klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
vegetaniemoże jakieś pomysły na temat brokułów. Zapoznajcie się z naszym pomysłem na placek brokułowy. Mamy nadzieję, że posmakuje Wam kiedy wypróbujecie ten przepis w swoich domach. Brokułowy placek z masą serowo - jajeczną (4 osoby) Składniki ciasto : 1/2 szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę
vegetanieWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i pełen aromatów! Na indyjską nutę. Zmodyfikowałam znacznie oryginalny przepis. Gdyż orginał zawiera tylko rodzynki. Ja dodałam całą szklankę bakalii!Wykorzystałam do przepisu jedną z herbat z tych dwóch ,którą dostałam
Z Kuchni Do Kuchnimożna by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie(...)się ich smakiem musicie koniecznie wybrać się w tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa(...)wilgotne, a jego cudowny, malinowo migdałowy zapach roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Maliny i migdały, to zgrana para, zresztą, nie tylko w cieście. Smacznego. :)Wydrukuj przepisThe post Placek malinowo migdałowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKorzenne placki z płatków jaglanychz serkiem sernikowym i domową czekośliwkąRóżne już wersje placków były. Tych jaglanych jeszcze nie jadłam. Trochę do dopracowania, ale złe nie były, szczególnie z takimi dodatkami :)Może w tym roku uda mi się poczuć tą magię świąt. Może. Mam na to nadzieje :)Do tych co używali serka "Emilka" czy u was też już go nigdzie
More food, love and dreamsŚwietne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj składnikina ciasto250g mąki113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka soli morskiej1 jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody+ śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60(...)koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnikaPiec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare Garydzisiaj na pewno pójdę wcześniej spać :DPlacuszki, dobre zarówno na słodko z cynamonem, jak i na ostro z dodatkiem czosnku. Czyli można je jeść na śniadanie, obiad i kolację ^^~ Placki marchewkowe + serek naturalny(...)cynamon ~Składniki:2 spore marchewkijajkołyżka jogurtu/serka naturalnego2 łyżki mąkidowolne przyprawy+ serek naturalnyMarchewki obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy resztę składników i smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, małe placki. Podajemy z serkiem naturalnym lub jeśli są na ostro to np. z dipami
Kuchenny Skrawek Niebaodciekł nadmiar soku.Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Smakowity Blog Kulinarnymasy dodać jajko, mąkę, tartą bułkę, przyprawę do ziemniaków i wszystko wymieszać do smaku wsypać kucharka i dobrze wszystko wymieszać na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść(...)ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt i dobrze wszystko wymieszać na placki kłaść porcję sosu i można zajadać ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić(...)minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki placki podawać z sosem...........SMACZNEGO!!!.....danie jest ostre, można dać mniej papryczki chilli aby było łagodniejsze
W Mojej Kuchni LubięKurczakowe Placki Wychodzą 3 Takie porcje po 277kcal 4W 44B 9T Przepis : CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od Kuchnibyło to 5 średnich ziemniaków 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko 2 dag drożdży, sól mała marchew 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia jogurt, cukier do placków Przygotowanie: Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody Drożdże rozkruszyć, włożyć do garnuszka, wsypać łyżeczkę cukru i mąki i zalać letnim mlekiem(...)gorącym oleju z obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli tego nie lubimy to nie należy ich smażyć
Proste Potrawyplaży. A, że pogoda niestety nie dopisała - morze gniewne burzliwe, a aura dość kapryśna i deszczowa, - to właśnie tam, przesiadując długie godziny, odnalazłam wewnętrzny spokój i ukojenie. PLACEK "KOKOSANKA" . /inspiracja od przyjaciół;/ na blaszkę ok. 20x23 cm 250g mąki135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masłaszklanka cukru1 jajko2 żółtka łyżeczka proszku do pieczeniamasa kokosowa:300-350 g wiórków(...)ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy lekko przestygnie,na wierzchu rozsmarowujękrem malinowy* i przykrywam masą kokosową. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut, aż kokosowy wierzchpięknie zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem.Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze ciepły - później grozi to straszny pokruszeniem się masy kokosowej, a szkoda tego efektu.* krem malinowy (PRZEPIS) możesz zastąpić dowolną konfiturą ( nie dżemem! jest zbyt
W kuchni Karmel-itkiPrzychodzi chwila słabości. Ochota na coś słodkiego, co poprawi ten melancholijny nastrój i doda szczyptę optymizmu.Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa(...)ognia i wykładam na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładam drobno porwaną kruszonkę, wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Placek musi całkowicie wystygnąć, by masa w środku się stężała, inaczej będzie kleić się do noża i nie poradzimy sobie z krojeniem. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimałych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser
Gosia gotujezostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków 2 jajka
zielonacukinkaciasto było większe, odpowiednie na dwie osoby. Nie żałowałam swojej decyzji, gdyż ciasto mocno rośnie :) Na rozciągnięte ciasto umieszczone w formie wyłożyłam cebulę, a na koniec wędzone szproty. Odstawiłam placek na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Na koniec wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut do czasu aż się zrumieni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeZebrałam tu 5 najważniejszych przepisów dla osób na diecie bezmlecznej. Polecam też osobom na diecie bezglutenowej przejrzenie moich przepisów na placki i naleśniki na mące ryżowej i kukurydzianej. racuszki bez mlekapulchne naleśniki bez mlekaplacki bez glutenu i bez mlekanaleśniki bez mleka i bez glutenuomlet
prawdziwe jedzenieWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja
Gospodyni Miejskaplacki z gruszką; masłem słonecznikowym, miodem i jogurtem Moja kochana mama zrobiła ogórki małosolne A, wczoraj tak sobie dogadzałam
More food, love and dreamszawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem. Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie
Ala piecze i gotujePlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniewiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na pomysł, żeby do placków ziemniaczanych dodawać świeżą natkę pietruszki. W smaku są wyborne! Jako, że raczej nie jadam czerwonego mięsa, gulasz przyrządziłam z mięsem indyczym. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry