placek - 3000 przepisów (strona:29/200)

BAJADERKA 123

wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną

Ciastka - domowe słodkości
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 512

sobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie i przyprószyć je cukrem pudrem. Składniki KREM 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak 50 g masła

Eat me! Fit me!
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 293

klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało(...)udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 259

dalszego ciągu i mamy nadzieję, że pokusicie się na test już teraz! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 229 kcal | 3 g białka | 36 g węglowodanów | 8 g tłuszczu PLACEK KORZENNY NA MIODZIE Wiedźmin 3: Dziki Gon – Krew i Wino przepis autorstwa Ra’msesa Gor-Thona – etap 1 15 min 13 zł 10 porcji średnio trudne(...)oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości * screenshoty pochodzą z gry Wiedźmin 3: Dziki Gon – Krew i Wino, © CD PROJEKT S. A   Świeżutki post PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1842

około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko(...)roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy placek nałożyć masę makową, rozsmarować, pozostawiając z każdej strony po około 2cm wolnego ciasta - placek zawinąć w rulon, zaczynając od krótszego boku, łączenie powinno być na spodzie, boki zawinąć również pod spód - makowce z wierzchu nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem - makowce wraz

Smakołyki Bereniki
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 182

zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone, a jak ładnie to często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam(...)czego się spodziewać więc zaczęłam obchodzić system i mielone robiłam małe i cienkie, placki ziemniaczane w piekarniku i kilka innych trików. Te lepszejsze patelnie za ok 70 zł domagały się wymiany po max 7 miesiącach, czyli licząc dwie patelnie na rok (70 zł * 2 patenie=140 zł) i to jak pomnożymy razy trzy lata (na przykład tyle służy

Blondynka Gotuje
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 155

ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje(...)się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka

Cooking Monster
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 493

każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy  z mąką ziemniaczaną. Dodajemy  1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy(...)sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą kajmakową.  Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami. Ciasto

Tagebuch po polsku
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 241

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić(...)sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta. Piekarni włączyć na program pieczenia z dołu i z góry i ustawić termostat na 200 stopni C. Kibiny ułożyć na blasze i w każdym zrobić otwór, by mogło się nim wydobywać gorące powietrze

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie przekąski na spacer 175

długi czas. Wystarczy zmiksować namoczone daktyle, rodzynki, orzechy ziemne i owsiankę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję(...)akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki. Te placki na zdjęciu są z nasionami chia. Raffaello Już pisałam o jaglanym raffaello, a jeśli nie wiesz o co chodzi to zaglądnij po przepis, o  tutaj>>>> A jeśli masz trochę więcej czasu (i możesz włączyć piekarnik) to proponuję: Ciastka owsiane Banan + owsianka

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 150

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc najlepsze ciasto na weekend tylko z tą rośliną. Placek w stylu  kruszonu-pleśniaka. Jeśli ktoś obawia się kwaśnego smaku placka to nie potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka

Kubki smaku
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 120

się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje.  Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez(...)rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści.  Podpłomyki są smaczne także na drugi

Chilli Czosnek i Oliwa
Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 125

placki i placuszki… czasem po prostu nie wyobrażam sobie bez nich dnia. A nawet jeśli ja mogę się im oprzeć, to już moje skarby nie Moje dzieci bardzo lubią takie(...)śniadania. Wersji placuszków na blogu znajdziecie naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na przepis na mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie, które przygotujecie zaledwie w kilka chwil. I choć te placki nie są tak puszyste, to smak rekompensuje wszystko. Spróbujcie. Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 2016-04-19 22:06:39 Write a review Save Recipe

Słodkie okruszki
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 205

czekoladzie i wafelków.. Jak pierwszy raz upiekłam te ciastka, to pomyślałam - porażka. Zamiast ładnych 20-tu paru kuleczek - wyszedł mi jeden, duży placek. Tylko, że ten placek był przeeepyszny i dlatego od razu upiekłam drugą porcję - wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem(...)wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego tłoczonego

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania