duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika(...)posiekany czosnek. Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pozostawić
Obiad gotowypanierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem
Trzeci talerzdrożdżowe (nieaktywne) koniecznie połączcie je z tahini! i róbcie ser z ziemniaka.. właśnie.. trzeba go zrobić, szczególnie teraz jak mam pół kilko tego cudownego wynalazku :3 was zostawiam z kilkoma szybkimi pomysłami, a sama idę korzystać ze słonecznej pogody idąc na spacer z bliskimi ;) placki z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i kukurydzą, z sosem
More food, love and dreamslubicie...?! Składniki: Na 3 solidne lub 4 mniejsze: 3 lub 4 placki tortilli 2 filety z piersi kurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory 1 op. sera sałatkowego (270g) 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw 4 łyżeczki oleju rzepakowego
Kuchnia w czekoladzieprzez około 10 minut by składniki zmiękły. Pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić cukrem, pieprzem i majerankiem. Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości. Folię posmarować musztardą. Mięso oprószyć solą
Poezja Smaków - blog kulinarnypołączyć z pozostałymi składnikami. Dodatki plasterki salami czarne oliwki ser mozzarella czerwona papryka Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce. Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki. Piec
O kuchni z uczuciempomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam
Mango Papajakuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią
Grahamka, weka i kajzerkagrubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu(...)rozczyn. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawimy je do wyrośnięcia na ok 1-1,5h w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, w których małym kieliszkiem wykrawamy dziurki. Zostawiamy oponki na 15 min do napuszenia. Smażymy w nagrzanym oleju do zezłocenia. Usmażone
Mieszam w Garnkumasła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli nadzienie: - pojedynczy filet z kurczaka - 300 g pieczarek - 150 ml śmietany 18% - 100 ml jogurtu naturalnego - 3 jajka - 100 g sera żółtego - cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska - pieprz czarny - ok 2 łyżki masła - szczypiorek i pomidorki do dekoracji Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane(...)cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie w miseczce mieszam śmietanę, jogurt, jajka i ser na gładką masę
Cook&Loveprzypadku Hokkaido) 500 g pieczarek (lub innych grzybów) cebula 2 ząbki czosnku oliwa rozmaryn 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka tymianek sok i skórka z cytryny 200 g potartego sera (na przykład gouda) Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 125 ml ciepłej wody. Lekko przemieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Śmietanę mieszamy z jajkami, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny. Na ciasto nakładamy dynię z grzybami i zalewamy masą śmietanową. Całość posypujemy potartym serem i pieczemy
KasiaiKrzysiu.pljajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam
Bea(u)ty kitchenteraz zajmujemy się naszym dipem: Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić
Kuchnia moimi oczamiDomowego tradycyjnego hamburgera Składniki: 5 bułek do hamburgerów ( ja nabywam prosto od piekarza) 500 g mięsa mielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup, majonez Wykonanie(...)będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich płaskie ale nie za cienkie placki i obtaczamy je lekko w bułce tartej. U mnie jest akurat 6 ale proszę się tym nie sugerować ;) Pamiętajmy aby nie przesadzić z bułką tartą ponieważ chcemy czuć mięso
W Moim Magicznym Domukrążków o średnicy 4 cm ➞5 placków dowolnej Tortilli ja użyłam pszennej ➞1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju ➞ 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę ➞ 2 płaty papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę ➞ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę ➞15 dag tartego sera np. cheedar ➞1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ➞ 3łyżki sosu
Gotowanie Patki