bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego(...)zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego na tarce Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką. Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj
SzczyptaSmaQcukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść
MarciochaKucharzyfiletem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli w oleju GRAAL 1 mała puszka kukurydzy kilkanaście czarnych oliwek ketchup P RZYGOTOWANIE: Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut(...)wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki
JejKuchniakolejna opcja – co można wyłożyć na wierzch? Hmm… to zależy ;) mogą być owoce, jeśli są małe, jak np. jagodowe, to możemy je wyłożyć mrożone. Może być pokruszony ser feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa(...)dodatki. Możecie miksować też z owocami, nie tylko z bananem. Każdy miękki owoc będzie odpowiedni. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Można też trochę przybajerować i zrobić omletowe muffiny lub placki ;) Mam nadzieję, że choć trochę Was natchnęłam, zrobiłam smaka na omlet i pokazałam, że choć codziennie jemy to samo, to nie znaczy, że … jemy ciągle, to samo ;) Smacznego
KucharzycaOstatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy łyżkę masła i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba tostowego odcinamy skórkę i rozwałkujemy wałkiem na cienki placek. Chleb wciskamy do wysmarowanej masłem formy( na każdą foremkę nałóż odrobinę masła, weź listek ręcznika papierowego i wysmaruj formę). Na dno wkładamy po łyżeczce szpinaku. Do miseczki wbijamy jajka(...)talerz i podajemy ze świeżym pomidorkiem. Jeśli nie chcesz używać chleba, masę jajeczną możesz wylać na wyłożony do formy szpinak. Takie muffinki możemy dowolnie modyfikować dodając zamiast szpinaku ser feta, suszone pomidory, salami czy żółty ser. To bardzo fajne i efektowne śniadanie jeśli mamy w domu gości
KuchcikoweLovejuż jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy(...)smaku solą i sporą ilością pieprzu. Pierogi Gdy ciasto na pierogi odpocznie, podzielić je na kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą
Pełny talerzmieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem. Moje idealnie upieczone kotlety do burgerów powstały w opiekaczy(...)potrawę działa z obu stron temp. 200 st, co pozwala w szybki sposób na przygotowanie dań bez użycia tłuszczu. Oprócz różnego rodzaju mięs ,w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań. Opiekacz BEFSZTYK GOFRY to świetna sprawa w każdej kuchni. Ja produkty
Z Majeczką w kuchniparmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi(...)nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachparmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi(...)nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret
Kopystką po garachkroimy w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka
Maminek kulinarnykawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały(...)przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h. Smacznego
Niezły MłynekMało kto nie lubi naleśników. Na słodko, czy na słono zawsze trafiają w nasze serca. Dlatego chciałabym zaproponować Wam dzisiaj ich zdrowszą, wytrawną wersję, z mąki
Be Fit Be Strongmielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger(...)swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac
Karo in the Kitchenpizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy trafiły pomidory. Z czasem zaczęto(...)Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol. Pizza składała się z klasycznych składników, kolorami reprezentującymi narodowe włoskie barwy (czerwony, biały, zielony): pomidory, ser mozzarella i bazylię. Zastrzeżona Margherita z certyfikatem Pizza z brokułem i serem pleśniowym Od 2009 roku pizza neapolitańska jest zastrzeżonym przez Komisję Europejską wyrobem. Została ona oficjalnie oznaczona symbolem Gwarantowanej
Jakugotujesz.plmożemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką. Smacznego :) Z całości wychodzi około 12 placków - 3 placki na porcję (są zaskakująco sycące!). 1 porcja - z jogurtem - 289 kcal (ze śmietaną 320 kcal) - białka(...)wydawnictwa od Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję
Moje Kuchenne Rewelacjektóre odstawiamy na około 25 minut do wyrośnięcia. W miedzy czasie do garnka wlewamy resztę mleka, , masło,serek i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką.Przelewamy do miseczki do ostygnięcia .Do przestudzonego ,ale jeszcze cieplego mleka dodajemy rozbełtane jajka.Do miski przesiewamy mąkę z solą,dodajemy(...)Gotowe ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut do ponownego wyrośnięcia Jagodzianki
w mojej kuchni