francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa (wersja dla dorosłych - więcej przypraw) 10. Szynka pieczona 11. Szynka i boczek pieczone razem 12. Placek do barszczu Będzie mi bardzo miło, jeśli po skorzystaniu
Kolorowy Przepisownikpołowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski
Fiolka w kuchnigodzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz
Pełny talerzKochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze! Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy(...)zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy
SprawdzonaKuchnia.plkapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron
Kryzysowa Książka KucharskaJak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami? Przeczytaj ten prosty przepis. Czas przygotowania : 15 minut/ czas pieczenia 50minut Wymiary blachy: 35×25 cm Ilość porcji:
karolgotujebardziej smaczniejsze, a czasem mniej. Ale zawsze zjadliwe i sycące. Tym razem wyszło coś przesłodkiego! Te placuszki to połączenie mąki owsianej z gryczaną. Niby nic nadzwyczajnego. Ale jednak! Placki w środku są wręcz naładowane pysznymi bakaliami! Owoce suszone i orzechy w środku to pyszny pomysł na zdrową dawkę energii, niezbędnej do rozpoczęcia dnia. Placuchy wychodzą puszyste, nie są suche(...)napoju roślinnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka cukru kokosowego (Radix-bis) 2 suszone śliwki (Radix-bis) 2 suszone morele niesiarkowane (Radix-bis) 1 łyżka suszonej żurawiny (Radix-bis) 1 łyżka solonych pistacji (Radix-bis) Przygotowanie: Suszone owoce oraz pistacje poszatkuj na małe kawałeczki. Do miski
Zdrowie na języku :Pnoni * sok z acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego(...)dostajemy to, co z nich najlepsze. Z całej serii najbardziej zaciekawił mnie sok z jagód acai, który ma niespotykaną, lekko tłustą konsystencję. Jak dla mnie idealny jako polewa do placków, a do tego bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy. Przecier z mango również pozytywnie mnie zaskoczył. Do tej pory kupując tego typu przetwory, po otwarciu słoiczka moim oczom ukazywała się
Poranek na słodkosody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały(...)przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni
Na słodko lub wytrawniezetrzeć na tarce na dużych oczkach, śliwki pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów
Fabryka pomysłówBardzo często ten placek robię.Jest bardzo smaczny z dużą ilością kruszonki za którą przepadam , a po dołożeniu skórek pomarańczowych jest wyśmienite. 2 szkl.mąki plus dwie kopiaste łyżki 3 żółtka niepełna szklanka mleka 4 dag.drożdży 3 kopiaste łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki masła szczypta soli skórka pomarańczowa w syropie KRUSZONKA(...)kostki masła 1/2 szkl.cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.mąki krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka,sól,wszystkie składniki łączymy,i dosypujemy przesianą mąkę,całość wyrabiamy 5 min.,dodajemy schłodzony
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzkoła, później choroba, wypad z rodzicami w góry i już jestem. nic nie obiecuję. ni sobie ni komu. pancakes na maślance
tost z dżememdrobno miąższ z wędzonych śliwek. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i przykryć, by soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać
Weekendy w domu i ogrodzie