0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Dzisiejszą obiadową propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem wędzonego łososia. Tak jak to placki ziemniaczane mają w zwyczaju - najlepsze są te chrupiące, prosto z patelni. Smacznego! Składniki: 3-4 duże ziemniaki pół cebuli 1 jajko 150 g wędzonego łososia 2 łyżki mąki sól(...)otworami. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, mąkę i mieszamy. Łososia kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do masy ziemniaczanej, mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podawać zaraz po usmażeniu
psgotujemyBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Istnieje wiele przepisów na te placki. Można je podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak , śmiatana, jogurt,łosoś, kawior itp. Ja przygotowałam z kwaśną śmietaną i kawiorem. Składniki: 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 szklanki ciepłego mleka 100 g mąki pszennej 250 g mąki gryczanej 1 żółtko(...)mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę pszenną i gryczaną, sól, wlać mleko, dodać zóltko , roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym olej nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Na każdy placek nałożyć kleksa śmietany i kawior. inspiracja kwestiasmaku.com bliny gryczane
O kuchni z uczuciemwiele razy, a o dziwo przepis się jeszcze nie pojawił tutaj. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Zdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj . Placki cukiniowe Składniki: - 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - 1/2 szklanki(...)puści wodę. Odsącz z wody. Połącz wszystkie pozostałe składniki ze sobą, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć kilka łyżek oleju, rozgrzej go i ułóż na patelni placki (po 2 łyżki na jeden). Smaż z obu stron na złocisto, ok. 3-5 minut z każdej strony
Corner With Recipesśniadanie z cukinią. Podałam je z twarożkiem i pietruszką. Możecie je również podać z serem fetą czy serem pleśniowym, łososiem, jogurtem, śmietaną czy ketchupem, ale to już kwestia smaku. Placki z cukinii i sera żółtego podane z twarożkiem (ser biały ze śmietaną) i natką pietruszki przepis własny / 1 porcja / Składniki: 1/2 szklanki startej cukinii zielonej lub żółtej(...)smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce. Smażyć** na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! *nada się również inny ser np. tarty parmezan czy mozzarella ** placki można również upiec w piekarniku bez tłuszczu, będą wtedy dietetyczne
tost z dżememananasa pokroić w nieduże kawałki. Posiekać szalotkę i chilli. Mozarelle poszarpać na małe kawałeczki. 5. Ciasto podzielić na 5-6 małych kulek. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości(...)swobodnie zmieściły się na patelni, na której będą smażone. 6. Placki smażyć na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Na plackach powinny wytworzyć się duże pęcherzyki powietrza. 7. Usmażoną tortillę położyć na talerzu i posmarować sosem chilli lub innym ulubionym, ułożyć kurczaka, ananasa, szalotkę i chilli. Na wierzchu posypać mozarellą. Drugą tortillę posmarować sosem
DefinicjaSmakukarmelowa ~ Robiłam je drugi (lub trzeci? niee, chyba drugi :)) raz i...to były najlepsze placki jakie kiedykolwiek jadłam! Nie mówię, że to najlepsze ricotta hotcakes , to ogółem najlepsze placki ! Podaję przepis i polecam, polecam, polecam! A jeśli już o przepisach mowa, do wczorajszego wpisu dodałam przepis na ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej(...)proszek do pieczenia, tę mieszankę przesiać do masy serowej. Białko ubić na sztywną pianę dodając ok.3 krople soku z cytryny* i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie i smażyć placki z obu stron, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *sok z cytryny sprawdza się dużo lepiej niż sól przy ubijaniu białek! :) Moje ostatnie 'odkrycie
breakfast of dreamsczekoladowym~ *z mąki kokosowej Od wczoraj mamy wiosnę ! Teraz będzie już tylko cieplej :) A na powitanie nowej pory roku jemy z Karoliną wspólne śniadanie, którego motywem są kokosowe placki . Wspólnie-wirtualnie, ale kto wie, może uda się ponownie zjeść je razem 'w realu'? :) Dzięki Karolina! ♥ Chyba udało nam ośmielić wiosnę, bo u mnie pięknie świeci słoneczko! :) PRZEPIS(...)łyżeczki sody oczyszczonej ~210ml mleka sojowego Wymieszać mąki, cukier/stevię, sól, proszek do pieczenia i sodę, dodać jajko i mleko i wymieszać. Odstawić na ok. 3 minuty i smażyć placki. Smacznego
breakfast of dreamsdyniowe placki z kawowym jogurtem* i jagodami goji ; zielona herbata jaśminowa ~ *jogurt naturalny + stevia + kawa malibu Pierwszy raz zrobiłam "zwykłe" placki dyniowe. Nie wiem czemu dopiero teraz...Ciągle kombinowałam z dynią i robiłam najróżniejsze wypieki i dania, a o tych plackach, których ciągle chciałam spróbować, zawsze zapomniałam... No ale "lepiej późno niż wcale" :) Miłego poniedziałku
breakfast of dreamssposób dojrzało dostatecznie i smakowało najlepiej ze wszystkich kaki (nie wiem jak to odmienić, sorry not sorry) jakie jadłam. Przekonałam się chyba do tego owocu :) Jak mama zobaczyła te placki już przygotowane powiedziała że skojarzyły jej się z sałatką caprese, ale w wersji stojącej, haha!:D ask.fm - pytania :) EDIT: Prosicie o przepis więc dodaję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki(...)białko od żółtka. Żółtko, mąkę, mleko, proszek/sodę i cukier/stevię mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i smażymy placki z obu stron na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamswiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem Wam, że ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie(...)łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy placki na małym ogniu, pierwszą stronę pod przykryciem. Smacznego
breakfast of dreamsjest zbity i ciężki, więc trzeba uważać przy przewracaniu, bo nie jest to już coś w stylu leciutkiego omletu biszkoptowego . Z wyraźnym aromatem cynamonu i chrupiącą marchewką :) Pycha! RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY przepis własny // 1 porcja ~75g mąki pszennej razowej (lub jakiejkolwiek innej) ~ok. 1/2 szklanki mleka ~średnie jajko ~jedna duża marchewka (ok. 100g. zetrzeć na tarce o grubych(...)wbić jajko, wszystko razem wymieszać, na koniec dodać startą marchew. Rozgrzać patelnie (moja ma ok. 20cm średnicy) i wylać na nią ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, placek będzie gruby (chyba że użyjecie większej patelni :)) więc ważne żeby dosmażyć go w środku. Przewracałam go "metodą talerza" , ale myślę, że każdy ma swój sprawdzony sposób :) Po zdjęciu
chili & sugarPrawdziwe, tradycyjne meksykańskie burrito jest ubogie, składa się z jednego, dwóch składników. To amerykanie je przerobili na swoją modłę. Ale nieważne.... Ważne, że było pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże(...)Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze
Marder&Marder ManufactureCzyli troszkę biedniejsza, choć wcale nie gorsza wersja placka po węgiersku. Muszę przyznać, że tę nawet wolę, choć z langoszami istnieje pewien problem. Wiele osób spiera się o ich pochodzenie, a w internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco(...)jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz
Kuchenna Kontrrewolucyanieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną(...)blanszujemy na maśle. Dorzucamy na patelnię pokrojone w małą kostkę pomidory oraz paprykę. Doprawiamy całość przyprawą warzywną oraz ziołami i pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie papryka. Placek nadziewamy farszem, ten posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem oraz bazylią
Kuchenna Kontrrewolucyakrasie i grzechem byłoby go nie wykorzystać. Do placków wrzucam dowolne warzywa, które obecnie mam w kuchni. Tym razem główną rolę odegrały ziemniaki, cukinia i marchewka. Nie rzadko dorzucam także kawałek selera czy pora. A gdy w lodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również ląduje w takich plackach. Zazwyczaj smażę je na minimalnej ilości oleju(...)tłuszczu na patelni teflonowej. Samo zdrowie!:) Składniki na duży talerz placków: 2 marchewki 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły
My simple kitchenszparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli(...)szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć wzdłuż nożem. Gotowe ciasto wyjąć na blat, podzielić na dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie placki. Ułożyć każdy na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką
Stare GaryPamiętam swoje pierwsze podejście do placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka(...)kcal i spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika
Powiedz dietom nieDzisiaj na śniadanie zrobiłam smaczne i delikatne placki z truskawkami. Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć. Polecam. Składniki: 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka truskawek olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlać śmietanę(...)przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać ciepłe. placki śmietankowe z truskawkami
O kuchni z uczuciemZostałam zainspirowana naleśnikami z TEGO PRZEPISU , byłam lekkim niedowiarkiem, myślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne! ;) moja choroba pomału ustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa(...)Aldi (około 4 łyżek) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego 0,5 łyżeczki stewii sos czekoladowy płynny miód kakao odrobina mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko serek ze szczypiorkiem więc postawiłam na słoną wersję ;) Składniki (1 porcja/6 placków): 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki razowej mąki żytniej 200g serka wiejskiego ze szczypiorkiem sól, pieprz Sposób przygotowania: Serek wiejski blendujemy na jednolitą masę dodajemy pozostałe składniki i mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni (lekko przetartej oliwą z oliwek) pod przykrywką(...)gotowe placki podałam z jogurtem naturalnym i pomidorkami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćobiecałam podaję przepis na dzisiejsze placki, trochę późno, ale zawsze może się przydać na jutrzejsze, leniwe niedzielne śniadanko ;) Co u mnie? W pracy hardcore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale w piątek wróciłam do mej bezpiecznej przystani jaką jest Leszno City więc chwila regeneracji (choćby szczątkowej) nastała :) a i nowa współpraca powstała! z pyszną Firmą FRESANO , na pierwszy ogień poszły daktyle ;) Składniki(...)wrzucamy do blendera, miksujemy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, blendujemy smażymy placki na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykryciem, lekko przecierając patelnie olejem przed każdym plackiem gotowe placki podałam z jogurtem i domowymi powidłami śliwkowymi <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane(...)połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem i przekładamy plastrami truskawek
Kulinarne Inspiracjecukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością, aby nadmiernie(...)ściekało z jabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka
Kulinarna PokusaDzisiaj placki(...)śniadanie a to znaczy tylko tyle, że będzie pysznie. Tylko tyle i aż tyle. Placuszki są puszyste, delikatne a polane słodkim, owocowym sosem bardzo smakowały wszystkim domownikom. Nasze ulubione placki to od zawsze Placki z jabłkami - te smażę najczęściej i to nie tylko na śniadanie. Ale dzisiaj zrobiłam inne, chociaż równie pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji(...)Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki. Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną wam do gustu
Milion Smakówśmietaną, serem żółtym i czosnkiem, jednak można również go jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki mleka(...)następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym
e-PrzepisyKulinarneplacki kukurydziane. Bardzo szybko się je robi, praktycznie wszystko wrzucamy do blendera i mieszamy, a następnie pozostaje tylko smażenie, to niestety trochę czasu zajmuje i jest nudne. Kiedy placki się smażą to można szybko ogarnąć kuchnie, a jak się usmażą to mamy co jeść i mamy czysto :) Co do placków. Smak hmm niby słodkie, ale nie. Smaku(...)gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki i smażymy na złoto z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz. Podajemy z sosem chili lub z limonką (cytryną). Na drugi dzień, można szybko odgrzać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Świetne danie na śniadanie... Puszyste placki z świeżymi owocami z pysznym sosem z jogurtu... Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Na około 15 placków - ilość zależy od wielkości smażonych placów. Potrzebujemy: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. maślanki 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 1/4 łyżeczki soli(...)jogurt. Do składników suchych wlewamy pomału składniki mokre i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy maślanki. Całość odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy placki na złoty kolor. Jogurt mieszamy z miodem lub golden syropem. Placki podajemy polane sosem z dodatkiem owoców. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia. 2 szklanki mąki pszennej 370 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki wody pół łyżeczki soli pół cebuli koperek 1 łyżka musztardy 150 g wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa(...)smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik
Bulliorozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy. Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć(...)pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają
królestwo garówplacek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski. Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie. Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno. Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół
Czerwona PorzeczkaSzybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę(...)wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem
MarciochaKucharzyciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które(...)kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodzieplacki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarnepodłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut. Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać(...)ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy śmietana będzie już puszysta dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników. Na dolnym placku rozsmarować krem ajerkoniakowy, nałożyć górny placek. Na górnym rozsmarować bitą śmietanę (można zrobić nożykiem lub widelcem wzory) i przez sitko posypać delikatnie kakao lub udekorować wedle uznania
Passions hobbies lifetreściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej(...)solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy
Zawsze głodna!będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki(...)Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta Nożem dzielimy nasze ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnastępnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką(...)patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron przełożyć na talerz, można przekroić
Mix smakusprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.składniki na 2 porcję2 placki z 1/4 porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków(...)przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie
Stare Garyzdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko uciekają... I może dziwna jestem, ale szybciej placki usmażę niż kasze czy kanapki zrobię
More food, love and dreamsłączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje. Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h. Smacznego
Niezły Młynekmąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na 2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej(...)już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką
Kulinarne przygody Gatitymasło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić- jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm- placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem rabarbarowy(...)ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce- ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Z ciasta kruchego po rozwałkowaniu wyszedł mi placek o wymiarach 24x20cm, więc piekłam go w formie 24x24cm. Schłodzony krem rabarbarowy jest na tyle gęsty, że nie spływa z ciasta kruchego podczas rozsmarowywania i można skorzystać z nieco
Smakołyki Berenikijęzyku czeskim " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc jak głosi nazwa przepisu , jest to po prostu kotlecior schabowy w placku ziemniaczanym , lub raczej z plackiem . Pyszne , naprawdę odkrywcze danie , do którego poza surówką, już nic więcej podawać nie trzeba . Połączenie tych dwóch smaków w chrupiącej panierce jest naprawdę mega , nie wiele przepisów z serii schabowy(...)pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 3 osób : 3 grube
Ogrodnik w podróży