą wodę i przy pomocy np. łyżki wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy najpierw długie wąskie prostokąty a następnie trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 259

Piec 10 min w temperaturze 200  °C , po 10 minutach obrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 10 min. 2. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce(...)ananasa pokroić w nieduże kawałki. Posiekać szalotkę i chilli. Mozarelle poszarpać na małe kawałeczki.  5. Ciasto podzielić na 5-6 małych kulek. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm, tak by swobodnie zmieściły się na patelni, na której będą smażone. 6. Placki smażyć na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony

DefinicjaSmaku
Placki z ciecierzycy i białej fasoli z koperkiem 156

zrobić w domu, by przekonać się jak smakują i pachną. Są fajną alternatywą placków ziemniaczanych lub tych drożdżowych z mąki i mleka. Możecie podać je same lub  z ulubionym sosem:) Smacznego:) Składniki: 400 g ciecierzycy 1,5 szklanki białej fasoli jajko 1 cebula mąka kukurydziana i ziemniaczana sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane pęczek posiekanego drobno

Zasmakuj Kuchni
Placki z buraków 116

jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 1 szczypta cynamonu (nie co więcej) sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Ugotowane i obrane buraki zmiksować blenderem. Dodać jajko, mąki, wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) pod przykryciem przez około 5 minut, po czym patelnię odkryć, placki przewrócić i zarumienić

Di gotuje
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 135

znajdziecie tutaj: KLIK Tortille (około 8-9 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placki z amarantusa z porem i kukurydzą 137

specyficzne w smaku. Chrzęści między zębami i pozostawia w ustach delikatny orzechowo-kukurydziany posmak. Sam w sobie gotowany amarantus mnie nie przekonuje. Co innego, gdy połączymy go z innymi składnikami. Polecałam Wam już pyszną zupę dyniową z jego dodatkiem ( TUTAJ ), a teraz prezentuję bardzo zdrowe placki.  Składniki (na 6 sztuk): - 2 szklanki ugotowanego amarantusa z 1 łyżeczką soli

Smakuje zdrowo