Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1100Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 194Drodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 226Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i
Smakowy Raj
Miodownik, placek czeski, stefanka 274Przepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się
Smakowy Raj
Placek amerykański (wiewiórka) 464Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i
Bullio
Placki z gruszkami 213Czasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla
Słodkie Przyjemności
Rabarbarowy placek na kefirze, z kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.12 i 3/4 :) 261To kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej Wiewióry
Czary Mary i Puszysty Placek Drożdżowy z Owocami czyli poWeekendowe Łakocie odc.35 217Lubię czytać książki i to bardzo. Poznawać nowe kultury, dawne dzieje ale i odpływać do nieograniczonych światów fantazji. Moja mama zawsze czytała, czy to w metrze
Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 236Składniki na największą blachę z piekarnika:Ciasto drożdżowe:500 g mąki pszennej30 g drożdży150 ml mleka 3,2%80 g cukru100 g masła2 jajkaszczypta soli1 opakowanie
Świat Ciasta
Placki zbójnickie 4072Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :)Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g
Sama słodycz i szczypta chili
Placek z jabłkami i budyniem 348To jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500
Z Kuchni Do Kuchni
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 259To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak
Codzienna kuchnia niecodzienna
Jagodowy placek z kruszonką 216Składniki na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka
Proste Potrawy
Kruchy placek ze śliwkami i winem 204Co zrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz
kolorowotorcikowo
Bezglutenowe placki z cukinii 376Troszkę "przespałam" sierpień z blogowaniem, ale tak zajmuje mnie moje życie, że brakuje mi sił i czasu na pisanie. O przepis na placuszki prosiła
Farmażony
Chlebki pita - historia i przepis 270Dzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba, nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali
Chilli Czosnek i Oliwa
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 236Najpierw rozwałkowuję pięć placków z większych kulek tak żeby miały średnicę około 22 centymetrów. Rozwałkowany placek odkładam na bok na blat podsypanym mąką. Gdy mam już rozwałkowane pięć placków zaczynam je układać. Pierwszy placek dokładnie smaruję od góry (za pomocą pędzelka) roztopionym i przestudzonym masłem i kładę na niego drugi placek, znowu smaruję go od góry masłem(...)kładę kolejny placek i tak aż ułożę wszystkie placki. Ostatniego placka już nie smaruję od góry masłem. Tak ułożone placki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie placki nacinam na krzyż i jeszcze raz na krzyż pod skosem, pozostawiając dookoła 1,5 centymetra nienaciętego ciasta. Po nacięciu mam 8 trójkątów łączących się w środku
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i sosem w męskim stylu, czyli fantastyczny obiad (prawie) bez mięsa 168Najlepszy pomysł na piątkowy obiad? Placki ziemniaczane na przykład. Uwielbiam je. Jest wiele sposobów ich przyrządzania i podawania. Jadłam już placki z cukrem i śmietaną, z najzwyklejszym keczupem, z cebulą, z solą popijane mlekiem czy z przeróżnymi sosami. Co dom to sposób na placki - i to czasem nie jeden. W ostatni piątek zdecydowałam się zrobić(...)Męża do robienia placków zaangażowałam, żeby odpowiedzialność za wyniki rozłożyć na dwoje ;) Składniki (na 8 sporych placków) ok. 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 średnia cebula sól, pieprz olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Przed zabraniem się za placki zadzwoniłam do Mamy po nasze domowe receptury. Podała mi swój przepis i przepis Taty. Tata robi
Kuchnia po mojemu
Placki z cukinii 273więc teraz często wykorzystuję ją do różnych potraw. Ostatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków(...)jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem. The post Placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 671Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków(...)tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana
karmelowy
Pulchne placuszki z marchewki 178placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam(...)małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich
Chilli Czosnek i Oliwa