placek z serem - 3325 przepisów (strona:153/222)

NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 112

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka

JejKuchnia
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 137

FARSZ 2 bataty 200 g białego twarogu bez laktozy sól i pieprz ziołowy  do smaku Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem. Wsypuję wszystkie składniki sypkie(...)ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne. Dusimy je w sosie pomidorowym

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie 106

czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę

To co kocham
Placki z cukinii i tuńczyka 140

udziałem. Te placuszki robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś wcześniej nie miałam okazji, by podzielić się  przepisem. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem(...)wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym  1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól i pieprz Sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku  sól i pieprz Przygotowanie: Marchew umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych

Kuchnia Ellie
Pierogi, pierożki...... 156

szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz   1/2 kg sera,  2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy.  Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi(...)ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak.  Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak

W kuchennym oknie Ewy
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 209

płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera  labneh  lub  serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z  hummusem  .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już(...)szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar! Przepis z  tej  strony składniki na 2 placki ok 25 cm średnicy 2 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka soli ok 1/2 szklaki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy dodatkowo

Stare Gary
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 164

przepisy sugerujące chore proporcje składników – 0,5 kg ziemniaków i szklanka mąki, 1 kg ziemniaków i 2 szklanki mąki, itd… Haaalo! To są placki ziemniaczane, a nie placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia(...)słowo? Nie musicie. Zróbcie mały eksperyment i wrzućcie ugotowanego ziemniaka do blendera kielichowego – gwarantuję Wam, ze skończycie z ostrzami zaklejonymi na amen masą przypominającą ciągnący się, rozpuszczony żółty ser. Dalej chcecie zagniatać ciasto? Wiele osób kotlety ziemniaczane traktuje jako danie z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia kotletów

Karo in the Kitchen
,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7167

pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier. Farsz: piersi rozcinamy(...)małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy

Podróż w kulinaria
Kołaczyki z wędzonym białym serem 138

Od dawna chodził za mną pomysł na upieczenie kołaczyków z bryndzą i kminkiem, nawet kilkakrotnie kupowałam w tym celu bryndzę, ale ostatecznie lądowała ona na kanapce

Kuchenne zapiski Edyty
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 396

Pyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami

Kuchnia domowa Ani
Domowe tortille z warzywami 214

wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło(...)miękkości. CAŁOŚĆ : Na środek tortilla układamy uduszone warzywa. Pokrywamy plastrami mozzarelli. Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon. Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu – tak by ser mógł się rozpuścić. Podajemy natychmiast! Smacznego

Ostra na Słodko
Ruskie pierogi, czy na pewno? 172

jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi(...)pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak

W kuchennym oknie Ewy
Pizza ze szparagami i salami 120

powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku. Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć(...)ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Salami pokroić w plasterki. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry. Na ciasto wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można dodać

Obiad gotowy
Pizza Olo 136

łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Moje składniki na pizzę Olo: 200 g pieczarek 100 g szynki surowej np. łososiowa 1 cebula 100 g żółtego sera ostra papryka Wykonanie:  Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy(...)kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki i pieczemy pizze

W Moim Magicznym Domu
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 295

gładkie. Obsypujemy je mąką, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 2 części a każdą i rozciągamy na placek o średnicy ok. 40 cm. Ciasto kładziemy na blasze nasmarowanej oliwą. nałożenie: kilka młodych ziemniaków ze skórką, ilość zależy od upodobań i wielkości - wyszorowanych i pokrojonych obieraczka na cieniutkie(...)oliwa i szczyptą soli. Na ciasto wykładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %, układamy plasterki cebulki dymki a na wierzchu układamy cieniutko pokrojone plasterki młodych ziemniaków. Całość możemy posypać startym serem typu bursztyn. Pizzę posypujemy pieprzem i solą. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 250 st.C ok 10-12 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serowe placuszki siostry Anieli 4521

kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe to po prostu takie(...)kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania